FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nordlys-turismen tar fullstendig av

Av Dag Fonbæk 09.01.13 16:00 | Oppdatert: 03.11.13 12:06

Del saken på:

(VG Nett) Turistene vil til Nord-Norge for å se nordlyset. Tromsø har flere turistbesøk nå på vinteren enn om sommeren.

Dobling i hotellbesøk, 100 prosent vekst i salg av vinteraktiviteter. Besøkende fra 66 ulike nasjonaliteter.

Det er noen tall fra vinter-statistikken til Visit Tromsø, som illustrerer tilstrømningen av turister som vil oppleve kulda, mørketiden, nordlyset, rein- og hundekjøring og andre arktitiske vinter-opplevelser.

- Eksplodert

- Det har eksplodert. Før håpet vi å tape minst mulig penger fra november til mars. Nå klarer vi knapt å ta imot alle de utenlandske turistene som kommer, sier entusiastiske Kjell Ove Hveding på Sommarøy til VG Nett.

Sommarøy utenfor Tromsø er ett av sentrene for vinterturisme i Troms - og Hveding gir «Absolutt fabelaktig»-stjernen Joanna Lumleys jakt på nordlyset mye av æren for at nordlys-turismen virkelig har tatt av:

Flest briter

5,9 millioner briter satt klistret til skjermen og så én times nesegrus norgesreklame i form av Lumleys TV-program «Jakten på nordlyset». Siden har telefonen kimt i ett.

LES OGSÅ: Slike eksplosjoner gir fantastisk nordlys

- TV-programmet betydde enormt. I tillegg har Innovasjon Norge og reiselivet i nord vært flinke til å markedsføre nordlyset og vinteraktivitetene her oppe - blant annet på T-banestasjonene i London, sier Hveding.

Googler du aurora (nordlys), popper Tromsø ganske raskt opp. Mange utenlandske turister oppgir at det nettopp var slik de fant fram til Norge og Tromsø.

Nok å gjøre

Tromsøs turistsjef Victoria Bakken bekrefter tendensen, og stadfester at turistbesøket til polar-hovedstaden nå er større vinterstid enn på sommeren!

- Bestillingene tikker inn hele døgnet - fra hele verden.
Hovedgrunnen til at de internasjonale gjestene velger Tromsø om vinteren er nok nordlyset, men de prøver også mange ulike aktiviteter som hundekjøring, reinkjøring, toppturer på ski, havfiske og mye annet, sier Bakken til VG Nett.

- En gjesteundersøkelse vi gjorde viste også at 98 prosent av gjestene ville anbefale Tromsø som reisemål til venner og familie, forteller turistsjefen.

Hval-turisme

- Akkurat nå er det massevis av hval utenfor Tromsøs havnebasseng, så nå får turistene hvalsafari på kjøpet, ivrer Kjell Ove Hveding.

- Folk er i ekstase når de får se hval. For mange vinter-turister er dette ren bonus, sier han - for tiden på Oslo-besøk under Nord i Sør-konferansen og Reiselivsmessen kommende helg.

- Har penger

Markedsjef Bjørn Nilsen på Rica Ishavshotell bekrefter at vinterbesøket har tatt fullstendig av. Før var det kurs- og konferansegjestene som fylte hotellet på brygga i vintermånedene - nå dukker det opp turister fra hele verden, forteller Nilsen til VG Nett.

LES OGSÅ: Få nordlys-varsel på SMS

- Og de har penger. Her om dagen sto en svær familie fra Singapore i resepsjonen og spurte etter suiten. De har råd, og de vil oppleve noe spektakulært, sier Nilsen.

Mange japanere

Vinter-besøket fra Asia er merkbart - i særdeleshet fra Japan.

- I fjor økte antall japanske gjestedøgn til Norge med 18 prosent sammenlignet med 2011. Nordlyset er noe av det som lokker, bekrefter reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge.

LES OGSÅ: Kan skape problemer for flytrafikken

Hvert år blir 15 chartermaskiner fulle av forventningsfulle japanske turister sendt direkte til Nord-Norge og nordlyset, fjordene på Vestlandet og Oslo.

- En økt satsing på markedsføring i Japan og direkte charterfly har vært en vesentlig utløser til at flere japanere velger å besøke Norge, sier Tuftin, vel vitende om at japanere har et høyt pengeforbruk på sine utenlandsreiser, og derfor er attraktive gjester for Norge.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!