FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik får du tak i de billigste flybillettene

Av Mona Langset30.01.14 09:50

Del saken på:

Å finne den billigste flybilletten krever både kunnskap og tålmodighet. Men det finnes noen tommelfingerregler.

* Billettene er ofte billigst på tirsdag ettermiddag og hele onsdagen.

* Det er billigere å reise midt på dagen eller sent på kvelden enn i rushtiden om morgenen og ettermiddagen.

* Kjøp så tidlig som mulig. De billigste billettene forsvinner først.

* Eller ha is i magen og vent på at selskpaene kanskje setter ned prisen i aller siste liten.

* Bruk lavpriskalendere hos de selskapene som har det.

Reisebransjen har selv mange tommelfingerregler for hvordan forbrukerne sikrer seg den beste flybilletten.

Bookingtidspunkt

Flysøkemotoren Skyscanner har i løpet av de siste tre årene analaysert flere millioner flyreisekjøp for å se om de kunne finne et mønster for hvilket tidspunkt det er best å utføre selve bookingen på.

Konklusjonen var at det ikke finnes noe slikt entydig råd, skriver danske Politiken.dk.

Likevel peker undersøkelsen ut noen pristendenser, som gjør at Skyscanners talsmann Maria Paulsen kommer med følgende råd:

* Unngå alle former for høysesong.

* Bestill i god tid, med mindre du har is i magen og tør vente til like før avgang, i tilfelle flyselskapene setter ned prisen i aller siste liten.

* Syv uker før avreise er ofte det gunstigste tidspunktet å bestille. Da kan det være mulig å spare 16 prosent sammenlignet med gjennomsnittsprisen, ifølge Paulsen.

En annen dans flysøkemotor har litt andre erfaringer angående søketidspunkt.

Dette sier direktør for Travelmarket.dk, Ole Stouby:

* Skal du på sommerferie, bør du bestille så tidlig som overhodet mulig.

* Skal du på storbyferie er fire til fem uker før generelt en god regel.

* Skal du fly oversjøisk skal du bestille så fort du vet når og hvor du skal reise. Disse billettene blir sjelden billigere tettere på avreise.

Prisagent

Både Skyscanner og Travelmarket råder forbrukerne til å bruke en såkalt prisagent. Det finnes på begges nettsider, såvel som hos Momondo.

- Den holder deg automatisk oppdatert på prisene for akkurat din reise, sier Maria Paulsen.

På nettsiden Flybilligst.com får du en grafisk framstilling av laveste flypris til og fra ønsket reisemål flere måneder fram i tid. Der er det enkelt å plukke ut de billigste reisedatoene.

Tilbud-etterspørsel


Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, påpeker at flymarkedet blir mer og mer «dynamisk». Det vil si at prisene forandres stadig raskere avhengig av etterspørsel og kapasiteten hos flyselskapene.

- Generelt kan jeg gjenta det gode gamle rådet om at man kan spare mye ved å være fleksibel med hensyn til reisedager og tidspunkt. Vi ser ofte at jo ugunstigere tidspunkt, jo billigere er det. For eksempel er en 0640-flyvning ofte billigere enn en senere avgang.

Han minner også om at når man sammenlikner priser må man ikke glemme at det er totalprisen som gjelder.

- Det er fornuftig å være oppmerksom på gebyrer og andre tillegg når man sammenlikner, sier han.

Billettkampanjer

Informasjonssjef Knut-Morten Johansen i SAS sier at det alltid lønner seg å følge med på billettkampanjer og være raskt ute når disse slippes.

- Våre desidert billigste billetter går ut i forbindelse med kampanjene. Når vi legger ut en million billige billetter, er alle SAS' destinasjoner inkludert. Men skal du få billett til akkurat det stedet på akkurat det tidspunktet du ønsker, lønner det seg å være tidlig ute, sier han, og fortsetter.

- Også når det ikke er kampanjer lønner det seg å være tidlig ute med å bestille. Det er flere prisklasser på et fly, og de laveste prisklassene blir først utsolgt.

Reis tirsdag og onsdag

Johansen sier også at det er lurt å reise «motstrøms,» og bryte litt med flertallet.

- Til storbyer som for eksempel London, vil de fleste ha en langhelg med utreise torsdag eller fredag og retur søndag. Reiser du på et annet tidspunkt - for eksempel lørdag til tirsdag - kan du oppleve et helt annet prisbilde.

Tirsdag ettermiddag og hele onsdag har litt mindre etterspørsel enn de andre ukedagene. Dette gjør at de billigste billettene blir liggende lenger ute, og er dermed lettere å få tak i. Det er færre om beinet, rett og slett, ifølge Johansen.

Rådet om å reise motstrøms gjelder også tidspunkt på dagen.

- Morgen og ettermiddag er typiske rushtider, mens midt på dagen og litt senere på kvelden preges av at de billige billettene ligger lenger ute, sier han.

Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian bekrefter mye av det kollega Johansen i SAS sier:

- Prisene styres av tilbud og etterspørsel. Det betyr at i perioder der mange ønsker å reise, som i skoleferien og i langhelger med helligdag foran eller bak, vil det være dyrere enn for eksempel midt i uka eller utenfor ordinær ferietid. Det lønner seg også å være tidlig ute, for jo nærmere du kommer avreise, jo større er sjansen for at billetten er dyrere, sier Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.