BHUTAN: Dansende munker i landet som er Øverst på listen over Lonely Planets anbefalinger for 2020. Foto: Ken Opprann

Dette er Lonely Planets Ti på topp for 2020

Reiseguruen Lonely Planet har avslørt hva de mener er de beste reisemålene neste år.

I fjor skrev VG reise om København, som da lå øverst på den prestisjetunge listen over anbefalte byer i 2019. I år er ingen skandinaviske land eller byer med på listene. Det er derimot blant andre Bhutan, Marokko, Kairo og Bonn.

Hvert år kårer Lonely Planet 10 anbefalte reisemål i ulike kategorier. Disse velges ut på bakgrunn av aktualitet, unike opplevelser og «wow-faktor.» Det legges også stor vekt på bærekraftig reiseliv, forklarer Lonely Planet på sin nettside. Det er Lonely Planets egne skribenter, redaktører og store nettverk av influensere kommer med forslag til reisemål, og etter grundige diskusjoner bestemmer hvilke 10 som skal stå på listene.

SALZBURG: Byen pyntes med flagg og vimpler under festivalen som foregår fra midten av juli til slutten av august. Foto: BARBARA GINDL / AFP / Scanpix

les også

Reisemålene hvor du får mest for pengene i 2020

By-listen

For 2020 ligger østerrikske Salzburg øverst på listen over byene Lonely Planet anbefaler. Salzburg feirer 100-årsjubileum for Salzburg-festivalen neste år, og denne hjerteknuseren av en alpeby synger om jubileet av full hals. Festivalen er en av verdens største klassisk musikkarrangementer, og alltid en fest for opera, klassisk musikk og teater. I år slår byen på stortrommen med en rekke spesielle utstillinger og arrangementer, heter det i Lonely Planets begrunnelse.

Washington DC er nummer to på listen over anbefalte byer, blant annet fordi den i 2020 vil feire 100-årsjubileet for loven som ga kvinner stemmerett.

Den tredje byen Lonely planet anbefaler er Kairo. Her skal det nye moderne egyptiske museet i Giza, like utenfor byen, åpne dørene i 2020.

Bhutan

På listen over landene Lonely Planet anbefaler neste år, ligger fjellandet Bhutan i Himalaya på topp. Her fører de en restriktiv «stor verdi, lite avtrykk»-linje innen reiselivet. Alle turister må betale en daglig avgift bare for å få lov til å sette sin fot i de barnålsduftende åsene kronet med et stort antall klostre. Til gjengjeld får de sjansen til å vandre på fjellstier uten søppel sammen med mennesker hvis buddhistiske oppfatninger setter dem i et unikt samspill med naturen.

Bhutan er også langt fremme når det gjelder bærekraft. Allerede er dette verdens eneste karbonnegative land, og kongeriket skal bli den første helt organiske nasjonen innen 2020. Med den daglige turistavgiften blir det heller ikke overfylt her, heter det i begrunnelsen til Lonely planet.

NORD-MAKEDONIA: Lonely Planet anbefaler et besøk til Unesco-beskyttede innsjøen Ohrid Foto: GEORGI LICOVSKI / EPA

Europa

England ligger som nummer to på listen over anbefalte land, blant annet fordi nye deler av den 4800 kilometer lange kyststien England Coast Path åpner neste år.

En av grunnene til at Nord-Makedonia – tidligere kjent som Makedonia – er nummer tre på listen over anbefalte land neste år, er at det endelig har kommet til enighet med sine greske naboene i en lenge pågående navnekonflikt. Den lille staten på Balkan er allerede kjent for sin gastronomi og historie. Lonely planet anbefaler også et besøk til den Unesco-beskyttede innsjøen Ohrid og den nyåpnede High Scardus Trail, en 495 kilometer lang vandring over regionens mest dramatiske fjelltopper.

Nederland er med på, listen blant annet fordi det over hele landet vil være en rekke arrangementer for å feire at det er 75 år siden slutten på andre verdenskrig. Og fordi levende Amsterdam alltid er verdt et besøk.

MAROKKO: Dette Nord-Afrikanske landet er et av Lone Plantes anbefalinger for neste år. her fra markedet i Marrakech. Foto: Gjermund Glesnes / VG

10 på topp anbefalte land for 2020:

 1. Bhutan (Asia)
 2. England (Europa)
 3. Nord-Makedonia (Europa)
 4. Aruba (Sør-Amerika)
 5. Swaziland (Afrika)
 6. Costa Rica (Mellom-Amerika)
 7. Nederland (Europa)
 8. Liberia (Afrika)
 9. Marokko (Afrika)
 10. Uruguay (Sør-Amerika)

Les mer om landene her.

KAIRO: Egypts hovedstad, og Giza med pyramidene like utenfor, er blant Lonely Planets anbefalinger neste år. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

10 på topp anbefalte byer for 2020

 • Salzburg, Østerrike
 • Washington DC, USA
 • Kairo, Egypt
 • Galway, Irland
 • Bonn, Tyskland
 • La Paz, Bolivia
 • Kochi, India
 • Vancouver, Canada
 • Dubai, Forente Arabiske Emirater
 • Denver, USA

Les mer om byene her.

Flere lister:

Lonely Planet kårer også de beste budsjettreisemålene, og her er kommer den sørligste provinsen i Indonesia, Øst-Nusa Tenggara, på topp for 2020.

På listen over de mest anbefalte regionene er Silkeveien i Sentral-Asia på topp for 2020.

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder