FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Skulle bli profilert familiehotell - vrakes etter magesjau-epidemi

Av Mona Langset03.10.15 06:37 | Oppdatert: 03.10.15 14:19

Del saken på:

På Vings nettside ble hotell White Lagoon i Bulgaria fremstilt som et av deres kommende flaggskip. Det skjer ikke likevel, etter mange klager på hotellet denne sommeren.

VG skrev om White Lagoon i byen Balchik da en magesjau-epedimi herjet i sommer, og en rekke gjester ble syke.

Familiefaren Jan Roger Fauskanger fra Bergen sa den gangen til VG at han mistenkte det svært skitne hotellbassenget for å være smittekilden.

Selv fikk han og familien ødelagt mange av feriedagene på grunn av magesyke. Og familien var ikke alene.

Fauskanger forteller at han i en periode så ambulanser hente gjester på hotellet flere ganger i døgnet. Og da han til slutt spurte en av ambulansesjåførene om de hadde like mange utrykninger til andre hoteller i nærheten, svarte sjåføren at det hadde de ikke.

PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett i Ving bekrefter overfor VG at 29 av gjestene på dette hotellet ble innlagt på sykehus i Albena løpet av drøye tre uker i sommer.

I den samme perioden ble fem gjester fra andre hotell i området også lagt inn på sykehus.

Likevel avviser Ving at magesjauen på White Lagoon hadde noe med hotellet å gjøre. Ifølge Ving skyldtes magesjauen et virus.

Les også: Rett fra seng til basseng

Problemhotell

Hotellet White Lagoon har vært grunnlag for mange klager etter at det ble totalrenovert i 2014.

I fjor sommer opplevde flere av gjestene å komme til det de beskrev som en byggeplass.

En av dem var ME-syke Victoria, som ble enda sykere etter å ha vært på White Lagoon.

Tre av fjorårets gjester på White Lagoon var ikke fornøyd med kompensasjonen Ving tilbød dem, og tok sakene videre til Pakkereisenemnda. Der fikk alle medhold. Se nemndsavgjørelsene her (ekstern lenke).

Heller ikke til årets sesong var alt på plass.

Neste år skulle hotellet bli et Sunwing-hotell. Nå er planene endret.

– På bakgrunn av sommerens erfaringer kommer ikke White Lagoon til å bli et Sunwing-hotell neste sommer. Sunwing-konseptet er krevende og hotellet har ikke opparbeidet seg den erfaringen og kompetansen som trengs for å levere dette allerede sommeren 2016, skriver Larsen-Vonstett i en e-post til VG.

Ifølge henne har Ving i Norge registrert 90 klager som omfatter i alt 325 norske gjester på dette hotellet i sommer.

Klagene handler ikke bare om magesyke. De omfatter også:

* Rom som ikke var helt ferdige

* Problemer knyttet til renhold

* Personale som manglet uniformer ved oppstart

* Problemer med nøkkelkort

* Aktiviteter og fasiliteter som var feilaktig beskrevet i hotellpresentasjonen

* Manglende søppeldunker

* Manglende skilting som for eksempel Røyking tillatt/røyking forbudt

Også fornøyde gjester

– I alt hadde vi 2325 norske gjester på White Lagoon i sommer, og de fleste var fornøyde, poengterer Larsen-Vonstett.

Så å si alle som klaget etter hjemkomst, har fått penger tilbake.

– Så langt er det kun tre som ikke er fornøyd med vår behandling, og som har valgt å ta saken videre til Pakkereisenemnda, sier hun.

Jan Roger Fauskanger er en av dem.

Etter en ferie som ble ødelagt både av magesyke, og av store mangler på hotellet, er han ikke fornøyd med Vings tilbud om 40 prosent av reisens pris inn på konto. Han vil ha full kompensasjon.

– Det skyldes først og fremst Vings totale mangel på ansvarstagning under vårt opphold, sier han.

Fikk ikke avlyst ferien

Monica Halrynjo fra Indre Arna er en annen som tyar saken til Pakkereisenemnda.

Hun reiste rett ned til magesjauen da den sto på som verst.

– Like før vi skulle reise leste jeg på VG Nett om problemene på hotellet. Siden jeg skulle reise alene med to små barn, kontaktet jeg Ving og spurte om vi kunne endre billetten. Men det gikk ikke. De sa det ville gå helt greit bare vi opprettholdt god håndhygiene, forteller hun.

I likhet med Fauskanger reagerte Monica Halryjo på svært dårlige renholdsrutiner på hotellet.

– Det lå oppkast og avføring i hotellet hver dag, sier hun.

Det tok ikke lang tid før hennes egen seksåring fikk magekramper, oppkast, 40 i feber og mistet bevisstheten. Da legen kom, bar det rett til sykehuset med ambulanse.

– Ambulansepersonalet fortalte at de visste om ett annet tilfelle av omgangssyke i området. Det var en matforgiftning i Albena. Alle de andre tilfellene var på White Lagoon, sier hun.

Monica Halrynjo har også klaget til Ving og fått tilbud om 15 prosent av feriens pris i refusjon. Etter at hun avviste tilbudet, høynet Ving til 25 prosent. Men det har hun også avvist.

– Jeg vil ha tilbakebetalt minst 60 prosent av den ødelagte ferien. Jeg har sendt saken til Pakkereisenemnda, og jeg har god tid til å vente på at den blir behandlet der, sier hun.

– Splitt og hersk

Svenske gjester som fikk ødelagt ferien på White Lagoon i sommer, har opprettet en åpen Facebook-gruppe «Vi som drabbats av magsjukekaoset på Vings White Lagoon i Bulgarien.» Norske kunder har opprettet en tilsvarende, lukket, gruppe.

I begge gruppene diskuteres tilbudene gjestene har fått av Ving etter å ha klaget. Noen har fått tilbud om å få refundert 15 prosent av reisens pris. Andre har fått tilbud om 20 prosent, noen 30 prosent og noen opp til 40 prosent av reisens pris.

Fauskanger mener at dette er splitt- og hersk-teknikk fra Vings side, og at turoperatøren prøver å sette folk opp mot hverandre.

Dette avviser Ving.

Les også: Her får du mest ferie for pengene

Tiltak mot rengjøringssvikt

– Hver enkelt klage blir behandlet individuelt. I hvor stor grad klager får medhold og kompensasjon avhenger av mange faktorer, blant annet om vedkommende har kontaktet våre representanter på reisemålet slik at vi har fått mulighet til å rette opp eventuelle feil og mangler.

– I denne saken har vi lagt oss på et høyere utbetalingsnivå enn det som er bransjestandard, rett og slett fordi det dessverre var flere ting som var med på å forringe ferieopplevelsen for noen av gjestene våre.

– Det er også viktig å være klar over at vi ikke kompenserer for sykdom. Det er en forsikringssak. Det vi kompenserer for er sviktende rutiner i rengjøring og eventuelle feil og mangler i leiligheter, forklarer PR-ansvarlig Elisabeth Larsen Vonstedt i Ving.

I et brev til kundene som har klaget på Vings håndtering av magesjau-problemene, skriver kundeservice: «Da det er blitt konstatert at det ikke er bakterier, men et virus som har vært på hotellet, kan ikke årsaken til utbruddet legges på hotellet.»

Dette er noe Jan Roger Fauskanger stiller seg svært tvilende til.

– Jeg kontaktet den norske ambassaden i Sofia. De sjekket rundt, og fant ingen informasjon fra bulgarske helsemyndigheter om noe magevirus på det tidspunktet, sier han.

Fauskanger er overbevist om at smitten kom fra bassenget eller restauranten på grunn av dårlig renhold.

Han forteller at selv om stadig flere gjester ble syke, tok det mange dager før Ving satte inn tiltak for å begrense smitten, eller informere gjestene.

Da de ble klar over omfanget, skal Ving, ifølge Elisabeth Larsen Vonstedt, ha gjort følgende:

* Satt ut desinfeksjonsmiddel flere steder, blant annet i restauranten og i alle gjesterom.

* Gjort alle gjester oppmerksomme på viruset. Anbefalt alle å være omhyggelige med håndvask og hygiene.

* Oppfordret alle gjester til å kontakte Vings representanter dersom de trengte lege.

* Rengjøringsrutinene ble mer omfattende over hele hotellet. Vings representanter var til stede daglig for å følge opp og være til hjelp

* Hentet inn ekstern ekspertise fra et hygienefirma og satt inn en egen representant fra avdelingen Resorts and Hotels i hotellets ledelse for å sikre at rengjøringsrutinene var gode nok.

Likevel påpeker Elisabeth Larsen Vonstedt at ingen av undersøkelsene som ble gjort i sommer avdekket at smittekilden fantes på hotellet.

– Det er heller ikke vanlig at det går ut varsler fra myndigheter når det går magevirus eller omgangssyke. Det skjedde heller ikke i dette tilfellet. Det var en lokal lege som først fastslo at magesyken skyldtes et virus. I etterkant var det det svenske smitteskydds instituttet som fastslo at det var et norovirus, forklarer hun.

Om Jan Roger Fauskanger og de andre klagerne får medhold i Pakkereisenemnda, vil tiden vise. Ofte tar det rundt seks måneder fra en klage sendes inn til avgjørelse faller.