FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

«Dejlig å være norsk» i 25 år

Av Dag Fonbæk 30.04.14 12:18 | Oppdatert: 26.05.14 14:14

Del saken på:

I et kvart århundre har det vært dejlig å være norsk i Danmark. Slagordet jubilerer i år, vel vitende om at det har tatt plass i dagligtalen vår. Trolig for godt.

Selv Kongen bruker «Det er dejlig å være norsk...» i nyttårstalen sin og under statsbesøk i København. Vi sier det alle sammen. Slagordet har tatt plass i vokabularet vårt.

Og den som gleder seg aller mest over det er Danmarks turistsjef i Norge, Vidar Mørch.

- Slagordet «Det er deilig å være norsk - i Danmark» har opp gjennom årene utviklet seg til å ha like stor kjennskap som Coca Cola i Norge, sier Mørch med gallupen i hånd.

- I 2014 konstaterer vi at 97 prosent av befolkningen kjenner slagordet. Det er blitt en del av norsk dagligtale, fastslår turistsjefen.

På alles lepper

Mediene bruker det jevnt, uttrykket hentes fram hver gang en nordmann har hatt sportslig suksess på dansk jord, og i grunnskolens 9. klasse-pensum er slagordet blitt en egen oppgavecase, forteller Mørch.

Det var i 1989 vi hørte «Det er deilig...» for første gang. Slagordet ble drodlet fram av flinke reklamefolk hos Dinamo, som i en årrekke «spilte vegg» med Danmarks Turistkontor og kom opp med en hel rekke minneverdige reklamespotter ispedd velfødde, godmodige dansker med hang til å småmobbe norsk avgiftsnivå, alkoholpolitikk og vår manglende sans for livets goder. Musikken er skrevet av Lasse Hafreager.

Gitar-jingel

Den velkjente jingelen til «Det er deilig...»-kampanjen ble laget av Dinamos Knut Harlem og Bjarne Wollman for daværende dansk turistsjef Holger Henriksen. Musikken er skrevet av Lasse Hafreager.

- At en reklamekampanje har gått kontinuerlig i så lang tid, er en historie i seg selv. Men vel så spennende er det å se hva slagordet har utviklet seg til i løpet av 25 år, sier Vidar Mørch til VG - selv nordmann, om enn med et dansk hjerte.

Flere til Danmark

Overnattingstallene for nordmenn på Danmarks-tur har også mer enn doblet seg på disse årene. Veksten har vært langt høyere enn danskene selv drømte om.

- At vi kan feire 25-års jubileum i det samme året som Norge feirer 200 år for sin egen grunnlov, etter lang tids dansk styre, er ekstra gledelig, sier turistsjef Mørch, som lover at det vil dukke opp små markeringer av begge jubileer i tiden fremover.

VG RETTER

I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev VG at den kjente og 25 år-jubilerende jingelen til Danmarks Turistkontor («Det er dejlig å være norsk») er laget av reklamefolk hos Dinamo.
Musikken er skrevet av Lasse Hafreager, mens Dinamo-folkene kun står bak teksten. VG beklager.