FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Alkoholpris viktig når mange unge velger reisemål

Av Jostein Matre 03.07.12 08:49 | Oppdatert: 03.07.12 09:06

Del saken på:

(VG Nett) En av fire nordmenn under 30 år sier at hvor de kan få billig alkohol er med på å bestemme hvor de legger ferien.

Svensk prest i Ayia Napa: Alkohol overalt. * Ekspertenes råd: Hold sammen - drikk vann

Tallene kommer frem i en undersøkelse, foretatt av TNS Gallup for Europeiske Reiseforsikring, om det norske folks ferievaner. Forsikringsselskapet merker i sine skadestatistikker at alkohol ofte har vært involvert.

- Rundt en av fire skader i forbindelse med ulykker er alkoholrelaterte. Særlig ser vi at fall er vanlig, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland.

Hun forklarer at de nesten hver sommer får meldt inn veldig alvorlige fallskader til alarmsentralen deres.

- Veldig mange vil litt for fort hjem når de bestemmer seg for å forlate festen. Ofte ser vi også blant de yngste at de klatrer på fasadene av hoteller for å komme seg fra en balkong til en annen, eller for å hoppe fra balkongen og i bassenget.

Senest denne uken omkom en 24 år gammel brite etter å ha falt fra terassen på et hotell i Magaluf på Mallorca, ifølge Spaniaavisen.

Advarer foreldre

Mange av ungdommene som reiser på typiske festeferier til Syden er under 18 år, og reiser gjerne uten voksne i følget. Undersøkelsen viser at det for 22 prosent er viktig med god tilgang på diskoteker og mulighet for festing. Hele syv av ti under 30 opplyser at de besøker slike steder i løpet av ferien.

Hanne Stender har bodd på Mallorca i over 25 år. I de siste 19 år har hun jobbet for Euro-Center, som fungerer som et lokalkontor for blant andre Europeiske. Hun advarer foreldre mot å sende de yngste alene på tur.

- Det er langt hjem dersom noe skjer, og det er ikke det samme å feste for eksempel på Magaluf som det er i bygden eller byen der man kommer fra, sier Stender.

Hun sier at selv om det går fint for de fleste er det manger farer som lurer.

- Mange av dem er kanskje ikke så vant til å drikke sprit. Og her nede blandes det mye sterkere, halvt om halvt, enn hjemme. Samtidig er det kanskje et gruppepress fra resten av gjengen. Da er det ofte for seint når det først slår inn, sier Stender.

Hun får støtte av sin kollega på Kypros, Gudrun Nylen. Hun er Euro-Center sin representant på partysteder som Ayia Napa og Kos i Hellas. som sammen med Magaluf på Mallorca er blant de mest kjente partystedene i Syden.

- Jeg tror det drikkes mer når man er på ferie enn når man er hjemme. Utvalget er så stort, og det brukes mange triks for å lokke ungdommene. For eksempel får man tilbud om å betale for en shot, men få tre. Og det er ikke alltid den beste spriten som blir servert. Klart de skal få ha det gøy, men det kan fort bli for mye av det gode, sier Nylen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Gode råd

Både hun, Stender og Vennesland er opptatt av at de ungdommene, både de under og over 18 år, bør følge noen gode råd.

* Drikk mye vann. Både på kvelden og på dagen. Når man inntar mye alkohol på kvelden og ligger i varmen på dagen er det fort gjort å bli dehydrert.

- Mange ungdommer fester seg syke. En kombinasjon av lite søvn og mye sol. Etter få timer søvn, legger man seg på stranden og får mye sol. Samtidig drikker man lite vann, men mye alkohol. Da får man veldig lett infeksjoner, som hals- og øreinfeksjoner. Solforbrenning er også et problem. Det høres uskyldig ut, men kan bli veldig voldsomt. Har du like høy solfaktor som alkoholnivå i glasset så vil du komme langt, sier Vennesland.

*Ikke gå alene. Hverken gutter eller jenter. Lag avtaler før man går ut om hva man har tenkt å gjøre. Hold disse avtalene selv om det kan være vanskelig.

- Du risikerer å møte folk som blir aggressive når de drikker. Vi ser at det ofte oppstår slåsskamper. Vi opplever også at jenter blir utsatt for ting som ikke er så hyggelig. Det trenger ikke nødvendigvis være snakk om voldtekter, men mange steder i verden er det uvanlig å se jenter drikke alkohol og være synlig beruset, sier Stender.

*Pass på tingene dine. Lås inn verdisaker.

- Vi får en del rapporter om tyverier. Folk har mange verdifulle ting med seg som smarttelefoner og datamaskiner. Det er ikke ansvarsfullt å la dem ligge synlig. Særlig ikke dersom man drikker og er mindre oppmerksom, sier Nylen.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Sjømannskirken hjelper

Disse rådene støttes av prest ved den skandinaviske sjømannskirken i Ayia Napa, Bjørn Rydberg. Han legger også til at dersom man planlegger å feste mye kan det være smart å ha en forsikring som dekker et sykehusopphold som skyldes alkohol.

- Det er ikke mange som ender på sykehus, men dersom det først skjer så kan det fort bli veldig dyrt.

For fjerde år på rad har den svenske delen av kirken egne natteravner i den kypriotiske partybyen. I år vil det også for første også være norske natteravner. Det er blant annet et resultat av at norske ungdommer selv har etterlyst det.

Kirken har en egen stand i en gate som går ned til selve festområdet. Her vil ungdommene kunne få noen voksne og prate med, samt at det vil bli delt ut vann.

- Vi har utelukkende fått positive reaksjoner på dette. Ungdommene sier det føles som en trygghet. Vi er ikke der for å moralisere. Drikkingen er her. Det må vi forholde oss til. Vi er bare der for å hjelpe, sier Rydberg.

Han roser ungdommen for å ta godt vare på hverandre, men forteller at det er veldig ulikt hvordan ungdommer takler festlivet i Syden.

- Det er drikke overalt her. Og det er ikke alle som har vært så mye i kontakt med sprit før.

Angrer

I undersøkelsen kommer det også frem at hver femte som drikker alkohol i utlandet har gjort noe som de angrer på, eller er i tvil om dette, når de har drukket alkohol i utlandet. Det gjelder alle aldersgrupper, men gutter angrer oftere enn jenter og single og nyetablerte med små barn angrer mer enn andre grupper.

De tre tingene som går igjen som man oftest angrer på er at man bruker for mye penger, man har ubeskyttet sex, eller at man er utro.

Det er oftest menn som angrer på at de har brukt for mye penger, mens det oftest er kvinner som angrer på at de har hatt ubeskyttet sex. Når det gjelder å være utro så angrer begge kjønn omtrent like ofte. Oftest er disse fra en eldre aldersgruppe, noe som trolig har sammenheng med at yngre folk oftere er single. Når det gjelder anger for ubeskyttet sex så gjelder det i stor grad folk under 45 år.

Undersøkelsen viser også at hele fire av fem går utover det ene glasset og drikker to-tre øl eller en halv flaske vin, eller mer, i løpet av et typisk feriedøgn. Mange av disse drikker i nærvær av barn.

Hver tiender spurte oppgir at de har observert små barn i følge med overstadig berusede norske foreldre i løpet av det siste året. Fles av disse tilfellene finnes på feriedestinasjoner rundt Middelhavet.