FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Falsk slum for rike turister

Av Siri Eggen28.11.13 22:38 | Oppdatert: 29.11.13 06:38

Del saken på:

I Sør-Afrika kan turister feriere i det som trolig er verdens eneste «slumby» med både gulvvarme, dusj og trådløs internett.

Reiseekspert: - All-inclusive på sitt mest perverse

Om lag én milliard mennesker lever i slummen, ifølge FN.

For turister som vil oppleve mer enn ville dyr og bølgeskvulp, har såkalt «slumturisme» blitt et populært alternativ for stadig flere de siste årene.

En natt i bølgeblikkskur

Nå tyder imidlertid mye på at fenomenet har nådd nye høyder:

I Sør-Afrika kan turister nå besøke en falsk slumby - helt fri for ekte fattigdom.

Som én av 52 gjester kan du tilbringe natten i et av bølgeblikkskurene i det private viltreservatet utenfor byen Bloemfontein, skriver den australske avisen The Sydney Morning Herald.

- Trygg og barnevennlig

Det er imidlertid mer enn folketallet som skiller denne slummen fra de fleste andre brakkebyer i verden: Gjestene får ubegrenset tilgang til både vann, gulvvarme og trådløs internett.

- Landsbyen er ideell for teambygging, grilling og temafester, og er en opplevelse for livet. Byen vår er både trygg og barnevennlig, skriver Emoya Luxury Hotel & Spa på sine nettsider.

Prislappen for et firemannsrom lyder på 500 kroner. Hvis du ikke ønsker å finne din egen mat, kan du få frokosten servert for 65 kroner.

BILDESPESIAL: Her kan turister bo i en slumby uten fattigdom

Luksus til tross - de som skal gjøre sitt fornødne blir henvist til landsbyens utedoer. I tillegg oppmuntrer hotellet gjestene til å hente varmt vann fra brønnene utenfor brakkenes fire vegger.

Sjefsredaktør i reisemagasinet Vagabond, Anders Wyller, er svært skeptisk til det nye reisekonseptet.

- Dette er turisme i sitt mørkeste ytterpunkt. I Sør-Afrika er det veldig mange som bor i slummen, og for meg virker det helt sykt med et konsept som ønsker å profittere på andre menneskers tragedie.

Tror ikke det er et marked

Det at «slumbyen» i tillegg avskjærer turister fra å bruke penger som kan gagne lokalbefolkningen, gjør det hele verre, ifølge Wyller.

- Store hotellkjeder gjør alt de kan for å holde opplevelser og mat innenfor hotellområdet. Denne konstruerte slumbyen er et godt eksempel på det. Derfor mener jeg at dette lukter all-inclusive på sitt mest perverse.

- Jeg kan heller ikke forstå at det er et marked for dette, understreker Wyller.