GRIZZLY: Mange av USAs nasjonalparker byr på et spennende dyreliv. I Yellowstone kan du for eksempel møte grizzlybjørn. Foto: Jim Urquhart / REUTERS

Ti fantastiske nasjonalparker i USA

WASHINGTON, D.C. (VG) Totalt finnes det 60 nasjonalparker i USA. Vi har besøkt ti av dem, og blant annet kommet tett på svartbjørn, månelandskap, geysirer og en uttørket saltsjø. Alle disse parkene kan personlig anbefales.

Jostein Matre

Acadia (Maine)

Acadia tilbyr mange fine turområder på Mount Desert Island. Utsikten mot Atlanterhavet er strålende vakker. Soloppgangen fra Cadillac Mountain regnes som et høydepunkt.

Siden dette er i Maine bør du sørge for å smake på lokal hummer, og kanskje også teste ut øl med blåbærsmak. Overraskende godt.

ACADIA. Foto: Robert F. Bukaty / AP

les også

Roadtrip i Kanadiske Rocky Mountains

Arches (Utah)

Et svært spesielt sandstein-landskap gjør Arches til et sted hvor fotoapparatet (eller mobilen) får gått seg varm. Av personlig erfaring anbefales det å dra inn før soloppgang. For det første er det vakkert når solen kommer opp over det rødbrune landskapet, men du slipper også unna hordene med folk.

ARCHES. Foto: Julie Jacobson / AP

les også

Ni fantastiske steder å se solnedganger

Badlands (Sør-Dakota)

Når du kjører gjennom Badlands får du følelsen av å være i et porøst månelandskap i konstant endring. Det er fascinerende og vakkert. Men det er også store prærieområder hvor du kan oppleve både bison og præriehunder. Og omtrent hvert eneste sted du stopper og går ut av bilen advares det mot klapperslanger.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Badlands

BADLANDS. Foto: Chris Huber / AP

Death Valley (California/Nevada)

Sørg for å ha nok vann tilgjengelig dersom du tar turen til Death Valley. I alle fall på sommeren da temperaturene kan bli helt spinnville. Vi opplevde 50 (!) varmegrader den gangen vi kjørte gjennom. Stopp ved Badwater Basin (85,5 meter under havnivå) og gå ut på den uttørkede saltsjøen der.

DEATH VALLEY. Foto: DAVID MCNEW / GETTY IMAGES / AFP

les også

Ni amerikanske opplevelser

Grand Canyon (Arizona)

Kanskje USAs mest kjente naturfenomen. Et spektakulært skue. Her er det mulig å enten besøke nordkanten, eller sørkanten. Man kan også gå ned i selve dalen, eller man kan nøye seg med å nyte utsikten fra toppen. Fargene når solen går ned over Grand Canyon er akkurat så vakre som du tror.

GRAND CANYON. Foto: RICK HOSSMAN / AP

Great Smokey Mountains (Tennessee/Nord-Carolina)

Great Smokey Mountains er en del av fjellkjeden Appalachene. Folk kommer hit først og fremst for å gå turer i fjellet. Den gang undertegnede gjorde det var høydepunktet et møte med en svartbjørn som ruslet langs samme sti. Heldigvis var den ikke nevneverdig interessert i å hilse på, og ruslet raskt videre.

GREAT SMOKEY MOUNTAINS. Foto: Foto: Thomas James Caldwell/flickr

Shenandoah (Virginia)

Du kan kjøre The Skyline Drive langs hele lengden av Shenandoah. Nyt utsikten mot Blue Ridge Mountains en tidlig morgen. Det er også mange turløyper å velge mellom. Området rundt parken har også mange gode mikrobryggerier for den som er glad i øl, eller vingårder dersom du foretrekker det.

Annonse fra: Finn.no

Sjekk hotellene her

SHENANDOAH. Foto: KAREN BLEIER / AFP

Yellowstone (Wyoming/Montana/Idaho)

Denne enormt store nasjonalparken, som ligger innenfor grensene til tre delstater, Wyoming, Montana og Idaho, var også USAs første nasjonalpark. Yellowstone er kjent for sine varme kilder, geysirer, bjørner og bisonokser. Det mest fascinerende med denne parken er kanskje hvor variert den er.

Yellowstone. Foto: Jostein Matre

les også

Roadtrip til slaraffenliv på Key West

Yosemite (California)

Av alle amerikanske nasjonalparker er dette kanskje den mest billedlig vakre med fjelltoppen Half Dome som et naturlig midtpunkt. Høye fossefall, gigantiske sequoia-trær, også kjent som «redwood», og et grønt (om sommeren i alle fall) dalføre gjør seg heller ikke bort på Instagram. Små isbreer finner du også i Yosemite.

YOSEMITE. Foto: Paul Sakuma / AP

Zion (Utah)

Zion byr på en rekke muligheter for spektakulære gåturer i vakker natur. Den mest spesielle er trolig å gå i, ikke langs, Virgin River. Elven ligger i bunnen av en stupbratt, smal dal, kjent som «The Narrows». Å vasse oppover elven er deilig avkjølende på varme sommerdager. Ha med sko som kan bli våte!

ZION. Foto: Foto: National Park Services

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder