FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Ny teknologi kan bety slutten på 100 milliliters-grensen

Av Iben Kalberg 03.07.19 13:01 | Oppdatert: 08.07.19 09:21

  Del saken på:

  Du har kanskje stått på flyplassen med en solkrem, vannflaske eller et sminkeprodukt som ikke får bli med gjennom sikkerhetskontrollen? Snart kan det bli slutt på denne frustrasjonen.

  VG Reise har tidligere skrevet om hvordan du pakker i håndbagasjen og hva du kan ta med deg gjennom sikkerhetskontrollen. Som du sikkert allerede har fått med deg så er det ikke alt av flytende innhold du kan ta med deg når du flyr - og beholdere med væske som måler over 100 milliliter ryker fort i søppelbøtta om du har glemt å ta den ut av håndbagasjen.

  Luftfartstilsynet opplyser at begrensninger på væske ble innført som et svar på et planlagt massivt angrep på sivil luftfart i august 2006, der flytende eksplosiver kamuflert i brusbokser skulle eksplodere under flyging.

  I årene som har gått siden 2006 har det blitt snakket mye om å endre denne praksisen, men hittil har kun små justeringer skjedd.

  Men nylig kunne The Guardian melde om spennende nyheter. Ved hjelp av ny teknologi kan det nemlig snart bli mindre stressende for Heathrow-passasjerer som har med seg væske som for eksempel toalettsaker.

  Heathrow har siden 2017 testet ut ny teknologi for håndbagasjemaskiner, en teknologi basert på CT-skannere som allerede blir brukt på flyplasser som Amsterdam Schiphol og JFK i New York. Denne teknologien vil kunne føre til at regelen om 100-ml og plastposer opphører, en endring som ifølge The Guardian vil redusere både køtider og plastavfall.

  Videre skriver The Guardian at testingen av de nye håndbagasjemaskinene var så vellykket at Heathrow planlegger å bruke 50 millioner pund på nytt elektrisk utstyr innen 2022.

  Hva med flyplassene i Norge?

  Reglene for hva man kan ta med gjennom sikkerhetskontrollen er felleseuropeisk.

  På spørsmål fra VG Reise om det foreligger noen planer om å ta i bruk den nye teknologien i Norge svarer Hanne Risa, kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet, at dagens begrensninger er nødvendig for at vi skal kunne ha en trygg flyging, men at målet er at teknologi kan screene flytende væsker i bagasjen.

  – Norske flyplasser har tradisjon for nyttiggjøre seg beste tilgjengelige teknologi slik at rett sikkerhetsnivå opprettholdes samtidig med at passasjeropplevelse og effektivitet forbedres, sier Risa.

  Kristian Løksa, Kommunikasjonssjef for Avinor sier til Melk & Honning at Avinor ikke har besluttet å investere i disse maskinene ennå, men at det er til vurdering.

  – Gitt de store kostnadene, vil det nok i første omgang være aktuelt på de største flyplassene i Norge, sier Løksa til nettstedet.

  Verken Luftfartstilsynet eller Avinor vil antyde en dato før når dette eventuelt vil komme til Norge.

  Luftfartstilsynet sine sider er det en liste over hva du kan ha med deg i håndbagasjen og ikke. Her er noen av reglene:

  • Væske i beholdere som rommer maks 100 milliliter. (1dl)
   Med beholder menes flaske, tube, flakong, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. En nesten tom flaske vil dermed bli vurdert etter hva den kan inneholde – ikke hva den faktisk inneholder.
  • Alle beholderne må få plass i den gjennomsiktige posen som det må være mulig å åpne og lukke.
  • Posen må ikke romme mer enn 1 liter når den er lukket.
  • Alt som er flytende, eller har pasta-konsistens, regnes som væske. Kan du helle eller spre det, er det væske eller pasta. For eksempel regnes vann, brus, gelé, krem, lotion, parfyme, barberskum og annet med lignende konsistens som flytende eller pasta.