FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
POPULÆRT for hele familien; Miniature Wunderland i Hamburg er verdens største modelljernbaneanlegg. Foto: Miniature Wunderland

Verdens største modelljernbane venter på deg i Hamburg

Av Klaes KrogPublisert: 31.03.2009

Del saken på:

Reis til Hamburg og opplev et norsk fjordeventyr i miniformat og verdens største modelljernbane.

Annonse

Brødrene Frederick og Gerrit Braun begynte å bygge sitt «Miniature Wunderland» i en stor tom bygning ved Elbens bredd i Hamburgs Speicherstadt i 2009. Nå er den nordtysklands suverent mest besøkte permanente utstilling.

Verdens største jernbanesett dekker foreløpig 1150 kvadratmeter og har mer enn 9650 meter skinnegang. Og fortsatt er anlegget ikke ferdig utbygget.

Annonsørinnhold
Reise
FJORDLANDSKAP: Brødrene Frederick og Gerrit Braun (41) med beina i Skandinavisk fjord. Brødrene har brukt over 500.000 timer og mer enn 76 millioner kroner på å lage Miniature Wunderland i Hamburg. Foto: Miniature Wunderland

- Vi ville skape en verden som kunne overraske og fortrylle barn, kvinner og menn på samme måte. Og vi har klart å skape en teknologi som både forbløffer og forundrer våre besøkende, sa Gerrit Braun på en pressekonferanse nylig.

HERfinner du alt om Miniature Wunderland

Foreløpig består Vidunderlandet av seks regioner. Skandinavia er representert med et fjordlandskap med et drøyt 1,20 meter langt passasjerskip på cruise. Fra Sveits finnes et mini Matterhorn, mens USA er tilstede med både Rocky Mountains og Mount Rushmore. For øvrig finnes både tyske og østerrikske landskap i modellformatet.

LAST OPPVGs guide til Tyskland gratis

I dette miniatyrlandskapet finnes selvfølgelig drøssevis av tog. Når det hele er komplett i 2014 vil område dekke 1800 kvadratmeter og ha 21 kilometer skinnegang. 700 tog med over 10000 vogner skal kjøre i landskapet. Det lengste er 14 meter langt.

SNØLANDSKAP i Skandinavia slik de tyske brødrene forestiller seg det. Foto: Miniature Wunderland

Anlegget består for øvrig av 2800 bygninger, 4000 biler - mange med lysende frontlykter - og 160 000 individuelt utformede figurer. Skinnegangene har 900 signaler.

Det har gått med mer enn 4000 kg stål og 700 kg kunstig gress for å konstruere landskapene. Mer enn 250 000 lyspunkt er rigget slik at det automatisk illuderer dag og natt.

Brødrene har brukt drøyt åtte år på å bygge opp «Miniature Wunderland». I dag er mer enn 160 mennesker ansatt for å ta seg av turister som kommer for å se vidunderet. Totalt har det tatt 500 000 timer og mer enn 76 millioner å bygge.
Og skulle du mene modelljernbane bare er for unger så les videre.

Rod Stewarts nye modell

Rod Stewart avslørte sin lidenskap for miniatyrmodeller forleden. Og da det amerikanske magasinet Model Railroader kom ut med bilde av modelljernbanen hans på førstesiden, følte han at livet var komplett.

FØRSTESIDEN av verdens største magasin for modelljernbane entusiaster med Rod Stewarts modell av New Yorks Grand Central Station. Foto: Model railroader


- Dette var viktigere for meg enn å komme på coveret på Rolling Stone, sa han til britiske aviser forleden.

Hans modeller har hatt en tendens til å følge malen blond, langbeint og hengende ved armen hans. Den han avslørte for noen dager siden kan nok være like dampende, men på en litt annen måte enn de øvrige, derfor har han hemmeligholdt forholdet i mange år. Nå sier den 62 år gamle rock'n raileren imidlertid at drømmenes mål er nådd.

Nye modeller

Gamle Roddy boys hemmelighet er egentlig flere modelljernbaner.
I huset hans i Beverly Hills står en perfekt 1:87 skala modell av New Yorks Grand Central Station fra 1940 årene komplett med 44 plattformer, 67 spor og mer enn 30 meter skinnegang.
Og i hans hjem i Essex står en kopi av den gamle English East Coast Line.

ROCK'N RAILER: Rod Stewart og hans tredje kone Penny Lancaster, en tidligere modell. Foto: AFP

Den hese sangeren, gift med modellen Penny Lancaster som er hans tredje kone, var overlykkelig da verdens største modelljernbanemagasin ville fotografere hans jernbane. Han forklarte: - Jeg er en stor modelljernbaneentusiast og jeg bygger en kjempemessig modell der ute i California og det tar litt av min tid - og fotball tar litt av min tid.
Som modelljernbane entusiast er han for øvrig i godt selskap med f.eks Phil Collins og Eric Clapton.