ULIKE REGLER: Flyselskapene tillater ulike mengder håndbagasje. Se oversikt nederst på siden. Foto: Espen Braata / VG

Så mye håndbagasje kan du ta med deg i flyet

Det er viktigere enn noen gang å vite hvor mye håndbagasje du kan ta med inn i flykabinen. Har du for mye, kan det fort bli dyrt.

 • Mona Langset

I sommer skrev VG om et norsk par som ikke kom seg til Nice med Norwegian som planlagt fordi varene de kjøpte på taxfree gjorde håndbagasjen tyngre enn de tillatte 10 kiloene. Paret fikk tilbud om å sende den ene trillekofferten som innsjekket bagasje mot et gebyr på 750 kroner. Det avslo de, og lot heller være å reise med Norwegian. Både Norwegian og andre flyselskap tar nå oftere stikkprøver ved ombordstigning.

Se liste over flyselskapenes håndbagasjeregler lenger ned på siden.

les også

Det kan gå mot slutten for væskeforbud på flyreiser

OMBORDSTIGNING: Pass på hvor mye du tar med deg inn i flyet. Foto: Dag Fonbæk / VG

– Det stemmer at vi har økt fokus på håndbagasjereglene. Vi har regelmessige sjekker, både før og under ombordstigning, for å sørge for at folk ikke har med seg for mye bagasje, sier pressetalsperson Astrid Mannion-Gibson hos Norwegian.

Også SAS gjør stikkprøver av håndbagasjen ved ombordstigning.

– Vi har løpende fokus på å gjøre flyreisen så bekvem for kundene som mulig, og i det inngår det å begrense omfanget av for store og tunge kolli i flykabinen, sier kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen.

Widerøe sier de øker fokuset i perioder med mange fritidsreisende.

– Da endrer gjerne både håndbagasjefokuset og -kjennskapen seg, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli.

Ifølge Knut-Morten Johansen er hjemreise fra typiske feriedestinasjoner de flygingene hvor det oftest er for mye håndbagasje.

NORWEGIAN: Tar gebyr for å sende håndbagasjen som innsjekket bagasje hvis den er for tung. Foto: Jan Ovind / VG

Bagasjegebyr

Hvis håndbagasjen blir veid og funnet for tung, må den sendes i bagasjerommet.

Hos Widerøe er gebyret det samme som hvis du betaler for et ekstra kolli på flyplassen: 425 kroner uavhengig av flydistanse. Hos SAS er det 450 kroner på innenlandsflyginger, 600 i Europa og 690 til USA. Detaljer her.

Hos Norwegian har de en såkalt «gate fee» for å ha for tung bagasje ved ombordstigning. Den er 550 kroner på innenlandsflyginger og 750 internasjonalt. Dette er 100 kroner mer enn hva du må betale for en ekstra koffert ved innsjekking på flyplassen.

les også

Ti grep for være snillere mot miljøet på ferie

En i hattehyllen og en under setet

De fleste flyselskapene tillater en kabinkoffert eller bag som får plass i hattehyllen, pluss en liten personlig veske som kan legges under setet foran. Hvorvidt oppgitte antall kilo gjelder bare for det største kolliet, eller om alt du tar med deg om bord teller i tillatt håndbagasjevekt, varierer fra selskap til selskap.

Hos Norwegian veies alt samlet. Vekten på den tyngste bagasjen, den lille personlige vesken, taxfree-varene og alt annet du kjøper på flyplassen må til sammen være under 10 kilo hvis du har Lowfare-billett og 15 kilo med Premium Flex.

Både Widerøe og SAS har også regler som tilsier at taxfree-varer og annet du har kjøpt på flyplassen teller som en del av håndbagasjen. Men ifølge informasjonssjefene Catharina Solli og Knut Morten Johansen praktiserer de litt mer rom for skjønn når det gjelder taxfreeposer.

– Det avhenger av hvor mye håndbagasje du allerede har, og hvor store taxfreeposene er. Bestemmelsen om de maksimale målene er fortsatt gjeldende, men må forvaltes med fornuft, sier Johansen.

SAS: Regelen er at alt du kjøper å flyplassen inngår i tillatt håndbagasjevekt på 8 kilo. Foto: Jan Ovind / VG

Tillater mest

Vi har sett på håndbagasjereglene til 27 flyselskap som opererer på norske flyplasser.

Det britiske lavprisselskapet Easy Jet har de aller romsligste håndbagasjeregelen. Her er det ingen vektgrense. Selskapet forventer kun at du klarer å løfte kofferten opp i hattehyllen selv. Men siden de også tillater ganske store håndbagasjekofferter, fylles hyllene fort opp. De håndbagasje-kolliene som ikke får plass om bord samles opp og legges i bagasjerommet, men uten at passasjerene må betale noe ekstra for det.

British Airways har også romslige håndbagasjeregler. Hver passasjer kan ha med to vesker på inntil 23 kilo. Den ene vesken må kunne plasseres i hattehyllen og den andre under setet foran deg. Siden dette naturlig nok kan by på plassproblemer i et fullbooket fly, er passasjerene bare garantert at de får med seg den lille vesken inn i kabinen. De store veskene som ikke får plass i hattehyllene legges i bagasjerommet, uten at passasjerene må betale ekstra for det.

les også

Luftfartstilsynet advarer mot å fly med disse flyselskapene

Tillater minst

I motsatt ende av skalaen er charterflyselskapene, som kun tillater maks fem kilo håndbagasje. Her kan passasjerene kun ha med seg 20 kilo totalt, så hvis de har 17 kilo innsjekket bagasje er et bare tillatt med tre kilo håndbagasje.

Lavprisflyselskapene Ryan Air og Wizz Air har avskaffet gratis kabinkofferter. Der kan passasjerene kun ta med seg en liten veske som kan plasseres under setet foran. Det er imidlertid mulig å ta med et kolli på inntil 10 kilo som kan legges i hattehyllen. Men da må du betale for det.

RYANAIR: Ingen gratis kabinkoffert. Foto: Rui Vieira / PA Wire / Scanpix

les også

Nå kan det bli mindre kjipt å sitte i midtsetet på fly

EasyJet: Ingen vektgrense. Størrelse 56x45x25 cm. Kunder som reiser med EasyJet Plus, Flexi Fare, Upfront eller Extra Room-billetter kan i tillegg ta med en liten veske som kan plasseres under setet foran, 45x36x20 cm. En standard pose fra taxfree kan tas med i tillegg. Detaljer her.

British Airways: 23 kilo, En stor veske, 56x45x25 cm, pluss en mindre som kan plasseres under setet foran. 40x30x15 cm. Begge kan veie 23 kilo. Detaljer her.

Air France Economy: 12 kilo totalt. En stor veske på maks 55x35x25 cm, pluss en mindre på maks 40x30x15 cm. Reiser du med Premium Economy, Business eller La Premiere Cabins kan samlet vekt være 18 kilo. Poser fra taxfree kan komme i tillegg. Detaljer her.

KLM: 12 kilo totalt, maks størrelse 55x35x25 cm, pluss liten veske på maks 40x30x15 cm. Business-passasjerer kna ta med to avde største kolliene, men maks samlet vekst 18 kilo. Detaljer her.

Brussels Airlines: 12 kilo totalt. Størrelser maks 55x40x25 cm pluss en liten veske på maks 40x30x10 cm. Detaljer her.

Norwegian: 10 kilo totalt. Et kolli på maks 55x40x23 cm pluss en liten veske på maks 33x25x20 cm. Med Premium Flex-billetter er det totalt 15 kilo. Få flyginger til Dubai er det 8 kilo. Alt du kjøper på flyplassen regnes med i håndbagasjen. Detaljer her.

Aeroflot: 10 kilo, størrelse 55x40x25 cm. Business; 15 kilo. I tillegg en bag eller ryggsekk som får plass under setet foran, maks fem kilo. Detaljer her.

Vueling: 10 kilo, maks størrelse 55x40x20 cm, pluss en bag som får plass under setet foran, 35x20x20 cm. I tillegg kan du ta med en handlepose fra duty free som får plass under setet foran. Detaljer her.

Icelandair: 10 kilo, maks størrelse 55x40x20 cm, pluss en liten veske som får plass under setet foran, 45x30x15 cm. Saga Premium Flex kan ha med to 10 kilos kolli. Detaljer her.

Finnair: 8 kilo totalt, maks størrelse 56x45x25 cm, pluss en liten veske på 40x30x15 cm. Passasjerer på businessklasse og Gold- og Platinum-medlemmer kan ta med ett kolli til, men samlet vekt er maks 10 kilo. Alt du kjøper på flyplassen regnes med i håndbagasjen. Detaljer her.

SAS: 8 kilo totalt, maks størrelse 55x40x23 cm, pluss en personlig eiendel på 40x30x15 cm. Business-passasjerer kan ta med to åttekilos kolli. Taxfree-free-varer og ting du har kjøpt på flyplassen teller som en del av håndbagasjen. Detaljer her.

LOT Polish Air: 8 kilo på økonomiklasse og Premium. Business-passasjerer kan ta med to kolli på 9 kilo. Maks størrelse 55x40x23. I tillegg en liten veske, maks 40x35x12 cm. Detaljer her.

Widerøe: 8 kilo, maks størrelse 55x40x20 cm, pluss en liten laptop eller håndveske. Detaljer her.

Lufthansa: 8 kilo, maks størrelse 55x40x23 cm, pluss en liten veske på maks 40x30x10 cm. Business og First class-passasjerer kan ta med to åttekilos kolli. Detaljer her.

Swiss Air: 8 kilo, maks størrelse 55x40x23 cm. Business og First kan ha to åttekilos kolli. Du kan også ha med en liten veske 40x30x10 cm. Detaljer her.

Turkish airlines: 8 kilo, størrelse 55x40x23. Business-passasjerer kan ta med to åttekilos kolli. I tillegg en liten veske som får plass under setet foran. Poser fra taxfree kan medbringes i tillegg, så lenge de er forseglet og du har kvitteringen. Detaljer her.

SunExpress: 8 kilo, maks 55x40x23cm. Vær oppmerksom på at håndbagasjen inngår i den totale tillatte vekten. På økonomiklasse er det 20 kilo. På Sun Premium er det 30 kilo. Detaljer her.

Danish Air Transport (DAT): 8 kilo, maks 55x35x25 cm. Detaljer her.

Air Baltic: 8 kilo totalt, en veske på maks 55x40x23 cm pluss en liten veske på maks 40x30x10 cm. Du kan betale ekstra for hånbagasje opp til 12 kilo. Detaljer her.

Thai Airways: 7 kilo, maks størrelse 56x45x25 cm. Passasjerer med Star Alliance Gold Status og de som reiser Business eller First Class kan ha med to syvkilos kolli. I tillegg ha en liten veske på 37.5 x 25 x 12.5 cm. Detaljer her.

Qatar Airways: 7 kilo, maks 50x37x25cm. Kun ett kolli på økonomi. Førsteklasse og Business-gjester kan ta med to kolli på inntil 7-kilo. Detaljer her.

Emirates: 7 kilo, maks størrelse 55x38x20 cm. Business- og førsteklassepassasjerer kan også ta med en mindre veske på maks 45x35x20 cm. Detaljer her.

Thomas Cook Airlines (charter): 6 kilo, størrelse 55x40x20 cm. Merk at håndbagasjen veies sammen med innsjekket bagasje, og det kan ikke veie mer enn 20 kilo til sammen. Flyr du Economy Plus eller Premium, eller bor på Sunwing Family Resort, Sunprime Hotels eller Ocean Beach Club er det totalt 30 kilo bagasje, men fortsatt maks 6 kilo i håndbagasjen. Detaljer her.

TUIfly Nordic (charter): 5 kilo, størrelse 55x40x23 cm. Merk at samlet bagasje ikke kan overstige 20 kilo. Har du for eksempel 18 kilo innsjekket bagasje, kan du bare ha to kilo i håndbagasjen. Detaljer her.

Novair (charter): 5 kilo, størrelse 55x40x22 cm. Merk at håndbagasjen blir veien sammen med innsjekket bagasje, og det kan ikke veie mer enn 20 kilo til sammen. Detaljer her.

Wizzair: Kun en liten veske som får plass under setet foran er gratis, maks størrelse 40x30x20 cm. Har du Wizz Priority-billett, kan du betale for å få med en håndbagasje på 55x40x23 og maks 10 kilo inn. Detaljer her.

Ryanair: Kun en liten veske som får plass under setet foran er gratis, maks størrelse 40x25x20 cm. Du kan betale for å ta med ytterligere en håndbagasje som får plass i hattehyllen, 55x40x20cm, maks i 10 kilo. Detaljer her.

Les også

Mer om

 1. Flyselskaper
 2. Reise
 3. Pris
 4. sas
 5. Norwegian
 6. Widerøe

Flere artikler

 1. Dette er de nyeste håndbagasjereglene

 2. Hadde for tung håndbagasje – snudde i protest

 3. 24 gode julegaveideer til reiseglade

 4. Reisebyrå: Grønland-interessen tar av

 5. Vil ha direkteruter fra London til Australia

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder