FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Fire kule turer for deg med flyskrekk

Av Erik Valebrokk28.03.18 13:54 | Oppdatert: 22.05.18 14:03

Del saken på:

Lider du av flyskrekk er du ikke alene, men du kan oppleve temmelig mye spennende likevel.

Har du skikkelig flyskrekk er det ikke alltid like lett å planlegge ferien – i hvert fall ikke om du nekter å fly. Heldigvis finnes det alternativer som lar deg oppleve flotte feriedestinasjoner uten at du må opp i luften.

Her er fire forslag til reiser du kan gjennomføre uten å fly.

Med ferge til Island

Det er kanskje litt kronglete, men kommer du deg først med Stena Line til Hirtshals, kan du ta ferge derfra til Island. Rederiet Smyril Line seiler både til «sagaøya» og Færøyene – flotte båtturer i seg selv, og begge er eksotiske og vakre reisemål. Men er du ute etter de virkelig spektakulære opplevelsene er det Island som gjelder.

Tar du med bilen har Smyril Line utarbeidet gode forslag til innholdsrike og naturskjønne kjøreruter som til sammen tar deg til alle tilgjengelige kriker og kroker av Island – med overnattingspakker og det hele. Det er ikke måte på hva du vil oppleve av sydende og kokende vulkansk aktivitet, fantastiske fjellformasjoner, «månelandskap», glødende lava og sprutende geysirer. I tillegg til koselige landsbyer, fiskevær og alskens dramatisk natur.

Når du først er på Island skal du vite at Reykjavik er en koselig, spennende og moderne hovedstad som er verdt minst et par overnattinger – gjerne flere. Ingen reiser uberørt hjem fra Island. Det er et sted som ikke ligner på noe annet.

Elvecruise på Rhinen

Sett deg i bilen, kom deg på en ferge og kjør til Arnhem, en time øst for Amsterdam. Der går du om bord på MS Statendam som blir ditt hjem for et åttedagers superidyllisk cruise på romantiske Rhinen – en av Europas viktigste vannveier.

Det er selskapet Vista Travel som arrangerer akkurat dette cruiset, men også Escape Travel har mange flotte elveturer i programmet. Særlig Rhinen og Donau er populære for cruisetrafikk, du kan til og med bli med på cruise mellom St. Petersburg og Moskva – «på tsarens vannveier», som det heter i reklamen. Det har jo egentlig mest å gjøre med hvor langt du må kjøre hjemmefra.

La oss si at Rhinen-cruise er det som passer deg best. Da får du oppleve Köln og Düsseldorf – to av Tysklands mange vakre storbyer, vinbyer som Rüdesheim og Boppard, for ikke å snakke om spennende Mainz – boktrykkerkunstens by der Johann Gutenberg levde mesteparten av sitt liv.

Likevel er kanskje det viktigste på en slik tur det nydelige landskapet dere passerer i sakte tempo. En god bok, et glass vin eller en kaffekopp, sol fra (forhåpentligvis) skyfri himmel og late dager. Se, det er ferie!

Spektakulær natur med Hurtigruten

Fra Bergen til Kirkenes og tilbake igjen? Det er sannsynligvis en av de vakreste sjøreisene som finnes. Det er ikke for ingenting at Hurtigruten tiltrekker seg turister fra hele verden.

12 dager, 2500 nautiske mil, 34 havner, 90 utfluktsmuligheter. Der har du Hurtigruten komprimert ned til de harde fakta, men bak tallene skjuler det seg et eventyr av naturopplevelser, aktiviteter, kulinariske opplevelser og godt liv.

Du trenger selvsagt ikke være med på hele sjøreisen tur-retur. På Hurtigruten hopper du av og på som du vil. Det er tross alt en passasjerferge og den kanskje viktigste livlinjen langs hele norskekysten. Har du lyst på en overnatting i Trondheim eller Svolvær er det bare å legge inn det, og vil du for eksempel bare oppleve Lofoten og Helgelandskysten blir du med på den strekningen. Underveis på turen kan du være med på en lang rekke aktiviteter, fra havørnsafari og kongekrabbefiske til hundekjøring og snøscootersafari.

En reise med Hurtigruten er for øvrig aldri den samme. Avhengig av vær, lysforhold og årstid er den evig skiftende. Ta en tur på dekk og se hvor fort alt endrer seg. Én runde, og alt ser annerledes ut fra da du startet.

Spektakulære Jotunheimen

Norsk natur er ikke bare vakker langs kysten. Den kan også være nokså imponerende i innlandet, og de fleste vil være enige om at fjellområdene våre er fantastiske. Du føler deg ganske liten når du vandrer i dette landskapet, og heldigvis er det ikke slik at flyskrekk og høydeskrekk alltid går hånd i hånd. Er det slik for deg, bør du imidlertid holde deg til de enklere opplevelsene i Jotunheimen.

Her bærer det rett inn i nasjonalromantikken. Med fjelltopper som ligger på opptil 2469 meters høyde er det lett å forestille seg hvordan jotnene kan trives, og innsjøer som Gjende og Bessvatn bare må skjule noen mystiske vesener.

For å være mer alvorlig er du sikret naturopplevelser av de sjeldne. Går du Besseggen skal du være klar over at det ikke er for de sarteste blant oss, men de fleste som prøver får fint til å forsere den smale eggen uten å bli altfor svimle. Det er heller ingen sak å bestige Galdhøpiggen eller Glittertind på henholdsvis 2469 og 2457 meter, for øvrig så høyt som du kommer i Norge. Naturen er til for å nytes, og det gjør du absolutt i Jotunheimen.