OVERVEKTIG: Dersom du har noen kilo ekstra å bære på ønsker flyselskapet å ta mer betalt for billetten din. Foto: AP

Flyselskap innfører kilopris - tykke personer må betale mer

(VG Nett) Hos flyselskapet Samoa Air er det ikke bare tung bagasje som kan føre til ekstra dyre billetter: Her må også tunge personer betale ekstra.

Samoa Air krever nemlig kilopris per passasjer, opplyser flyselskapet på sine hjemmesider.

Nyheten om det kontroversielle betalingssystemet sprakk 1. april, men Samoa Air avviser at det hele er en aprilspøk.

Betalingssystemet omtales nå i flere internasjonale medier og flyselskapet har fortsatt informasjon om det såkalte «pay-by-weight»-systemet på sine hjemmesider.

Ovenfor ABC argumenterer konsernsjef Chris Langton med at det koster mer å fly de tyngre personene enn de lette.

- Mest rettferdig

Han viser til at man i dag må betale ekstra dersom bagasjevekten overstiger maksgrensen. Samoa Air drar poenget enda lenger og krever betaling for den vekten som du og din bagasje tilfører flyet til sammen.

- Kostnadene varierer med hvor mye flyet veier, og for oss spiller det liten rolle om den vekten kommer fra personer eller bagasje. Dermed blir det mest rettferdig at alle betaler for den vekten de selv tilfører flyet, sier Langton.

Kontroversielt

Samoa Air begynte å fly i Stillehavet i fjor. Langton sier til ABC at planen hele tiden har vært å innføre «pay-by-weight»-systemet.

Førsteamunuensis Bharat Bhatta ved Høgskolen i Sogn og Fjordane skapte store overskrifter da han forrige uke tok til orde for å innføre en modell lignende den Samoa Air nå vil benytte seg av. Det er ikke første gang noen tar til orde for å innføre «tjukkas-avgifter» på fly.

VG har tidligere omtalt mannen som ikke fikk fly fordi han var for fet og mannen på 175 kilo som ble skjelt ut fordi han bare hadde kjøpt ett sete.

Veies på flyplassen

Ifølge Samoa Airs hjemmesider vil systemet fungere på følgende måte: Du oppgir din vekt i det du booker reisen. Prisen vil da variere fra én dollar per kilo på de korteste reisene til over fire dollar per kilo på de lengste.

Her hjelper det heller ikke å lyve, hverken for deg selv eller flyselskapet. Passasjerene vil nemlig bli bedt om å trå på vekten når de sjekker inn, opplyser selskapet.

Ifølge Langton er det særlig barnefamilier som kan spare på deres nye betalingsmodell, i og med at barn vanligvis veier mindre enn voksne.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder