«HIMMELSK»: La Pelosa beskrives av mange som en av Europas vakreste strender. Foto: MONTICO Lionel / Hemis.fr / NTB scanpix

Populær strand vil starte med inngangspenger

En av Europas mest populære strender vil starte med inngangspenger, og vil ikke slippe inn mer enn 1500 gjester om dagen.

Stranden det er snakk om heter La Pelosa. En strand som blir beskrevet som «himmelsk», og som er kjent som sin hvite sand og turkise vann. Stranden ligger nordvest på den italienske øya Sardinia, og trekker til seg tusenvis av turister hvert år. Det har ført til at lokale myndigheter har slått alarm for strandens økosystem.

– Pengene fra inngangsbillettene vil gå til å bevare stranden og vedlikehold av området, sier ordfører i Stintino Antoinio Diana ifølge The Guardian.

Ifølge CNN vil en billett koste cirka 40 norske kroner, og avgiften vil tre i kraft neste år, samtidig som maksantallet på 1500 daglige gjester.

– Det er rett og slett vært for mange på stranden. Vi må ta grep slik at vi kan sikre oss at stranden vil overleve de neste 500 årene, sier ordfører Diana til CNN, videre forteller han at det kan være så mange som 6000 besøkende om dagen i høysesongen.

Fra før av er strandbager, egne håndklær, strandselgere og røyking forbudt på stranden.

Strenge tiltak

I tillegg er det forbudt å ta med seg sand, skjell og småstein fra Sardinia. Det forbudet ble innført i 2017, og kan føre til alt fra bøter til fengsel.

Lokale myndighetene frykter at flere tonn sand forsvinner fra øya hvert eneste år.

les også

Stjal sand fra strand – risikerer fengsel

– Sandstrender er en av hovedattraksjonene på Sardinia. Det er to trusler: Den ene er klimaendringene og det økende havnivået, den andre er turister som stjeler sand, sier miljøforsker Pierluigi Cocco til BBC.

Den italienske øya er ikke alene om å ha problemer med turister som ødelegger strender på denne måten. VG reise har tidligere skrevet om den greske øya Skiathos, der turister nå risikerer 10.000 kroner i bot hvis de tar med seg små hvite rullesteiner fra Lalarie-stranden.

Har tatt grep

La Pelosa er ikke det første stedet i Italia til å innføre inngangspenger. Tidligere i år innførte Venezia en turistavgift for dagsturer. Byen har i tillegg en rekke knallharde turistregler du kan lese mer om her:

les også

Backpackere lagde seg kaffe – fikk 9000 i bot

I 2016 innførte Italias minste nasjonalpark Cinque Terre et tak på 1,5 millioner turister i året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder