FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Feite flyansatte settes på bakken

Av Dag Fonbæk 09.06.08 09:02

Del saken på:

Det er ikke bare feite passasjerer som volder flyselskapene hodebry. Også overvektige kabinansatte er et problem.

Verdens fedmeproblem rammer alle sider av samfunnet, tydeligvis. For overvekt er ikke bare en helserisiko, men går også ut over serviceinnstilling og evne til å gjøre jobben sin - så også i lufta.

Air India har gått til det skritt å sette overvektig flygende personell på bakken. 1600 av flyselskapets ansatte har fått varselbrev om at de må slanke seg.

- Bli slank på to måneder

To måneder har personalet fått på seg. Går de ikke ned i vekt innen den tid, blir de overflyttet til bakkejobber.

Noen ansatte er allerede blitt "grounded".

Fagforeningene i Air India har protestert mot ledelsens beslutning om å tvangsslanke staben - men til ingen nytte. Nå har Indias høyesterett gitt Air India medhold i at trusselen om "grounding" er fullt lovlig.

Fikk rettens medhold

India har lover som forbyr diskriminering ut fra kastetilhørighet, kjønn og religion - men lovene sier ingenting om vektproblemer.

- Vi føler at retten har gitt oss 100 prosent medhold, sier Jitender Bhargava, talsmann for Air India, til nyhetsbyrået AP.

Betalt pr. kilo?

I helgen skrev VG Nett om feite flypassasjerer som risikerer å måtte betale "overvekt". Amerikanske flyselskaper vurderer nemlig å se på mennesker som frakt - og ta betalt per kilo.

De økte drivstoffprisene gjør at flyselskapene må tenke nytt.

- Å ta betalt per kilo er, ifølge direktør Robert Mann i flykonsulentselskapet R.W. Mann & Company, et logisk steg.

Verken SAS eller Norwegian tenker i sammen baner, skal vi to de to norske selskapenes talsmenn.

Vil endre image

Air India har i en periode gjort mye for å forsøke å emndre foløk oppfatning av personalet deres som late, uvennlige og ineffektive. Om forsøket på å slanke staben - i mer enn billedlig forstand - er et middel i den samme PR-kampanjen, sier nyhetsmeldingene ingenting om.