FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

I dag åpner ABBA-museet i Stockholm

Av Monica Bring Estensen 07.05.13 10:28 | Oppdatert: 07.05.13 11:57

  Del saken på:

  STOCKHOLM (VG) Aldri før har man kunnet være nærmere legendene i ABBA. I dag åpner dørene til det etterlengtede ABBA-museet i Stockholm.

  Velkommen inn til ABBA

  Er du heldig kan du få en prat med en av dem om du tar turen til «ABBA the museum» på Djurgården i Stockholm.

  For blant kostymer, piano og sangstudio står det en rød telefon som bare fire personer i hele verden har telefonnummeret til.

  - Noen av oss kommer til å ringe, men ingen har sagt hvor ofte og når. Men jeg lover vi skal ringe, ler Björn Ulvaeus.

  Dette er slett ikke noe tradisjonelt museum. Her er nemlig publikum selv en viktig del av opplevelsen.

  Syng med

  På «ABBA The museum» kan du selv få en følelse av hvordan det er å være en del av bandet. Her er du nemlig gruppens femte medlem: Du kan synge med på låtene i gruppens studio, fremføre dem på scenen med ABBA (dog animert utgave) og du kan lage din egen musikkvideo med det legendariske bandet. Og du går gjennom deres utrolige historie - fra scene til scene.

  - Vi tenkte lenge på hvordan vi kunne presentere historien om ABBA på best mulig måte. Under en musikal sitter publikum stille mens scenene skifter, men her er det publikum som beveger seg fra scene til scene, forteller Ulvaeus til VG.


  Ulvaeus har hatt en sentral rolle i utformingen av «ABBA the museum», nesten 40 år etter at han med sin daværende kone Agnetha Fältskog, Benny Andersson og hans daværende kone Anni-Frid Lyngstad vant Melodi Grand Prix i Brigthon.

  Musikalsk eventyr

  Låten var «Waterloo», som snart gikk til topps i på samtlige hitlister i Europa.

  Etter det kom hit-låtene som perler på en snor fra den svenske kvartetten. Det var starten på det musikalske eventyret som nå har funnet veien til museum.

  Med over 379 millioner solgte plater er ABBA blant verdens største band, kun slått av Elvis, Beatles og Michael Jackson.
  På museet er det ABBA selv som guider deg gjennom utstillingen på museets lydguide.


  - Det er vi fire som forteller om hvordan det var da vi for eksempel sto i studio, hvordan det føltes og slike ting. Her og der avbrytes det av litt morsom interaktivitet, det er for eksempel en sangbås i studioet hvor du kan spille inn din egen låt, sier Ulvaeus.

  Interaktivitet er en stor del av museet. Det er en blanding mellom gammelt og nytt. Man kan for eksempel prøve de glitrende ABBA-antrekkene virtuelt, samtlige av antrekkene er også stilt ut på museet.

  En titt backstage

  Man blir kjent med sider ved bandet man tidligere ikke har sett. Museumskurator Ingermarie Halling forteller at de har vektlagt å vise hva som skjedde bak scenen.

  - Man får oppleve hvilket miljø som har vært deres hverdag. Folk har sett stillbilder og filmer i millionvis - det er ingen grupper i verden som er så avbildet som ABBA. Men det de ikke har sett, er hvordan det så ut backstage, hvordan det ser ut i studioet, der de jobber eller hjemme på kjøkkenet og kontoret, sier Halling.


  - Et musikkens hus

  ABBA har på mange måter banet vei for pop-musikk fra Skandinavia. Nettopp derfor mener Ulvaeus at det er viktig at museet ikke bare handler om ABBA.

  Det skal være et museum for svensk populærmusikk.

  - Benny og jeg vil lage et slags musikkens hus - være en del av et større sammenheng - det er derfor huset kalles «The Swedish Hall of Fame». For det innlemmer ikke bare ABBAs historie, men den svenske populærmusikkens historie. Her kan man få et hjem til en ustillingen om svenske artister og produsenter, så det blir mye mye mer enn ABBAs historie, sier Ulvaeus.

  ABBA-stjernen synes det er vanskelig å spå besøkstallene. Museumskurator Halling er ikke like beskjeden:

  - Jeg innbiller meg at det kommer til å være hysterisk. Men man kan aldri vite. Jeg tror denne utstillingen har vært enormt etterlengtet, det har tatt lang tid, sier hun.