FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Las Palmas – Urban nytelse på charterøya

Av Vibeke Montero (tekst og foto)02.02.18 15:28 | Oppdatert: 30.10.18 10:53

Del saken på:

Har du gitt opp Gran Canaria i frykt for å treffe naboen? Du kan trygt reise til Las Palmas.

LAS PALMAS (VG reise) Vintersol, gode restauranter, takterrassebarer og en himmelsk bystrand. Gran Canaria er mer enn charterstripa i sør, og hovedstaden er kulere enn noensinne.

Las Palmas var lenge en provinsiell storby forbeholdt beboerne selv. I dag har turistene fått øynene opp for den urbane pulsen, og nå kan du dra på fullverdig storbyferie til Las Palmas.

Annonse
Reise til Gran Canaria

Takterrasse med hipsterpreg

– Vi leker ikke cocktailbar, vi kokkelerer drinkene dine med kjærlighet, sier bartenderen på La Azotea de Benito i hjertet av Las Palmas.

På denne takterrassen er alt på plass for å gi deg en ekstra god avslutning på dagen. Myke sofaer, utsikt over gamlebyens arkitektur, rause baljeglass og en fristende meny. Når vi bestiller tre ulike varianter av gin, kommer bartenderen til bordet med en tralle. Han mikser på profesjonelt vis med alt utstyret som skal til for at drinken oppleves som en liten fest i seg selv. Prisnivået er ikke direkte billig på en spansk skala, men for ni euro får du til gjengjeld en potent drink som varer hele kvelden om du vil.

Skål for det, eller «salud» som de sier i Spania.

Glem tapas

Langs charterstedene sør på øya serveres det tapas i mange ulike varianter. I Las Palmas derimot, heter det ikke tapas, men «enyesques». Det er samme produkt, men med et annet navn. I gågaten Calle Mendizábal serverer både El Herreño og La Buena Vida himmelske munnfuller som skinkestek med svor, calamares, papas arrugadas (rynkete poteter) og avokadosalat. Å sitte sånn på gateplan og drikke og spise er absolutt noe du bør sette av rikelig med tid til under oppholdet.

En annen sikker indikator på at Las Palmas treffer blink på trendbarometeret, er det gamle markedet Mercado del Puerto. I likhet med matmarkeder på fastlandet har også dette markedet fra 1891 konvertert til et sted der du i tillegg til å kjøpe ferske varer, kan gå fra bod til bod og spise og drikke deilige spesialiteter som nyskåret skinke, fisk og marinerte oliven.

I Columbus' fotspor

Men uansett hvor deilig det er å rusle rundt og nyte kulinariske Las Palmas, har du ikke opplevd byen før du har tatt et dypdykk i den gamle bydelen La Vegueta.

Her rusler du på den samme, femhundre år gamle brosteinen som Cristopher Columbus gjorde i sin tid. Det var her han lastet sin siste proviant på tre av toktene over Atlanteren. Casa de Colon er byens mest kjente museum, og det sies at det var her Columbus overnattet under et av sine opphold.

Canteras - en av Spanias beste strender

Når du først ser Canteras-stranden, er sjansen stor for at du vil føle deg lurt. I alle år har reisearrangørene lokket oss til strendene i sør, mens øyas aller beste strand ligger i hovedstaden. Disse tre kilometerne med myk, strågul sand er perfekte for et morgenbad eller en joggetur. Langsmed stranden går det en bred strandpromenade der du finner forfriskninger hele veien.

Med andre ord; i Las Palmas får du i pose og sekk - storby og strandliv, side om side.

Her spiser du

El Novillo Precoz: Uruguansk kjøttrestaurant med få bord. Forvent høye biffer og lubne entrecôter. Dette er et «in-sted» som har blitt trendy uten helt å vite det selv. Husk å bestille bord!

Adresse: Calle Portugal 9

El Herreño: Enkel og rimelig servering i et gammelt lokale i gamlebyen Vegueta som tidligere huset et garveri. Gå ikke herfra uten å ha smakt husets spesialitet: pata de cerdo (skinkestek med sprø svor).

Adresse: Calle Mendizábal 5

Casa Montesdeoca: Hit kan du godt legge den spesielle middagen du vil huske lenge. Du sitter i en åpen «patio» – gårdsplass, under stjernene i gamlebyen Vegueta. Italienske Daiana Nuti eier stedet, og hun driver det til perfeksjon.

Adresse: Calle Montesdeoca 10

Her bor du

Hotel Cristina: Nylig renovert hotell på Canterasstranden. Store rom, god utsikt og sentral beliggenhet.

Bull Astoria: Ærverdig hotell som har blitt "revampet" og nå fremstår som moderne. Basseng på taket er et pluss for de dagene du ikke gidder å rusle ned på Canterasstranden.

La Casa de Vegueta: Her bor du i gamlebyen med shopping, restauranter og vakker arkitektur på alle kanter. Forseggjort og lekkert, og pluss for fantastisk frokost med lokale produkter.