FESTIVALER: USA har flust av bra festivaler, uavhengig av om du liker rock, pop eller hip-hop. Foto: Charles Reagan Hackleman / Courtesy of Coachella

De feteste festivalene i USA i 2018

Nytt år, nye festivaler. Startskuddet for South By Southwest i Austin går i begynnelsen av mars og derfra går det slag i slag. Begynn planleggingen nå.

 • Erik Valebrokk

Norge er full av flotte festivaler, men det er ikke så rent få som velger å kombinere ferie og festival i utlandet. I Telluride, Colorado i Rocky Mountains kan du være med på verdens største bluegrassfestival, og på Lollapalooza i Chicago finner du noen av verdens fremste alternative rock- og hip-hop-artister.

De færreste festivalprogrammene er komplette ennå, og mange venter fremdeles med å røpe navn. Her får du en liste over de største og mest spennende festivalene i USA med betydelig geografisk spredning.

les også

Roadtrip i California: Slik gjør du mest ut av Highway 1

VARIERT: Cochella regnes for å være en av verdens mest spennende festivaler på grunn av variasjon i sjangerne. Foto: Christopher Polk / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

South By Southwest (SXSW) – Austin, Texas

9. til 18. mars

South By Southwest er like mye en bransjekonferanse som det er festival, og dekker flere felt enn musikk. Her handler det også om blant annet film og TV, animasjon og videospill. Festivalen startet i 1987 og har vokst voldsomt siden den gang. Hele Austin står regelrett på hodet de ti dagene den varer, og det er en enestående mulighet for mer eller mindre ukjente band og artister til å vise seg frem.

Blant årets artister: Ron Gallo, Okkervil River, Mallrat, Chicano Batman, Night Moves, DUCKWRTH, Rayland Baxter, Molly Burch, Andrew W.K. og Barbara Nesbitt.

Ultra Music Festival – Miami, Florida

23. til 25. mars

Denne enorme EDM-festivalen (electronic dance music), finner sted i Bayfront Park i downtown Miami. Her kan du oppleve noen av verdens fremste elektroniske artister og DJs, og i fjor var det så mange som 165.000 publikummere på festivalen i løpet av tre dager. Det sier sitt om størrelsen, og Ultra har også festivaler mange andre steder i verden.

Blant årets artister: Empire Of The Sun, David Guetta, Afrojack, Azealia Banks, Matoma, The Chainsmokers, Eric Prydz og Tiësto.

Coachella – Indio, California

13. til 15. og 20. til 22. april

Med sitt opphav i alternativ rock og en Pearl Jam-konsert i 1993 har Coachella i California blitt en av verdens mest spennende og sjangerblinde festivaler. Her får du også kunst i form av forskjellige installasjoner og skulpturer, mye av det interaktivt. Vær klar over at beliggenheten i ørkenen kan innebære enorme temperatursvingninger. Det er dessuten tung norsk tilstedeværelse i år.

les også

De beste tipsene til Coachella-festivalen

Blant årets artister: Beyoncé, Eminem, The Weeknd, Sigrid, Aurora, Kygo, Alan Walker, First Aid Kit, Jean-Michel Jarre, Fleet Foxes og The War On Drugs.

EDM: På Ultra Music Festival i Miami har blant annet Armin van Buuren spilt. Foto: Aaron Davidson / AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

New Orleans Jazz & Heritage Festival – New Orleans, Louisiana

27. april til 6. mai

Også kjent som Jazz Fest og en av verdens beste og mest mangfoldige festivaler. Ikke bare er det hele 12 scener på selve festivalområdet; hele byen syder og koker av musikk på utallige klubber og ymse spillesteder. New Orleans er også en av USAs mest særegne og spesielle byer og verdt et besøk i seg selv, men det er musikk som er byens sjel, så bedre tidspunkt enn Jazz Fest finner du knapt. Det må i så fall være selve Mardi Gras-feiringen, men det er en annen historie.

Blant årets artister: Aerosmith, Aretha Franklin, Sting, Jimmy Buffett, Jack White, Beck, Lionel Richie, David Byrne, Anita Baker, Bonnie Raitt, Steve Miller Band og Sheryl Crow.

les også

Fem musikkbyer du må besøke

Beale Street – Memphis, Tennessee

4. til 6. mai

Beale Street Festival er musikkbiten av den månedslange Memphis In May-festivalen og avholdes den første helgen i måneden. Beale Street er for øvrig Memphis’ historiske musikkgate. Årets artister er ennå ikke offentliggjort, men blant dem som har spilt her gjennom årenes løp er store navn som Bob Dylan, Van Morrison, Lynyrd Skynyrd, James Brown, Ray Charles, Foo Fighters, Ed Sheeran, Aretha Franklin, Neil Young og Jerry Lee Lewis.

Boston Calling – Allston, Massachusetts

25. til 27. mai

Denne festivalen er ung – fra 2013, og gikk såpass hardt ut at de arrangerte to festivaler per år. Fra og med i fjor ble det kuttet ned til en, og festivalen ble samtidig flyttet. Aaron Dessner fra bandet The National er med som co-kurator og setter sitt preg på en festival med stor bredde innen alternativsegmentet. Kombinerer du festival med byopplevelser i Boston og Harvard får du en fin avslutning på maimåned.

Blant årets artister: Jack White, Fleet Foxes, The National, The Killers, Eminem, Queens Of The Stone Age, Khalid og Stormzy.

CMA Music Festival – Nashville, Tennessee

7. til 10. juni

Den beskjedne begynnelsen som en fanfestival i 1972 sier lite om hvor stor CMA Music Festival er blitt. Nå er det slik at anslagsvis 400 countryartister spiller konserter i løpet av fire fullpakkede dager, og her er virkelig alle de store navnene på plass. Årets artister er ikke offentliggjort ennå, men i fjor spilte blant annet John Anderson, Brad Paisley, Eric Church, Dierks Bentley, Miranda Lambert, Lady Antebellum, Kenny Rogers og Blake Shelton.

FRA MORGEN TIL KVELD: Festivaler har sin helt egen sjarm. Fra nedpå morgener i teltet til fullt fyrverkeri på kvelden. Foto: Charles Reagan Hackleman / Lollapalooza 2017

Telluride Bluegrass Festival – Telluride, Colorado

21. til 24. juni

Selv om dette, som navnet tilsier, er en bluegrassfestival er det alltid noen andre typer artister her også. Siden starten i 1973 har Telluride Bluegrass Festival vokst seg til en kraft å regne med i Rocky Mountains der blant annet Elvis Costello, Robert Plant og David Byrne har spilt, i tillegg til mer tradisjonelle bluegrass- og countryartister som Nickel Creek, John Prine, Dixie Chicks, Nanci Griffith og Alison Krauss + Union Station.

Blant årets artister: Sam Bush Band, Emmylou Harris, The Del McCoury Band, Sturgill Simpson, Tim O’Brien, I’m With Her og Béla Fleck.

Newport Folk Festival – Newport, Rhode Island

25. til 27. juli

Newport Folk Festival er selve urfestivalen. Den startet i 1959 og var viktig for artister som sto støtt i borgerrettighetskampen på begynnelsen av 60-tallet. Her spilte Pete Seeger, Peter Paul & Mary, The Kingston Trio, John Lee Hooker, Tommy Makem, Ewan MacColl, Joan Baez og ikke minst Bob Dylan. Det var også her Dylan «gikk elektrisk» til voldsomme kontroverser i 1965. Årets program er ikke offentliggjort ennå.

Lollapalooza – Chicago, Illinois

2. til 5. august

Kanskje verdens mest kjente indiefestival er for lengst blitt voksen, med datterfestivaler rundt i verden, og har som regel svært imponerende program. «Moderfestivalen» har fra starten i 1991 – den lå i dvale mellom 1998 og 2002, blant annet huset Jane’s Addiction (frontfigur Perry Farrell er festivalens grunnlegger), Red Hot Chili Peppers, Ice Cube, Beastie Boys, Sinéad O’Connor, Depeche Mode, Kings Of Leon, Bon Iver, Muse, Arcade Fire og en haug andre. Årets program er ennå ikke klart.

Mer om

 1. Musikk
 2. Festival
 3. Reise

Flere artikler

 1. Fem musikkbyer du må besøke

 2. De kuleste festivalene i Europa i 2018

 3. Teknokrøll for kronprins Haakon på teknofestival

 4. Festivalsommeren 2020: – Dypt bekymret

 5. Pluss content

  Trusler, kaos og gjeld: Slik ble Woodstock til

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder