FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Roadtrip i California: Slik gjør du mest ut av Highway 1

Av Maren Mosaker Av Ingrid Pop12.05.17 09:32 | Oppdatert: 26.04.18 12:11

Del saken på:

En roadtrip på Highway 1 fra Los Angeles til naturskjønne Big Sur er en gammel klassiker av en god grunn.

VG reise gjør oppmerksom på at CA1 er stengt ved Mud Creek og ikke åpner igjen før sommeren 2018. Omkjøring via fjellene: forlat CA1 ved Hearst Castle, kjør opp til Fort Hunter Liggett og ned Nacimiento-Ferguson Road til CA1.

California State Route 1, bedre kjent som Highway 1 eller Pacific Coast Highway strekker seg godt over 1000 kilometer langs kysten av California. Kjøreturen regnes som den vakreste i USA og ligger perfekt til mellom de to metropolene Los Angeles og San Francisco.

Langstrakte strender, berømte redwoodskoger, dramatisk klippelandskap, vinmarker og rekker med sjarmerende småbyer.

Det er ikke nødvendigvis destinasjonen som er poenget med en skikkelig, amerikansk roadtrip. Bruk gjerne flere dager og utforsk de spennende områdene langs veien. Sjekk inn på tilfeldige moteller eller ta en avstikker til hippielandsbyer som Topanga og Ojai.

DAG 1-2: VENICE BEACH OG SANTA BARBARA

Nabolaget Venice ligger en knapp times kjøretur vest i Los Angeles. Stedet er kjent for den morsomme strandpromenaden og handlegaten Abbot Kinney som de seneste årene har blitt en destinasjon i seg selv med lokale nisjebutikker og noen av Los Angeles mest populære restauranter.

Stopp innom bakeriet Gjusta for ferske sandwicher og salater eller test ut iskremen hos Salt & Straw som nylig åpnet sin første avdeling i Venice.

Videre går turen til Malibu. Ta et lunsjstopp på piren til Malibu Farm eller kjendisenes favoritt, restauranten Nobu. Om solen steker anbefales noen timer på den vakre stranden El Matador Beach.

En overnatting i kystbyen Santa Barbara er alltid en deilig opplevelse. Byen kalles gjerne for den amerikanske riveriaen, takket være det overveldende antallet solskinnsdager.

Her har kjendiser som Ellen DeGeneres, Brad Pitt, Tom Cruise og Steven Speilberg hus. Byen er kjent for sin lokale vingårder og spennende matscene som strekker seg fra det mest eksklusive smaksmenyer til god og billig gatemat.

Her bor du

Luksus: Belmond El Encanto i Santa Barbara er stedet for deg som vil unne deg noe ekstra. Dette luksushotellet er kjent for sine nydelige hager og eksklusive velværeavdeling.

Adresse: 800 Alvarado Pl, Santa Barbara

Middels: Madonna Inn ser ut som et kråkeslott fra veien, men er en perle av et hotell. Stedet er en opplevelse i seg selv takket være det overdådige interiøret som inkluderer en rosa spisesal. Også rommene er innredet etter ulik tematikk som «Just Heaven», «Caveman» og «Love Nest».

Adresse: 100 Madonna Rd, San Luis Obispo.

Budsjett: På Agave Inn får du valuta for pengene. Dette behagelige og fargerike hotellet ligger praktisk til i Santa Barbara.

Adresse: 3222 State St, Santa Barbara

Her spiser du

Luksus: På Bouchon får du servert den beste lokale vinen og et eksklusivt, franskinspirert kjøkken med Californiske råvarer.

Adresse: 9 W Victoria St, Santa Barbara

Middels: The Larker en stemningsfull, romantisk restaurant med moderne amerikansk mat. Stor utendørsservering.

Adresse: 131 Anacapa St, Santa Barbara

Budsjett: La Super-Rica Taqueria disker opp turens beste mexicanske mat. Vær forberedt på å stå i kø.

Adresse: 622 N Milpas St, Santa Barbara

Dette gjør du

Luksus: Ta deg tid til en vinsmaking eller to. Foxen Vineyard har et elegant utvalg vin som er produsert økologisk. På Corks N’ Crowns får du smake både lokale viner og mikrobryggeriøl. Husk å booke smaking i god tid før du reiser.

foxenvineyard.com

corksandcrowns.com

Middels: Lei en sykkel og utforsk Santa Barbara-området på egenhånd eller ta en av de arrangerte turene som tilbys.

wheelfunrentalssb.com

Budsjett: En av de mest populære fjellturene i området går til utsiktspunktet Inspiration Point. Her får man et fantastisk overblikk over Santa Barbara og Stillehavet.

santabarbarahikes.com

DAG 2-3: NATURSKJØNNE BIG SUR

Fra Santa Barbara til Big Sur passerer man flere morsomme steder. Om du er glad i surfing kan det være verdt å stoppe på Pismo Beach.

Videre langs veien ligger det praktfulle herskapshuset Hearst Castle som ble skapt ut av fantasien til rikmannen William Randolph Hearst. Et annet obligatorisk stopp er stranden med elefantseler som ligger rett før inngangen til Big Sur. Dette er en flott attraksjon for hele familien.

Sett av god tid til å utforske Big Sur. På den vel 15 mil lange kyststrekningen finnes noen av USAs mest spektakulære naturopplevelser. Besøk Pint Sur Lighthouse, ta med ryggsekken og gå en tur i Pfeiffer State Park og ta selfier ved berømte Bixby Bridge og McWay waterfall.

Big Sur er dyrt både når det kommer til mat og bosted. Heldigvis er kvaliteten høy og de aller fleste naturopplevelsene gratis.

Et av områdets mest populære lunsj og middagssteder er Big Sur Bakery. Steinovnsbakte pizzaer, friske salater og småretter som følger sesongene. Dette er også et flott stopp om dagen for en frokost eller lunsj med ferske bakevarer. Om du ønsker stedets beste utsikt er restaurant Nepenthe en klassiker.

Et stopp innom bokbutikken Henry Miller Library og galleriet Hawthorne bør også stå på listen om du er interessert i å få et innblikk i dagens kreative scene.

Big Sur har i generasjoner trekkplaster for Hollywood-stjerner, musikere, hippier og kreative sjeler som forfatterne Jack Kerouac og Henry Miller. Kanskje du også skjønner hvorfor sistnevnte på sin tid kalte Big Sur for sitt «første, ekte hjem i Amerika»?

Her bor du

Luksus: Post Ranch Inn. Den tidligere familieranchen er gjort om til hotell og regnes som en av Big Sur sine vakreste anlegg. Bo i et av de berømte trehusene eller med utsikt over havet.

Adresse: 47900 CA-1, Big Sur

Middels: Glen Oaks er et moderne motell hvor du kan bo i hytter bortgjemt i skogen eller i en moderne leilighet med peis og hage.

Adresse: 47080 CA-1, Big Sur

Budsjett: Man får mer for pengene om man overnatter sør for Big Sur, i San Simeon eller i Carmel i Nord . Eventuelt kan du ta med telt og overnatte rimelig på en av Big Sur sine leirplasser.

campone.com

Her spiser du

Luksus: Restauranten Sierra Mar hører til eksklusive Post Ranch Inn og har en fantastisk utsikt og meny. Her kan du velge mellom en 3 eller 5-retters meny både til lunsj og middag.

Adresse: Post Ranch Inn, 47900, CA-1, Big Sur

Middels: Big Sur Bakery er kjent for sine deilige, steinovsnbakte pizzaer, småretter og koselige atmosfære.

Adresse: 47540 CA-1, Big Sur

Budsjett: Fernwood Bar & Grill er en hyggelig og avslappet amerikansk bar som serverer alt fra pizza, burrito og hamburger.

Adresse: 47200, CA-1, Big Sur

Dette gjør du

Luksus: Sjekk inn på spa-avdelingen til luksushotellet Ventana. De tilbyr skreddersydde velværepakker i vakre naturomgivelser.

ventanainn.com

Middels: Nattbad i de naturlige kildene på Esalen Institute er en spennende opplevelse. Det nydelige anlegget ligger på en klippe med utsikt over havet og er delvis utendørs. Her er det første mann til mølla når plassene legges ut for booking hver morgen kl 09. 25 dollar per person.

Esalen.org

Budsjett: Selv om Big Sur fort kan bli en dyr affære er naturen heldigvis gratis. Vår favoritt er gåturen Ewoldsen trail som strekker seg fra det kjente McWay Waterfall og opp gjennom redwoodskoger til nydelige utkikspunkter.

hikinginbigsur.com