FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Selvbetjent passkontroll skal fjerne kø på flyplasser

Av Mona LangsetAv Gjermund Glesnes22.12.11 12:42 | Oppdatert: 31.12.11 13:32

Del saken på:

(VG Nett) I løpet av 2012 vil de første såkalte e-Passport Gates, eller selvbetjente elektroniske passkontoller, utplasseres på norske flyplasser. Gardermoen blir først ut.

- Dette vil forenkle både sikkerhetssjekk og passkontroll ved flyplassene, slik at køer og ventetid reduseres, sier administrerende direktør i Berg Hansen Reisebureau, Per Arne Villadsen.

På London Stansted Airport er e-Passport Gates allerede utplassert som et supplement til de tradisjonelle betjente lukene.

Neste år vil systemet mest sannsynlig også settes i drift på Gardermoen, foreløpig med tre automater i passkontrollen for ankommende passasjerer. Senere kan automatisk passkontroll også komme i avgangshallen og på andre flyplasser.

- Vi vil teste det og se hvordan nytten er. Erfaringen fra andre steder som allerede har det, er positive, sier informasjonssjef på Oslo lufthavn Gardermoen, Jo Kobro, til VG Nett.

- Fungerte perfekt

VG Nett-journalist Jarle Brenna brukte den selvbetjente passkontrollen i London tidligere denne måneden.

- Det var bare å dra passet gjennom en skanner, så åpnet portene seg. Fungerte perfekt. Ingen kø der, forteller han.

Kø var det imidlertid i den manuelle luken, der de som ikke hadde elektroniske pass måtte gå igjennom. Alle andre enn passasjerer fra EU- og EØS-området må også gå i de manuelle skrankene.

Systemet er basert på ansiktsgjenkjenning. Samtidig som du skanner det elektroniske passet, ser du inn i en skjerm som skanner ansiktet ditt. Så blir data fra passet matchet med data om ansiktet.

- Hva hvis du har anlagt helskjegg siden du tok passbildet?

- Da bør du stille deg i kø foran den manuelle passkontrollen. Det samme gjelder hvis du vet at du ikke ligner på passbildet, svarer Jo Kobro.

- For forretningsfolk er dette systemet bra. Familier med små barn, for eksempel, bør fortsatt gå i den manuelle kontrollen. Man kan jo ikke være flere av gangen foran skjermen. Siden automaten bruker 17 sekunder på prosessen, vil de manuelle skrankene også være raskere hvis det ikke er kø, sier han.

Kobro legger til at det vil være folk ved automatene som kan bistå og hjelpe folk som får problemer.

Følg VG Reise på Facebook og Twitter !