FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

- Taj Mahal vil rase sammen innen fem år

Av Dag Fonbæk 07.10.11 22:43 | Oppdatert: 13.10.11 14:56

Del saken på:

(VG Nett) Indias mest berømte turstattraksjon vil kollapse innen fem år hvis ingenting blir gjort med fundamenteringen av det 350 år gamle mausoleet.

Taj Mahal står ikke bare på UNESCOs verdensarvliste, men er også å kåret til ett av verdens syv nye underverker.

Marmor-mausoleet i byen Agra regnes som en muslimsk helligdom, som hvert år tiltrekker seg mer enn fire millioner besøkende.

Men nå står underverket i fare for å kollapse, skriver Daily Mail.

Fundamentet ødelagt

Det er selve fundamentet til gravkomplekset og de fire minaretene som omgir den 70 meter høye kuppelbygningen som volder besvær, skal vi tro fagfolk og de mange forkjemperne som jobber for å bevare mogulherskeren Shah Jahans mausoleum, som han bygde til sin yndlingskone Mumtaz.

LES OGSÅ: Hjelp, vi flyr Air India!

Marmoren sprekker, fundamentet er blitt sprøtt og går i oppløsning, og det er synlige tegn til at de fire 42 meter høye minaretene begynner å tilte.

Ekspertene uenige

- Hvis ingenting gjøres, vil hele konstruksjonen rase sammen innen fem år, kanskje allerede om to år, sier lokalpolitiker Ramshankar Katheria i Agra-provinsen, som har engasjert seg i saken.

De dystre spådommene for Taj-mausoleet ble sist helg tilbakevist fra arkeologisk hold. The Archeological Survey of India (ASI), som i fire år har arbeidet med å rehabilitere det 350 år gamle byggverket, avviser at det står i fare for å rase sammen:

- Tester konstruksjonen

- Vi har utført ulike tester av konstruksjonen, og ingenting tyder på at situasjonen er så alvorlig, sier ASIs sjef-arkeolog i Agra, I.D. Dwivedi, til nyhetsbyrået AP.

Minaretene som omgir Taj Mahal-mausoleet er forøvrig konstruert slik at de skal falle utover ved jordskjelv, slik at de ikke skal knuse kuppelen.

LES OGSÅ: Hemningsløs tog-luksus i billig-India

Elven tørket ut

Bygningskomplekset ligger inntil en stor, strengt formet hage på 300 x 300 meter, med opphøyede gangveier, fontener og vannbassenger.

Selve mausoleet måler ca. 57 x 57 meter, og står på en 100 meter vid marmorsåle. Det er altså denne som har begynt å smuldre opp på faretruende vis.

På «tresåle»

- Ikke bare smuldrer marmoren opp. Minaretene er fundamentert på trekonstruksjoner som er i ferd med å råtne, gjennomtrukket av vann, sier Ramshankar Katheria.

LES OGSÅ: Utrolige India

Trolig kommer vanninnsiget fra elven Jamuna som i alle år har rent forbi Taj Mahal-mausoleet, men som nå har tørket opp, anslår professor Ram Nath, en av verdens fremste eksperter på slike fundamenter som Taj Mahal er forspent med.

- At elven skulle tørke ut, trodde nok aldri Tajs konstruktører på. Taj kan ikke overleve uten denne elven, sier Ram Nath.

LES OGSÅ: India for nybegynnere

Mer kan rase

Taj Mahal er 350 år gammel. Verre er det at en rekke nye og moderne bygninger verden rundt står i fare for å rase sammen, ifølge organisasjonen World Monuments Fund.

WMF har i alt 67 bygninger og monumenter i 41 land på varsku-listen sin - blant dem nye Preston Bus Station, inntil nylig verdens største busstasjon, som skal ha fått store konstruksjonsskader allerede.

Birmingham Central Library og Londons South Bank Center er også ille ute - som New Yorks Manufacturers Trust Company-bygning på Fifth Avenue og en rekke jordskjelv-skadde bygninger
i Japan, New Zealand og på Haiti, skal vi tro World Monuments Fund.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!