FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nakenkamera skal stoppe terror

Av Robin Stenersen23.11.05 15:50 | Oppdatert: 23.11.05 17:18

Del saken på:

(VG Nett) Kamera som kler folk nakne i sikkerhetskontroller, kan nå bli innført både i Gøteborg og London.

Nye teknikker mot terrorister gjør at framtidens sikkerhetskontroller på flyplasser og T-banestasjoner kan bli svært avslørende.

Med et såkalt millimeterbølgekamera kan kontrollører lettere oppdage reisende som bærer sprenglegemer eller våpen på kroppen. Men de høyteknologiske sensorene gjør det også mulig å se gjennom klærne og helt inn på huden når vi går gjennom sikkerhetssjekken.

Landvetter flyplass i Gøteborg vil teste ut de avslørende kameraene til våren.

- I praksis blir passasjerene avkledt og vaktene kan se nakne kropper dersom en ikke kombinerer sensorene med en optisk billedteknikk som skjuler visse kroppsdeler, sier seniorforsker Staffan Rudner ved det svenske Totalförsvarets forskningsinstitut til bladet Ny Teknik.

I London er det ventet at forsøk med millimeterbølgekamera innføres etter nyttår. Først ut blir Paddington stasjon der tusenvis av passasjerer som reiser med ekspresstoget til Heatrow flyplassen skal kontrolleres med de nye kameraene, ifølge Ny Teknik.

Det er ennå ikke planer om å innføre såkalte nakenkamera på norske flyplasser.

- Vi har vurdert dette som ikke aktuelt hos oss. Vi stiller oss avventende i første omgangog følger med på erfaringer fra Sverige, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor til VG Nett.

Ved Gardermoen lufthavn er en foreløpig i gang med interne forsøk med såkalt biometrisk identifikasjon, som sjekker øyne og fingeravtrykk for å avsløre reisende med farlige hensikter.