FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Advarer mot dødslek på Syden-balkonger

Av Rune Thomas EgeAv Mads A. Andersen21.07.09 10:35 | Oppdatert: 09.07.14 10:01

Del saken på:

KOS/MAGALUF (VG Nett) Skrubbsår, blåmerker og en kul i hodet ble resultatet da Sophie Doverby (18) falt ned fra taket. Nå advares unge nordmenn mot fylleklatring på Syden-turer.

Flere nordmenn skadet i fallulykker på Kos

- Hver eneste sommer har vi dødsfall eller nesten-dødsfall der nordmenn faller ned fra balkonger, sier lege og medisinsk ansvarlig Sverre Kjølstad i Europeiske reiseforsikring til VG.

I ti dager reiste VG Netts reportasjeteam Syden rundt for dokumentere unge nordmenns ville festing i Ayia Napa, Kos og Magaluf. Nå advarer forsikringsbransjen mot det de karakteriserer som livsfarlige stunt blant norske ungdommer på partyferie.

- Folk prøver å ta snarveier hjem fra byen. De klatrer over murer og opp på fasaden på hotellet og går inn på rommene via balkongen. Det er ikke særlig lurt, sier informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske reiseforsikring til VG Nett.

LES OGSÅ:- 25 norske kvinner voldtatt på Syden-ferie
...OG:Norske jenter i voldtektsdrama: - Hun bare gråt og gråt

Ifølge Vennesland, er alkohol en del av bildet i minst hver fjerde Syden-ulykke. Og stedene med flest fallskader, er partystedene som hvert eneste år tiltrekker seg horder av unge nordmenn: Ayia Napa, Alanya, Kos og Magaluf.

LES OGSÅ:- Disse bildene kan ødelegge livet ditt

Norske Sophie Doverby (18) klatret opp på et tak like ved hotellet hvor hun og venninnen bor på Kos. Det kunne gått fryktelig galt.

Falt ned og døde

- Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gikk opp på taket. Jeg burde nok ikke gjort det, og kommer ikke til å gjøre det igjen, sier Doverby til VG Nett.

LES OGSÅ:Barneministeren vurderer tiltak etter VG Nett-reportasjer

Fallet, som 18-åringen selv anslår å være på omtrent tre meter, endte med skrubbsår, blåmerker og en solid kul i hodet.

- Jeg var heldig, konstaterer hun.

Det er langt fra første gang norske turister blir drept eller skadet etter fall fra balkonger på ferieøya Kos:

**For under to år siden omkom en 18 år gammel gutt fra Østfold etter å ha falt fra en balkong mens han var på ferie på øya. Årsaken til ulykken er ikke kjent, og etter det VG Nett kjenner til, skal etterforskningen av dødsfallet ikke være avsluttet.

**I 2002 falt en 20 år gammel nordmann ned fra en hotellbalkong på samme øy, og lå på sykehus i Athen i lang tid.

**Forrige måned ble den 20 år gamle briten Mark Bains liggende i koma i åtte dager etter å ha falt fra balkongen i andre etasje på et hotell i Magaluf i Spania. En av kameratene hans fant ham liggende i en blodpøl på bakken, og Mark hadde hodeskader, brukket hånden og nesen, ifølge Leicster Mercury.

- Jeg er heldig som fremdeles er i live, sier 20-åringen til avisen.

- Ofte beruset

Roald Stigum Olsen i TrygVesta forsikring bekrefter at også de kjenner til hendelser hvor unge, norske turister er blitt skadet etter å ha beveget seg på steder de helst ikke burde.

- Erfaring fra tidligere viser at ulykker der ungdom er involvert, ofte skjer når de skal hjem og ofte er beruset, sier han til VG Nett.

LES OGSÅ:Advarer nordmenn på ferie - forsikringsselskaper slår luksus-alarm
LES OGSÅ:Innbruddsbande herjer partyparadis

I den norske sjømannskirken i Magaluf på Mallorca disker sjømannsprest Arvid Tveit opp med vafler. Han var den første norske sjømannspresten på Mallorca, og er tilbake i sitt tredje sommervikariat på ferieøya. Hver eneste sommer får han meldinger om nordmenn som har pådratt seg fallskader.

- Vil skje igjen

- Når du ikke klarer å sto oppreist på gulvet en gang, så bør du kanskje ikke prøve å balansere på rekkverket heller, sier han.

VG NETT AVSLØRER:Apolloguide mellommann for spritcruise

Sverre Kjølstad i Europeiske forteller at selskapet ikke har fått inn meldinger om alvorlige skader etter balkongfall denne sesongen. Iallefall ikke foreløpig.

- Det skjer hvert eneste år. Så det kommer nok til å skje i år også, sier han.