FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Vil selge katastrofe-turisme

Av Roar Dalmo Moltubak11.09.08 15:53 | Oppdatert: 11.09.08 16:12

Del saken på:

(VG Nett) Et av de kaprede 9/11-flyene styrtet i Shanksville i Pennsylvania. Nå satser regionen på økt turisme ved å vise frem krasjstedet og andre åsteder for ulykker.

Syv år etter at United Airlines flight 93 styrtet på et jorde i Somerset fylke, kommer det en jevn strøm av pårørende og skuelystne for å se på åstedet.

Etterforskere tror at terrorister styrtet flyet etter at passasjerene ombord hadde stormet cockpiten. Dermed ble flight 93 det eneste flyet som ikke nådde sitt egentlige mål.

- Vi lar ting skje

Et midlertidig minnesmerke ble bygd på åstedet våren 2002, og siden den gang har rundt 1 million mennesker besøkt stedet.

- Utvikling er ikke galt så lenge det skjer på en ordentlig måte, sier Pamela Tokar-Ickes, som er formann i Somerset County Commissioners til AP.

Les også:70.000 rammet av posttraumatisk stress etter 9/11

Tre år før åpningen av en minne-park, anslår myndighetene at det årlig vil komme 250.000 besøkende til Shanksville, og det planlegges derfor utbygging av flere overnattingssteder, restauranter og andre inntektsgivende foretak.

- Vi markedsfører ikke egentlig dette, vi lar ting skje, sier Ron Aldom i Somerset fylkes handelsutvalg.


- Har utløst investeringer

Aldom sier at de er veldig opptatte av ikke å støte noen av de etterlatte, men at det er deres plikt å tilrettelegge forholdene i området slik at tilstrømningen av mennesker ikke skaper problemer.

Les også:- USA fikk 50 advarsler

Men han legger ikke skjul på at åstedet for flykrasjen er salgbart og har ført til en oppblomstring i det fattige fylket. Et titalls moteller og bed and breakfast-tilbud har åpnet - restauranter likeså.

- Det har utløst investeringer, ingen tvil, sier Aldom til AP.

Linda Musser som driver Saddle Ridge Bed and Breakfast gjenåpnet sin virksomhet våren 2005. På nettsiden sin markedsfører hun det midlertidige minnesmerket som "lokal attraksjon".

- Vi tenkte at siden krasjstedet er her, kunne vi tilby en plass å bo i et øde område hvis noen ville være her et par dager, sier Musser.

Vil vise frem andre ulykkessteder

I tillegg til åstedet for flykrasjen legger de lokale myndighetene opp til en slags rundtur, der tilreisende kan få se blant annet en gruve der ni gruvearbeidere ble fanget bare 10 måneder etter terroranslaget. De ni overlevde etter en omfattende redningsaksjon.

Videre oppfordres turister til å ta turen til Johnstown for å besøke et museum som er dedisert til en flom som drepte 2.209 mennesker der i 1889.

De lokale myndighetene sier at de ikke vil gjøre Somerset om til et glorete turistmål, og lover at de ikke vil tillate "upassende utvikling". Det vil blant annet ikke bli tillatt å åpne suvenirbutikker langs veiene.

Har du spørsmål om reise? Kontakt VGs reisepanelher.