FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ta et jafs av det store eplet

Av Hege Lyngved Odinsen02.10.11 10:15

Del saken på:

New York er en jungel av mat fra alle verdens hjørner.

Vi fikk tre av våre norske kokker til å gi oss sine beste mat-tips for verdensmetropolen:

Jan Vardøen - kokk og pizzaentusiast:

- New York er en herlig by for pizzaelskere! Vær obs på at byen har to pizza-skoler, den italienske og «New York Slice Way». Sistnevnte er for de mange newyorkere med dårlig tid: Du velger store stykker fra ferdigstekt pizza, bretter stykket sammen, og spiser det på veien idet du løper videre. Billig, stort og deilig! Two Boots er perfekt for denne type pizza, sier Vardøen.

- De som vil ha italiensk pizza i særklasse bør ta med seg en god porsjon tålmodighet og stille seg i køen hos legendariske Grimaldi's ved enden av Brooklyn Bridge. Lombardis i Little Italy er også vel verdt turen innom, anbefaler Vardøen.

Les også: New York på billigsalg

For de som vil ha noe annet enkelt enn pizza har Vardøen følgende tips:

Grand Central Oyster Bar & Restaurant - en klassiker fra 1913. Her kan du til enhver tid velge mellom 30 forskjellige sorter rå østers.

- En annen sterk matopplevelse er Katz Deli, også kjent som stedet hvor Meg Ryan feiket orgasme i «When Harry met Sally». Pastrami-sandwichen her er rett og slett sinnsyk deilig, mener Vardøen, og advarer samtidig om at det er smekkfullt av turister her.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sven Erik Renaa: Kokk og medeier i Renaa restauranter - har jobbet i New York:

Sist Renaa var i New York lot han seg vilt begeistre av restauranten Blue Hill som har økologisk og kortreist mat i fokus.

- Vi reiste ut til Blue Hill at Stone Barns som ligger idyllisk til på en av Rockefeller-familiens gamle gårder i Pocantico Hills. Et økologisk paradis 30 minutters togtur fra Grand Central Station, anbefales på det sterkeste, sier Renaa. - For de som ikke vil forlate byluften er Blue Hill på Manhatten også et godt alternativ.

Les også: Vi har drukket champagne hver dag

- Spice Market er et annet herlig sted, lett å få bord og fornuftige priser. Utgangspunktet er asiatisk gatemat med masse god smak.

For sushi-elskere anbefaler Renaa Sushi Yasuda:

- De har de den råeste tuna-bellyen jeg har smakt - et must!
Renaas tidligere sjef hos Park Avenue Cafe, David Burke, har startet opp for seg selv og driver nå David Burke Townhouse.

- Stedet har en utrolig atmosfære og mat med mye humor slik som «angry lobster» - en gourmet-opplevelse på amerikansk vis.
Skal du gå på et skikkelig matmarket er Chelsea Food Market stedet - åpent hver dag hele uken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- New York er en jungel av mat og det jeg alltid gjør når jeg kommer dit er å kjøpe siste utgave av Zagat (den røde om mat). Får du tak i den har du full oversikt, sier Renaa.

Les også: Få minMote-Siljes shoppingtips!

Even Ramsvik, kjøkkensjef på Ylajali i Oslo, trekker frem trestjerners Michelin-mat i New York:

- Min favoritt i New York er Jean Georges i Trump Tower. Lett og fresh mat med fantastiske smaker - bestill bord på forhånd. For biffelskere anbefales Peter Luger i Brooklyn.

Burger-must:

For egen regning anbefaler vi burgersjappa Shake Shack i Madison Park. Den saftige burgeren har blitt kåret til byens beste, og flaggskip-burgeren er «ShackBurger». Det er ikke uten grunn at folk står utendørs i kø selv i regnvær...