FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mamma Mia - endelig får Stockholm ABBA-museum

Av Gjermund Glesnes05.10.12 09:33

Del saken på:

(VG Nett) Det har tatt lang tid, men neste år kan du endelig se ABBA-historien på museum i Stockholm.

«Svenske faen har ikke sans for musikk, de kjøper aaaaalt», sang norske Prima Vera. Til våren kan turister fra hele verden gå på museum for å sjekke hvem som har rett, Prima Vera eller svenskene.

Da åpner Swedish Music Hall of Fame i Djurgården i den svenske hovedstaden. Da blir kvartetten som til sammen har solgt nærmere 400 millioner plater, gjenstand for én av tre permanente utstillinger.

Utstillingen vil vise frem noen av gruppens glitrende kostymer, instrumenter og andre suvenirer, som de siste årene har vært vist frem i utstillingen «AbbaWorld» i Europa og Australia.

Utelukker gjenforening

Tidligere ABBA-medlem Björn Ulvaeus kaller det hele for «ABBA the museum», og sier til AP at han håper at alle de fire tidligere medlemmene vil være til stede på åpningen. Han utelukker derimot at det blir noen musikalsk gjenforening på scenen.

Sammen med sin daværende kone Agnetha Fältskog, Benny Andersson og Anni-Frid Lyngstad - også de to gift - ble han for alvor kjent da «Waterloo» vant Melodi Grand Prix i 1974, året etter at de begynte å kalle seg ABBA.

Gruppen fortsatte å gi ut musikk sammen også etter at begge parene ble skilt, men i 1982 tok de offisielt en pause som ennå ikke er over.

Nølte

- Vi ga oss på den absolutte toppen. Da vi sluttet var det for å ta en pause og gjøre andre ting, for deretter å komme sammen igjen. Men det gikk aldri slik, sier Ulvaeus.

Han innrømmer at han har nølt med å bli «museumsgjenstand før jeg er død,» men sier at han likte ideen om å la ABBA være del av en Hall of Fame som også inkluderer annen svensk musikk.

Han forteller videre at de fire ABBA-medlemmene gikk gjennom skapene sine for å finne scenekostymer til utstillingen, deriblant 70-tallets platåsko og glinsende kostymer - og at han helst ville ha glemt enkelte av dem.

- Blir kvalm

- Ett kostyme som jeg husker spesielt, var en slags Supermann-drakt med kappe. Jeg blir kvalm når jeg ser den, sier han til AP.

Foruten to andre permanente utstillinger, om den svenske populærmusikkens historie og en Hall of Fame, vil musikkmuseet ha midlertidige utstillinger med bilder, filmklipp og rekvisita fra legendariske konserter og musikkvideoinnspillinger, skriver støttespilleren Kulturstiftelsen på sine nettsider.

Åpningsdatoen for Swedish Music Hall of Fame er ennå ikke satt. Men planen er at museet skal åpne i april eller mai.

Det har vært flere planer om ABBA-museum i Stockholm de siste årene, men før nå har ingen av dem latt seg realisere.