FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Julemåneden: Hit kan du reise i desember

Av Mona Langset25.11.18 19:31 | Oppdatert: 14.12.18 11:39

Del saken på:

Julen har allerede vært over oss en stund. Hva vil du helst: Rømme langt vekk fra alt sammen, eller gå «all in»?

I Spikersuppa i Oslo sentrum myldrer det av byfolk og turister som deler julestemningen på sosiale medier. Mens Frida Nielsen (18) fotograferer Linnea Ellefsen (18) under lysportalen, som er ny av året, står andre i kø for å ta bilder på samme sted. «Dette er byens mest populære fotoshoot for tiden», kommenterer to gutter i forbifarten.

Har du ikke vært her ennå, anbefaler jeg å ta en tur. Sett deg på en benk ved en av bålpannene og spis varme brente mandler eller bratwurst. Gå på skøyter. La barna ta en runde i hestekarusellen eller pariserhjulet.

Må innrømme at jeg har vært skeptisk og tenkt at dette blir for mye tivoli. Men når det begynner å skumre ved 15-tiden, når hundrevis av ledlys lyser i trærne langs Karl Johan, når duften av glühwein, gløgg og brente mandler kiler i nesen, ja da er det både julete og koselig i Oslo sentrum.

Før i tiden var julemarkeder noe jeg forbandt med Mellom-Europa. Lübeck, Dresden, Berlin sto for meg som toppen av førjulshygge. Og det er jo fortsatt Tyskland som har de virkelig gamle julemarkedstradisjonene.

Men nå blir det stadig flere og større julemarkeder her hjemme. Det i Spikersuppa har vokst til dobbelt størrelse fra i fjor til i år. Få kvartaler unna er det julemarked på Youngstorget. Og det er mange flere å velge mellom. Her er ni koselige markeder i Norden som garantert gir julestemning.

Førjulsshopping

Fikk du ikke kjøpt alle julegavene på Black Friday, har du kanskje behov for butikkrunder før jul, og ikke bare julemarkeder.

VG reise har tidligere skrevet om juleshopping som også gir god julestemning. Du kan for eksempel reise til Berlin, der hele byen lyser, til New York, der beboere prøver å overgå hverandre i juledekorering, eller til London der de julepyntede magasinene glitrer. Du kan dra til vakre og billige Budapest eller til romantiske Paris. Les om dette, og flere fine byer for juleshopping her.

Reise i julegave

Eller hva med å droppe butikkrunden og heller gi en reise i gave? I stedet for å kjøpe ting, kan dere spleise på en uforglemmelig ferie. Kanskje noe skikkelig eksotisk, med med safari i Sør-Afrika eller Botswana? Eller moskussafari i Norge til sommeren? Eller en opplevelsesferie med snøscooter på Svalbard?

Julegavereisen kan selvsagt også være kortreist. Norge er et populært ferieland for nordmenn.

Heldige helligdager

Vil du heller vekk fra alt som heter jul i Norge, har du gode muligheter i år. Helligdagene i julen faller slik at du kan få superlangfri bare ved å ta ut noen få ekstra feriedager.

Det er forresten ikke bare – bare å rømme fra julen selv om du reiser langt vekk. Selv i Thailand der de fleste er buddhister, og på Bali der de fleste er hinduer og i Emiratene der de fleste er muslimer er det julepynt på hoteller og kjøpesentre. Skal du slippe unna julelys, reinsdyr og rødkledde menn med hvitt skjegg kan du prøve stranden. Men selv ikke der er det helt fritt for jul enkelte steder.

Les mer om hvordan de feirer jul i Thailand, Dubai og Spania her.

Emiratene har økt voldsomt i popularitet blant nordmenn. For Apollos kunder er dette det mest populære stedet å reise på ferie med ungdommer i julen.

Thailand har også fått en boost i år, ikke minst takket være Norwegians direktefly til Krabi. Det gjør det mulig å reise direkte til områder hvor det er mindre sjanse for å møte naboen fra Norge, for eksempel i Ko Lanta.

Her er kan du lese om flere ukjente øyer i Thailand

Kanarijul

Men de fleste som skal feire jul under palmene reiser til Kanariøyene. Først og fremst til Gran Canaria, fulgt av Tenerife og Lanzarote. Og hvor ikke? Disse øyene har alt vi trenger: Hoteller i alt fra rimelig- til luksusklasse, billige og dyre restauranter, godt turterreng og nok av aktiviteter og shoppingmuligheter. Storbyliv og landsbyliv. Strender og fjell. Du kan velge hva slag ferie du vil ha.

Men du kan ikke velge bort julen. Spanjolene er også glade i denne høytiden, og det setter sitt preg på desember.

Da jeg var på Gran Canaria like før jul for noen år siden, ble jeg fascinert av de store nissefigurene som klatret på private husfasader og balkonger mange steder. Og markedene, som det er mange av på alle Kanariøyene, hadde for anledningen stort utvalg av julepynt i salgsbodene.

Vi har tidligere skrevet om de beste markedene på Lanzarote.

Hvis du vil ha en billig sydentur, bør du imidlertid ikke reise i julen. Når mange har fri, og etterspørselen går opp, går også prisene opp. Skoleferiene er tradisjonelt de aller dyreste tidspunktene å reise både til Syden og til norske skidestinasjoner på.

Kan du i stedet hive deg rundt å ta ferie i begynnelsen av måneden, snakker vi om et helt annet prisnivå. Jeg søkte nylig på Finn reise og fant flere pakketurer til godt under 2000 kroner for fly og hotell i en uke. Blant annet til Fuerteventura med Apollo og Solfaktor, til Lanzarote med Ticket, til Gran Canaria med Solfaktor og til Tenerife med Apollo og Solfaktor. Med avreise i juleferien blir prisene atskillig høyere.

Vinter og snø

Det er ikke bare Syden som har lavere priser i begynnelsen av desember. Det har også flere norske skidestinasjoner.

Noen har både tidligtilbud på heiskort i begynnelsen av måneden og lavsesongpriser på overnatting.

Men hvordan er det med snø? Vinteren har latt vente på seg, men det er nok til å bruke skiene flere steder. Kvitfjell åpnet den første løypen allerede i høstferien.

Den var bare for treningsgrupper, men nå er det åpent for alle. Den siste helgen i november gikk skiheiser også i Valdres, Skeikampen, Kongsberg, Nesbyen, Golsfjellet, Beitostølen og Bjorli. Trysil og Hemsedal åpner den første helgen i desember.

Så går det fort mot slutten av året. Hvor vil du feire nyttårsaften? Vi har tidligere skrevet om fete nyttårsfester verden rundt. Rio, Amsterdam, Barcelona, Bangkok, New York, Praha, Edinburgh, Cape Town har alle tradisjonelle festlige feiringer. Her kan du lese om dem.

Finn reise og VG eies av Schibsted