GOD PLASS: Det er plass til flere enn de 300 forsinkede svensketuristene på Phukets strender. Finanskrisen har rammet Thailands største ferieøy hardt. Foto: AP

- Nå er Thailand billigere enn noen gang

(VG Nett) Politisk ustabilitet og finanskrise ser ut til å ramme Thailands turistindustri verre enn tsunamien. Samtidig har flytilbudet aldri vært større.

15. juni startet Thai Airways sin direkterute mellom Gardermoen og Bangkok. Sammen med charterfly og andre flyselskaper med mellomlandinger, sørger den for at antallet flyseter til og fra Thailand er rekordstort.

Samtidig er turistene i ferd med å svikte «smilets land». Ifølge den offisielle turiststatistikken fra kontoret for turistutvikling i Thailand(ekstern link), gikk antallet turister ned 5,42 prosent i årets åtte første måneder. Det er den største nedgangen siden SARS-epidemien i 2003, og langt større nedgang enn etter tsunamien i julen 2004.

Les også:Drømmereiser til drømmepriser

I Bangkok skylder de på urolighetene som begynte i fjor høst, skriver Al Jazeera. Og bransjen forteller om langt mer alvorlig nedgang enn de offisielle tallene.

- Antallet turister har gått ned med minst 50 prosent. Vanligvis er dette starten på høysesongen og mange turister kommer. Nå føles det som at vi fremdeles har lavsesong, sier turoperatøren Athiraj til TV-kanalen.

Les også:Her er verdens 25 mest sexy strender

Billigere

Her til lands mener reiseselskapene at unntakstilstander, tanks i gatene og massedemonstrasjoner i Bangkok har hatt minimal effekt på nordmenns reiselyst.

Likevel bekrefter informasjonssjef Anette Maltun Kofoed i Berg-Hansen Reisebureau at interessen for Thailand har gått litt tilbake.

- Det har vært veldig hot de siste to årene. Nå er nyhetens interesse litt over. Vi har mindre etterspørsel i år, sier hun til VG Nett.

SKAL DU TIL THAILAND? Last ned gratis reiseguider forPhuketogBangkok!

Kombinert med et større antall flybilletter enn noensinne, gir dette muligheter for et skikkelig Thailand-kupp.

- Flybillettene ligger på rundt 5.000 kroner. Og charterprisen for fly og hotell i syv til ti netter ligger på 7.500. Det har aldri vært så billig før, sier Maltun Kofoed.

LES MER:Her finner du hva VG og våre lesere skriver om Thailand!

Lavt hotellbelegg

Hotellene i Thailand merker også nedgangen. Lavt belegg har gitt hotellbyggerne i landet kalde føtter. Bare på Phuket er 48 nye hotellprosjekter satt på vent eller stanset i påvente av bedre tider.

Også dette kan reiselystne utnytte.

SPØRSMÅL OM REISE:Spør reisepanelet!

- Jeg har lagt merke til at du kan få for eksempel ni netter til prisen av seks netter. Spesielt gjelder dette litt dyrere hoteller. De billige er så billige uansett, sier daglig leder i Kilroy Norway, Flavia Forster.

- Du kommer kanskje billigere ut av det med en thaipakke enn en pakketur til Kanariøyene. Selve turen er fortsatt litt dyrere, men restauranter og alt annet er ekstremt billig. Du får også luksus på en helt annen måte der enn du har råd til andre steder, sier Anette Maltun Kofoed.

VG Nett-leser:Sist reiste jeg ned med bukse og det jeg hadde i lommene. Koffert og alt annet kjøpte jeg der nede.DISKUTER LANDETS SHOPPING-MULIGHETER HER!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder