FOLKSOMT: Turister i Puertaferrisa, en sidegate til den kjente La Rambla. Foto: Reuters

Dokumentar: Masseturisme ødelegger Barcelona

En ny dokumentarfilm hevder at turismen i Barcelona er fullstendig ute av kontroll, og at byen er i ferd med å bli omgjort til en eneste stor «fornøyelsespark».

  • Jostein Matre

Den kontroversielle dokumentaren, som har fått navnet «Bye Bye Barcelona» tar for seg det mange mener er en overkommersialisering av den spanske middelhavsbyen.

Vanlige innbyggere, turguider og turisteksperter er alle intervjuet, og mange går hardt ut mot de de mener er ukontrollerbar turisme, som er i ferd med å ødelegge byen deres, skriver Daily Mail.

Ikke en metropol

Flere mener at Barcelona nå må ta høyere skatter fra turistene, sette en grense for antall besøkende og unngå billige pakkereiser, for ikke å tiltrekke seg store mengder turister som legger igjen lite penger.

Ifølge dokumentaren kan ikke byen lenger håndtere så store mengder mennesker som årlig kommer dit. En av de som er intervjuet i dokumentaren mener Barcelona er i ferd med å bli en «fornøyelsespark».

ATTRAKSJON: La Sagrada Familia er et av stedene turister i Barcelona valfarter til. Foto: AP

På sin hjemmeside forklarer Eduardo Chibas hvorfor han har laget dokumentaren på denne måten:

«Barcelona er ikke en stor metropol, men det er den fjerde største turistdestinasjonen i Europa etter storbyer som London, Paris og Roma. Ingen havner i Europa tar imot så mange cruiseskip. Barcelonas innbyggere har sett hvordan antall turister har tredoblet seg på bare litt over et tiår, og hvordan økonomien har snudd mot turisme og med suksess utnyttet byens kulturarv, bygget av tidligere generasjoner.»

Populært blant nordmenn

Også blant nordmenn er Barcelona en svært populær by. Flere flyselskaper har direkteruter dit, og mange er innom i løpet av en uke på cruise i Middelhavet.

I januar i 2013 gjennomførte InFact en undersøkelse på oppdrag fra VG der de spurte hvilke ulike reisemål som fremstod som mest attraktive for nordmenn. Da kom Barcelona på tredjeplass uansett kategori for reisemål.

I fjor besøkte 7.5 millioner mennesker Barcelona.

//www.youtube.com/embed/mSAPqGijeiY

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder