FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Pilot glemte å lande: - Jeg sov ikke

Av Håkon Fossmark24.10.09 19:30 | Oppdatert: 24.10.09 19:55

Del saken på:

(VG Nett) Med 147 passasjerer om bord, glemte piloten i Northwest Airlines å lande på flyplassen. Han nekter å fortelle hva som skjedde i cockpiten.

Airbus A320 med 147 passasjerer og et ukjent antall mannskap om bord var på vei fra San Diego i California til Minneapolis i Minnesota da det uvanlige skjedde. Flyturen ble imidlertid noe lengre enn ventet, for piloten på flyet glemte å lande i Minneapolis og fløy i 16 minutter og 24 mil forbi flyplassen!

Bakkemannskap mistet kontakten med flyet fra Northwest Airlines da det fløy i 37.000 fots høyde, og det ble gjort desperate forsøk på å få kontakt med flyet i over en time. Uten å lykkes.

Forklaringen som ble gitt like etter, var at mannskapet var i en opphetet diskusjon om flyselskapets politikk og at de mistet kontrollen over situasjonen.

- Sov ikke

Dette tilbakeviser nå pilot Richard Cole.

- Vi sov ikke, vi diskuterte og vi kranglet ikke, sier Cole til nyhetsbyrået AP to dager etter forglemmelsen.

- Men det var aldri noen sikkerhetsfare. Jeg kunne sagt mer, men har allerede sagt nok, sier Cole kryptisk - uten å gi svaret på det alle lurer på.

Hva skjedde egentlig i cockpiten da de glemte å lande?

Trolig kommer heller ikke taleopptakene fra cockpiten å gi oss svaret. For flyet fløy med en eldre modell taleopptaker som bare lagrer de siste 30 minuttene av flyturen - og forglemmelsen skjedde altså før dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En rekke flyeksperter har spekulert i hva det var som skjedde. Flere tror at pilotene rett og slett må ha sovnet.

- Det er absolutt en mulig forklaring, sier Bill Voss, president i Flight Safety Foundation i Alexandria, Virginia.

Fryktet kapring

Da flygelederne til slutt fikk kontakt med pilotene, skal meldingene ha vært så vage at de fryktet at flyet hadde blitt kapret, sier en kilde til CNN.

Mannskap på bakken beordret derfor piloten til å foreta en rekke unødvendige manøvreringer av flyet for å overbevise dem om at han hadde kontroll.

En kilde sier til CNN at flere jagerfly ble gjort klare på bakken for å uskadeliggjøre flyet om det viste seg at det var kapret. Flyene ble aldri brukt.