FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Reis smart i sommer: Her får du mest ferie for pengene

Av Dag Fonbæk 29.03.15 09:42

Del saken på:

Sommeren 2015 bør ikke bli året for den store Amerika-reisen. Også England, Thailand og Tyrkia er blitt dyrere, mens Hellas, Kroatia og Bulgaria kan bli årets vinnere.

Høyere priser og kraftige valutasvingninger skaper hodebry når målet for årets sommerferie skal pekes ut.

Populære ferieland som USA, England, Tyrkia, Dubai og Thailand er blitt til dels mye dyrere å reise i.

Ikke bare har kronen tapt seg i forhold til ferielandenes valuta. Prisene har også skutt i været – aller mest i USA.

– Jeg ville nok valgt å utsette den store Amerikareisen til neste år, sier Restplass.no-gründer Jason Eckhoff til VG.

Valuta-trøbbel

På ett år har nemlig dette skjedd:

* Dollaren har blitt hele 34 prosent dyrere i forhold til den norske kronen.

* Pundet har økt med 20 prosent.

* Den thailandske bath-en er 30 prosent opp i forhoold til kronen.

* Tyrkisk lira har økt med 14 prosent.

* Og euroen har økt med 5 prosent – ifølge tall fra Forex Bank denne uken.

– Hvis valutautviklingen er viktig for deg, bør du både drøye USA-turen og ferien i Vest-Europa. Her ser vi også at hotellprisene har økt, sier Anette Maltun Koefoed i reisebyrået Berg-Hansen.

Styr unna euro og dollar

Går du for billig sommerferie i år, bør du enkelt sagt styre unna land med dollar, pund og euro.

Unntakene og alternativene finnes i Øst-Europa:

Tyrkia, Bulgaria og Kroatia – alle med flotte strender, badebyer og feriehus – har stått på «billiglisten» en stund, og får nå følge av nykommerne Makedonia og Montenegro, der prisnivået er langt under det norske.

Tross euroen har også Hellas lave priser. Også i Portugal er prisnivået fortsatt gunstig.

Middelhavs-favoritter

De gode, gamle ferielandene Spania og Hellas – som alltid er nordmenns sommerfavoritter – er fortsatt gunstige prismessig, selv om de vil oppleves som litt dyrere enn i fjor.

Kreta og Mallorca er to populære feriemål der hotellprisene er gunstige akkurat nå, påpeker Helya Houshmand i Lowcostholidays.com

– Spania og Hellas er overlegent mest søkt og booket på Finn Reise den siste måneden, forteller direktør Terje Berge til VG.

– Selv om få ville til Tyrkia i år, ifølge galluper, ser vi at Tyrkia- interessen øker, og at landet er like bak Hellas og Spania i popularitet, sier Berge.

Den tyrkiske berg-og-dalbane-valutaen har det siste året styrket seg 14 prosent i forhold til kronen – men mer merkbar er ferielandets prisvekst. Mat og drikke er fortsatt billig, mens sko, vesker og annet i butikkene er blitt merkbart dyrere, særlig i de russisk-dominerte feriebyene.

Dyrere uansett

En svekket krone betyr dyrere ferie, uansett hvor man reiser. Men kurssvingningene merkes mindre i land hvor levekostnadene i utgangspunktet er lave – i ferieland som Bulgaria, Kroatia og til en viss grad Tyrkia.

– Sentralt og øst i Europa finnes det fortsatt mange flotte steder der du kan feriere billig, sier prisbevisste Jason Eckhoff.

Marokko er et annet sol-og-bad-reisemål hvor valutasvingningene ikke slår ut så mye for nordmenn.

Valutaen i mange land utenfor euro-sonen er knyttet opp mot euroen, dermed utvikler valutakursen seg som i euro-landene.

Bulgarske leva følger euroen, men utslagene har ikke vært så dramatiske. Levaen har styrket seg ca. 5 prosent mot norske kroner siden i fjor sommer, viser Norges Banks tall.

Også kroatiske kuna følger euroen, men er bare blitt litt dyrere siden sommeren 2014.

– Gir blaffen

– Vi opplever at få tar hensyn til valutautviklingen når de velger seg feriemål. De ser mest på hva reisen koster. For eksempel er det få tegn til at USA-trafikken lar seg påvirke av den dyre dollaren, sier Anette Maltun Koefoed i reisebyrået Berg-Hansen.

Hun får støtte av markedssjef Ellen Wolff Andresen i Ticket Feriereiser:

– Vårens salgstall tyder ikke på at folk velger bort land med «dårlig» valuta til fordel for andre. Det er fortsatt europeiske og amerikanske reisemål som dominerer og vokser mest, sier Wolff Andresen.

London topper for tiden flysøk-statistikken på FINN reise – tross det dyre pundet.

Til Thailand uansett

– Bangkok er på andreplass, forteller direktør Terje Berge i Finn Reise.

Vi lar oss altså ikke skremme av at bath’en er blitt 30 prosent dyrere det siste året.

I den motsatte enden av skalaen er rubelen blitt 9 prosent billigere siste året. Russland byr altså på billigferie i år.

– Foreløpig ser vi ingen prisstigning på cruise – en ferieform som øker i popularitet, sier Maltun Koefoed i Berg-Hansen.

Går du for byferie i sommer, har byer som Praha, Krakow, Budapest, Istanbul og Reykjavik klart seg bra rent valutamessig, mye fordi de ligger utenfor eurosonen, sier Eckhoff i Restplass.no.

«All inclusive» lønner seg

Det kan lønne seg å dra på chartertur til sommeren, fordi charterprisene stort sett er valutasikret.

Dermed får du feriereisen til prisen som ble fastsatt i fjor høst – til tross for de voldsomme valutasvingningene vi har sett gjennom vinteren.

– Vil man unnslippe effekten av den svake norske kronen er det «all inclusive» som gjelder, sier markedssjef Tonje Fossum i Ving.

Da har du betalt for det meste før du reiser – og slipper kostbare på-stedet-utlegg på feriestedet.

– Alt i alt får du fortsatt mye for pengene på de populære Syden-reisemålene sammenlignet med hva man får i Norge og i Skandinavia, poengterer Fossum.

Det som lønner seg til sommeren er å sjekke både charter og hva man selv kan sette sammen av billig-fly og hotell.

Lav kronekurs, dyrere utenlandsferier og spådommer om enda en rekordvarm sommer, gjør at flere nordmenn vurderer å tilbringe sommerferien hjemme i Norge i år.

Året for Norge-ferie

Lav kronekurs, dyrere utenlandsferier og spådommer om enda en rekordvarm sommer, gjør at flere nordmenn vurderer å tilbringe sommerferien hjemme i Norge i år.

Som VG skrev nylig har hittil bare to av ti bestilt seg feriereise i sommer – et uvanlig lavt tall. At flere sitter på gjerdet kan skyldes flere ting, men reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge tror den lave kronekursen vil stimulere flere nordmenn til å feriere i eget land i 2015.

– Det vil i så fall være veldig gledelig, sier han til VG

Norsk turistnæring opplevde et rekordår i 2014. Flere utenlandske turister fant veien, samtidig som uvanlig mange nordmenn valgte å feriere hjemme – mye takket være det varme og flotte sommerværet.

Turistundersøkelsen for 2014 viste også en betydelig økning i aktivitetsnivået til både norske og utenlandske turister:

– Vi har lenge oppfordret nordmenn til å bruke alle kulturaktivitetene i eget land, og nå ser ut til at flere gjør det – også i ferien. Dette er svært positivt, sier Tuftin.

Eksterne lenker

Annonse fra:

FINN.no Reise