FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
SØRØST-ASIA ER BILLIG: Thailand, Kambodsja og Vietnam er billige ferieland der turistene bl.a. kan ta kokkekurs på restaurantene. Morsomt og lærertrikt! Foto: DAG FONBÆK

Prøv et eksotisk kokkekurs: En smak av Kambodsja

Av Dag Fonbæk09.01.2008 14:00

Del saken på:

- Mindre biter! befaler Sokun. Vi ser fingertuppene våre krympe i frykt.

Annonse

SIEM REAP (VG) Hakkekniven er både skarpere og større enn vi er vant til. Men forbløffende raskt får vi dreisen på vårrull-rullingen - og Sokun smiler fornøyd.

«Velly good. Now we eat».

Annonsørinnhold

LES OGSÅ:
Opplevelsesguide Kambodsja
Flere reportasjer fra Kambodsja

Noe av det morsomste du kan gjøre for bokstavelig talt å krydre Kambodsja-ferien din, er å ta et kjapt kokkekurs.
Mange restauranter tilbyr 2-3 timers matkurs med påfølgende lunch for en billig penge.

«Cooking school» eller «Ecole de cusine» står det på skiltene utenfor annenhver restaurant i turistbyen Siem Reap.
En både artig og lærerik lunsjopplevelse, kunne det like gjerne stått. Maten du lærer å lage, spiser du selv til lunch når markedsbesøket med råvareinnkjøp og kjøkkentjenesten er unnagjort.

VELG RETT: Før Sokun tar oss med til markedet, velger vi ut rettene vi vil lage fra en vanlig lunchmeny. Foto: DAG FONBÆK

Opplevelsen koster mellom 10 og 15 US dollars pr. snute (godt under hundrelappen), og da er altså dagens lunch inkludert og betalt!

Og det beste av alt: Inntekter fra kokkeskolen går til å støtte lokale hotellskoler som Sala Bai, som utdanner vanskeligstilt ungdom og får dem utplassert i turistbedrifter, noe som skaper et alternativ til et trasig liv på gaten.

En orgie

Vi meldte oss til tjeneste hos Stephane Rosseau, fransk chef og innehaver av restauranten Le Tigre de Papier midt i bargaten i Siem Reap. Søte Sokun tok imot oss med en tilsynelatende vanlig restaurantmeny, der vi kunne peke på rettene vi ønsket å lage / spise.

SLANGE-SNACKS: Kokkekursene starter gjerne på det lokale markedet, der deltagerne kjøper inn råvarer - som denne stekte slangen... Foto: Dag Fonbæk Foto: DAG FONBÆK

Så bar det av sted til matmarkedet 100 meter unna - en orgie i lukter, synsinntrykk og folkeliv - til innkjøp av ubestemmelige fiskeslag, tørket slange, kokosmelk og en grønnsak som de kaller «morning glory», og som visstnok er uunnværlig i det kambodsjanske kjøkken.

Markedsbesøket er verd pengene alene: I motsetning til i Norge, der du risikerer politianmeldelse om du smaker på en drue, kan du i Siem Reap la smakssansene danse lambada mens du rusler rundt, pruter og prater med de blide selgerne.

Jeg tror alt vi handlet - fire bæreposer - kom på under tre dollar.

Gemyttlig

Så var det opp på papirtigerens kjøkken - og i gang med finhakking av hvitløk og skrelling av ymse rotfrukter til vårrull-forretten.

MYE SMAK: Syrlig med futt. Khmer-mat er like smaksrik som thaimat, men ikke like hardt krydret. Foto: DAG FONBÆK

I en svær svart gryte putrer kraftsuppen, som Sokun & co. bruker som tilsetning i alt de lager.
Den faste kjøkkenstaben later ikke til å forstyrres av vikingene fra nord som roter til, men ler og tøyser og kommer med gode innspill.

I de hele tatt er stemningen svært gemyttlig når tyske Sonja og Martin kommer inn fra sin handletur og går i gang med å lage «hakkekylling». Vi er allerede midt i vår-rullingen. Maten i Kambodsja ligner på Thailand-maten, men er enklere og mindre krydret.

Khmer-klassikeren heter «Amok», og er slett ikke så pustebesværlig sterk som navnet kunne tilsi.

Skjønt vår Amok-variant - fiskefilet i kokosnøtt-kryddersaus servert i bananblader - fikk chef Stephane til å gispe og løpe etter en kald Angkor-pils mens tårene spratt.

KOKKEN TØRSTER: Angkor-pilsen er både lett og leskende, en suveren tørsteslukker for Thomas som svetter over grytene. Foto: DAG FONBÆK

- Dere kan ikke spise dette. Det er altfor «hot», gispet franskmannen.

Vi beroliget ham med å si at hot food tar yalla-bakteriene, noe som påkalte ytterligere hoderysting fra chef'en med sin franske gane.

Fiskerik

Selv om det mange hundre år gamle Khmer-kjøkkenet har sterke tradisjoner basert på smak og oppskrifter, har matstellet vært utsatt for mye fremmed påvirkning - som curry fra India og nudler fra Kina som alternativ til risen.

I det tidligere franske protektoratet får du dessuten kjøpt bagetter overalt - en nokså uvanlig lunsjrett til Sørøst-Asia å være. Det spises mye fisk i Kambodsja, mer enn i nabolandene.

Ferskvannsfisk fra innsjøen Tonlé Sap og Mekongelven er en viktig del av kostholdet. Tonlé Sap er Sørøst-Asias største innsjø og svært fiskerik, med over 200 ulike arter.

Så er vi ferdige med våre fire lunsjretter - en gul khmer-curry-kyllingsuppe, vårrullene, den drepende Amok'en og en søtlig banandessert.

Og sideretten da, ikke å forglemme: Ristet slange, med en smak ikke langt unna sprøstekt bacon.

- Bra gutter, roser chef Stephane, som tar seg tid til å prøvesmake delikatessene.

Før han igjen tørker tårer og ber om en ny øl.

Smaksrik mat

Khmer-kjøkkenet er smaksrikt, dog ikke like krydret som Thai-mat. På restaurant blir du mett for 5 USD.
Her er noe av det du kan lage på kokkekurset under Kambodsja-ferien:
Samla Chapek: Klar ingefærsuppe med svinekjøtt.
Samla machou bangkang: Klar syrlig rekesuppe.
Samla machou banle: Syrlig fiskesuppe.
Samla ktis: Fiskesuppe med kokosmelk.
Phlea sach ko: Salat med strimlet biffkjøtt og grønnsaker.
Khao phoune: Risnudler i saus med kokosmelk.
Trey Aing: Grillet fisk.
Trey noueng phkea: Fisk fylt med reker.
Trey chorm hoy: Dampet fisk (hel).
Trey chean noeung spei: Stekt fisk / grønnsaker.
Tuk trey: Fiskesaus brukes som dip for fiskeretter.
Nom Bat: Riskaker.
Ansam chruk: Risboller fylt med banan.

Kilde: GoTo Asia.no

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)