FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Eventyrere i trøbbel må betale

Av Alf Bjarne Johnsen01.04.11 10:28 | Oppdatert: 01.04.11 10:45

  Del saken på:

  Norske eventyrere som havner i trøbbel i utlandet, risikerer at de selv må ta regningen for kostbare redningsaksjoner.

  UD strammer inn

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler nå en kraftig innstramning i hva staten dekker - og hva du selv må betale hvis du havner i nød.

  - Nordmenn som gjennom grov uaktsomhet pådrar oss store kostnader for å berge dem ut av en vanskelig situasjon, risikerer et regresskrav fra staten, sier Støre til VG.

  I Statsråd i dag legger han fram en stortingsmelding om bistand til nordmenn i utlandet.

  Berserk

  Etter at tsunamien i 2004 har UD bygget opp et stort apparat for å hjelpe nordmenn i nød i utlandet. Døgnet rundt sitter det folk i UD, klare til å bistå nordmenn i ulykker over hele verden.

  - Vi ser at nordmenn reiser lengre, farligere og villere enn før. Situasjonene de kan ende opp i, kan være veldig utfordrende både for dem selv og redningsapparatet. Det er viktig å sette noen grenser for når de selv kan holdes ansvarlige, sier utenriksministeren.

  Han bekrefter at Jarle Andøys ekspedisjon til Antarktis med seilbåten «Berserk» hvor båten og mannskapet på tre personer forsvant, er et godt eksempel på en redningsaksjon hvor regjeringen kan kreve dekning av sine utgifter.

  - Foreløpig har New Zealand, som ledet søket etter båt og mannskap, dekket utgiftene. Det er de som bestemmer et eventuelt regresskrav. Men denne uforsikrede seilasen, er et godt eksempel på en sak hvor vi kunne krevd regress for utlegg, sier Støre.

  - For få tenger forsikring

  Støre trekker også fram redningsaksjonen av klatreren Jarle Traa fra Mount Everest og fritaket av journalist Pål Refsdal i Afghanistan i 2009, som eksempler på mulige fremtidige regresskrav.

  - En reiseforsikring ville kunne befri de fleste for slike krav. Altfor få tegner slike forsikringer, sier Jonas Gahr Støre.