NYTER STILLHETEN: Ina Meyer og Michael Hantmann fra Tyskland har tatt et sabbatsår på Kreta. De er de eneste utlendingene vi treffer i Chania. Foto: Mona Langset / VG

Kretavinter i 20 plussgrader

KRETA (VG) Vintersolen skinner på de hvite fjelltoppene bak Chania by. Turistene er borte. Innkasterne har fri. I den venetianske havnen møter vi nesten bare kretere.

Mange av byens egne innbyggere holder seg langt unna den venetianske havnen når den er fullpakket med turister om sommeren.

Men nå er det de som møtes over kaffekoppene ved kafébordene

HVITE FJELL: Navnet på fjellkjeden Lefka Ori, betyr «de hvite fjellene». Nå er de dekket med snø, og de hvite toppene er synlige fra store deler av vestsiden av øya. Foto: Mona Langset / VG

I Chanias gamleby har de få hotellene som holder åpent, hyggelige vinterpriser. De få restaurantene som serverer mat trakterer kundene med ekstra mye gratis meze før hovedretten kommer på bordet.

– Vinteren er min favorittårstid. Når det ikke er så folksomt her er det mulig å se Chanias skjønnhet. Jeg liker spesielt godt å se solnedgangen fra fyrtårnet i den venetianske havnen om vinteren, sier studenten Marilena Marinaki.

En annen Chania-borger som kun bruker gamlebyen om vinteren, er Artemis Cheretaki. Om sommeren jobber hun lange dager i resepsjonen på et femstjernershotellet i Kalives. Men nå har hun tid til å nyte kaffen i solen, mens hun kikker ut over moloen i den venetianske havnen.

Gradestokken viser over 20 grader, men både hun og kjæresten, Vasillis har tykke jakker og vinterstøvler, i likhet med de fleste andre kretere vi treffer.

– Ja, det er jo februar, ler hun. – Når skal vi ellers bruke vintertøyet?

PÅKLEDD: Det er godt over 20 grader i luften, men Artemis og Vasillis kler godt på seg når de sitter ute og drikker kaffe. Det er jo vinter. Foto: Mona Langset / VG

Varm vinter

Årets februar har vært en av de varmeste i manns minne på Kreta med mye sol og temperaturer langt opp på 20-tallet. Det er godt for folk flest, men ikke for bøndene.

– Se appelsintrærne. De får nye blomster før sesongens frukt er høstet. Det er ikke bra, sier Silvia Mousteraki-Varouxaki.

Hun har vokst opp i den såkalte Appelsindalen i åsene bak Platanias, men i dag driver hun hotell Varouxakis i Platanias sammen med ektemannen.

Hotellet er vinterstengt, så også hun har god tid nå. Vinterens vedlikeholdsarbeid er unnagjort. Mens hun venter på ny sesong, tar hun oss med til Appelsindalen som mange Platanias-turister har kjørt igjennom med det lille turisttoget på vei til badeparken Limnoupolis om sommeren.

Nå står gule og hvite vårblomster i fullt flor. Og trærne er tunge av søte vinterappelsiner. Frukten er så saftig og full av smak at bare det å få skrelle en nyplukket appelsin er god nok grunn til å besøke Kreta om vinteren, mener Silvia.

PLATANIAS: Kafeneion Agrofiliton er mennenes møtested om vinteren. Foto: Mona Langset / VG

Vinterstille Platanias

Mens noen har vinterjobb med appelsiner og oliven, går andre mer eller mindre i dvale. Det gjelder også for hele landsbyer. Platanias er en av dem.

– Kjedelig, sier Andreas Progoulis. Vi treffer vi ham med den obligatoriske perlesnoren «komboloien» i hånden på kafeneion Agrofiliton, rett overfor den vintertomme taxiholdeplassen, i Platanais.

Det er her, rundt den tradisjonelle kafeneionen, livet dreier seg nå når turistene er borte.

Mens Chania er en by som også lever om vinteren, er sommerturiststedet Platanias 11 kilometer lenger vest nesten helt øde når turistene er borte.

LIKER SOMMEREN: Andreas Progoulis liker best sommeren med alt livet turistene bringer til Platanias. Foto: Mona Langset / VG

Fortauene som er fulle av skandinaver fra mai til september, er tomme. Restaurantene der det vanligvis snakkes norsk rundt annethvert bord, er stengt. Det er også klesbutikkene, og barene som sender TV2-nyhetene på storskjerm om sommeren. Den fargerike nattklubben Tropicano har bølgeblikk foran inngangspartiet.

Supermarkedet Inka sørger for at de 600 overvintrende i Platanias får kjøpt det de trenger til daglig. Og kafeneion Agrofiliton sørger for at mennene får dagens dose av kaffe, raki og røyk i hyggelig selskap.

Matmenyen som henger på veggen i kafeneionen gjelder bare om sommeren, og skiltet med røyking forbudt, gjelder aldri.

MENNENES MØTESTED Om vinteren samles mennene i Platanias på Kafeneion Agrofiliton. Foto: Mona Langset / VG

Andreas Progoulis er bartender på et femstjernershotell om sommeren. Der har han lange og slitsomme arbeidsdager hele uken. Likevel liker han sommeren best.

– Det blir for stille her om vinteren, sier han, mens han klirrer komboloien mellom fingrene.

VINTERSTENGT: Om sommeren driver Ioanna Mathioulaki klesbutikken Funky Fish i Platanias. Om vinteren er både denne og de fleste andre butikkene her stengt. Foto: Mona Langset / VG

Men ikke alle er som ham. Ioanna Mathioulaki driver klesbutikken Funky Fish i Platanias' hovedgate om sommeren og jobber fra åtte om morgenen til rundt midnatt hver dag.

– Vi trenger disse vintermånedene for å ta oss inn igjen. Vi trenger også vinteren for å ta vare på familien. Om vinteren spiser hele familien sammen hver dag når døtrene mine kommer fra skolen. Jeg liker å være et familiemenneske. Om sommeren får jeg ikke så mye tid til det, sier hun.

Ioanna er oppvokst i Platanias. Da hun ble født på 1960-tallet, var dette en liten jordbrukskommune med et par pensjonater.

På slutten av 1980-tallet begynte landsbyen ved sjøen å utvikle seg til det charterselskapene i dag omtaler som «det livligste turistområdet på Chaniakysten».

Ensom badegjest

Om sommeren ligger de skandinaviske turistene tett på solsengene ved den lange sandstranden.

Nå treffer vi bare én soltilbeder der. Despina Avgousianaki presenterer seg som hiphop-danser og koreograf fra Platanias.

Også hun jobber syv dager i uken om sommeren, som livredder og utleier av vannsportutstyr på stranden.

– Da jobber jeg hele tiden. Det er godt å få hvilt ut om vinteren. Og fint å få mer tid til å danse, sier hun.

Hotelleier Silvia Mousteraki-Varouxaki er også glad i vinteren.
– Nå går det an å sole seg den ene dagen og oppsøke snøen på fjellet den neste. Det er fint. Men den måneden jeg liker aller best, er likevel april. Da er øya på sitt frodigste, og blomsterduften på sitt aller mest intense. Slik burde flere turister få oppleve Kreta, sier Silvia Mousteraki-Varouxaki.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder