FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sverige kan bli startsted for romturisme

Av Gjermund Glesnes17.12.09 09:16

Del saken på:

(VG Nett) Hvis Richard Bransons romturisme går bra i USA, skal Kiruna være planlagt som neste base.

Du kan bli skutt opp i verdensrommet fra Sverige

Selskapet til den britiske milliardæren, Virgin Galactic, er det som har kommet nærmest å virkeliggjøre drømmen om å fly turister ut i verdensrommet. Om 18 måneder skal de første romturistene bli flydd opp med romferja «SpaceShip Two». (se video her).

De første turene vil ha utgangspunkt fra romhavnen i New Mexico, USA.

Hvis dette går bra, kan romturismen snart komme til våre lengdegrader. Virgin Galactic har nemlig valgt seg ut to utgangspunkter. Og det andre er Sweden Spacesport i Kiruna i Nord-Sverige, skriver Dagens Nyheter (ekstern lenke).

- Virgin Galactic har sin hjemmehavn i Amerika og kommer til å starte sine første flyvningen der i 2011. Når de har vært i gang i mellom et halvår og et år, er det tid for det europeiske markedet. Da kommer de til oss, sier Johanna Bergström-Roos på Esrange space center til den svenske avisen.

Branson har tidligere uttalt at romturer fra Kiruna kan bli en realitet i løpet av 2012.

Les også:Dronningen: - Jeg vil ikke ut i verdensrommet

Da han presenterte «SpaceShip Two» for en drøy uke siden, ga han også inntrykk av at markedet for de dyre turene er lovende. Om lag 300 eventyrlystne skal etter sigende allerede ha betalt 200.000 dollar for billett.

I Kiruna kan de lokke med mer enn bare turen til rommet, som med fire-fem minutters vektløshet kun er for en snartur å regne.

- Vi har romkompetanse, fantastisk villmark, nordlys og et ishotell. Det er ingen dårlig pakke, sier Johanna Bergström-Roos til Dagens Nyheter.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Esrange space center i Kiruna tilbyr allerede guidede turer, men disse må bookes på forhånd. Senteret har også et eget besøkssenter.

Richard Branson er ikke alene om å planlegge romturisme. Det spanske selskapet Galactic Suite har planer om å tilby hotellopphold på en romstasjon, til 25 millioner kroner for tre netter. Eksperter tviler imidlertid på at selskapet vil klare å realisere planene.