Bli med til Norges hemmelige undervannsbygd

NORANGSDALEN (VG) Når du kjører langs riksvei 655 mellom Hellesylt og Øye på Sunnmøre kan de gamle seterhusene skimtes fra bilvinduet. Det spesielle er at setrene ligger flere meter under vann og har gjort det i over 100 år.

Steinmurer etter hus, grinder og epletrær der mennesker virket inntil et voldsomt ras la området under vann.

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Lygnstøylsvatnet har blitt en av Hjørundfjordens største turistattraksjoner, og har du dykkerlappen kan det også bli av de mest magiske. - Det er bare å komme seg ned, sier den nyfrelste dykkeren Lillian Larsen fra Volda ivrig.

FRELST I DYPET: Lillian Larsen (34) ble hektet på dykking våren 2007 og Lygnstøylsvatnets magiske univers har blitt en favoritt. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK.

Sammen med dykkere fra Volda dykkerklubb har tiden kommet for VGs utskremte til å senke seg under overflaten og ned i en verden som ligger der som Norges svar på myten om det sunkne landet Atlantis.

Send inn dine reisevideoer til Snutter.no

Gamleveien gjennom dalen ender ikke i vannkanten slik det ser ut som fra overflaten, men snirkler seg til 9 meters dybde i det klare høstvannet.

Spøkelsesskog

Vi svever sakte langs veien mot de første steinmurene som en gang dannet grunnlaget for ett av de ni seterhusene eller selene her nede. Steinraset, som 26. mai 1908 buldret ned fra det stupbratte fjellet Keipen (1217 m.o.h) og blokkerte elven ned til Øye, endret på få sekunder en viktig del av bondesamfunnet i dalen.

Send oss dine reisetip og bli med og diskuter!

STANDHAFTIGE: Epletrærne som tilhørte setrene har klart seg siden 1908 i det kalde vannet i Lygnstøylsvatnet. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK.

Fremdeles står epletrærne langs veien, og tankene går tilbake til seterjentene som kanskje tok seg en velfortjent hvil i skyggen og buskapen som søkte tilflukt under bladene når regnet ble for plagsomt.

Nå er det en spøkelsesskog vi snirkler oss gjennom, bare stammene står der - men de gjør det med en hundre år gammel urokkelighet. Mellom grenene og over den gressgrønne mosen i grøftekanten kan man se noen få små fisk som har tilpasset seg et miljø få andre fjellvann kan by på.

Del dine reiseopplevelser med andre. Opprett din egen Reiseblogg

Vi passerer stabbesteiner, grinder og gjerder. Til venstre kommer den første klyngen med seterhus til syne. En halvmeter høy mur med åpning der døren en gang var. En av dykkerne viser vei, og «går inn» døren. Så tilbake på veien.

ELVELEIET: Under denne broen gikk elven som ble demmet opp av raset i Norangsdalen. Foto: ROAR DALMO MOLTUBAK.

Her er flere steinmurer etter hus - og murer som omkranset setrene og kanskje beskyttet seterfolket mot rovdyr. Deler av en skigard står fremdeles slik den ble satt opp av gårdsfolket som hadde slitt og svettet for å holde setra i god stand.

Etter å ha tatt oss gjennom skogen i utkanten av setra, svømt over 6 meter høye trær og fulgt elvens tidligere leie under broene møter vi veggen. I nedre del av vannet ligger de enorme kampesteinene som snudde opp ned på livet i Norangsdalen på noen få og bestemte sekunder.

Vannet forsvant

Da raset fra Keipen blokkerte dalen, forsvant vannet i elven i tre dager. Lokalbefolkningen på gårdene Øye og Norang skjønte at braket de hadde hørt fra fjellet var alvor og ikke bare et av smårasene som gikk der oppe fra tid til annen. Heldigvis var det ingen på setra og inventar og alt av verdi ble reddet ut mens vannet steg.

Stein for stein ble det etter hvert ryddet plass til en ny vei gjennom dalen, og Lygnstøylsvatnet ble raskt en turistattraksjon for reisende både med og uten dykkemasker og luftflasker.

- I dag hadde jeg rett og slett ikke lyst opp igjen av vannet, sprudler Lillian når vi etter tre vellykkede dykk nyter siste kaffetåren til en av Norges mest spesielle utsikter.

Undertegnede sier seg enig og skriver bare ett eneste ord i dykkeloggen for dykk nummer 16, 17 og 18: Fantastisk!

Dette er Atlantis

Atlantis er et sagnland, omtalt av den greske filosof Platon og benyttet som et eksempel på en «idealstat». Han beskrev det som opprettet av Poseidon, og at det lå et sted i Atlanterhavet.

Ifølge Platon kunne atlantidene på høyden av sin makt, for 9000-11000 år siden, gjøre krav på store deler av Middelhavsområdet, og de var fulle av maktbegjær.

Visstnok sendte de hærstyrker for å erobre Athen. Ifølge sagnet grep Zevs inn, og dømte hele Atlantis til en total og brå død. På et døgn var hele Atlantis, med mennesker, dyr og hærstyrker, senket ned i jorden. I dag finnes mange myter om hvor Atlantis var. Teoriene omfatter blant annet Gran Canaria, Santorini, Azorene, Sverige (!) og vestkysten av Amerika.

Kilde: Store Norske Leksikon, Wikipedia

Start

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder