FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er Norges øl-rike

Av Dag Fonbæk20.08.14 10:38

  Del saken på:

  TRØNDELAG (VG) Karsk-riket er blitt øl-riket. Knapt noe sted i Norge brygges det så mye godt lokaløl som i Midt-Norge – der flere av småbryggeriene tar imot besøk.

  – Ølbrygging er blitt en livsstil. Vi startet ikke opp med dette for å bli rike, ler karene bak suksess-ølet Austmann, som har «pantsatt både mødre og tanter» for å komme i gang med ølbryggingen i et nedlagt havnelager utenfor Trondheim.

  Med kreativ frihet jakter de på den gode smaken:

  – Vi føler oss som de gamle oppdagerne, de som seilte mot vest for å finne nytt land, sier Thomas Sjue om Austmann-navnet.

  Suksess-gutta Thomas, Vinko og Anders, som alle har bakgrunn fra bryggeri- og serveringsbransjen, satte sitt aller første egenbrygg i juli i fjor. Knapt ett år senere har de 22 ulike øl på samvittigheten – hvorav 15 inntatt på polet.

  Det er smått fantastisk.

  Tidlig ute

  Også Bryggeriforeningen lar seg imponere:

  – Trønderne var tidlig ute med å kaste seg på den nye ølbølgen, allerede i 1989. Nå har de åtte aktive småskalabryggerier – flere av dem langt framme når det gjelder å utvikle nye øltyper, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

  – Ny-bryggerne evner å kombinere lokale tradisjoner og egne ideer med klassisk bryggerkunst, sier Nome til VG.

  Blant pionerene var Trondhjem Mikrobryggeri, der «head brewer» Jørn Grønbech skjenker oss smaksprøver i små glass, dandert på forklarende tekstark, slik at vi holder orden på smakene og den raskt stigende volumprosenten.

  – Ingen tvil om at øl-interessen er økende. For oss er det spennende å finne ut hva slags øl folk liker til enhver tid, sier Grønbech.

  Jakten på smaken

  Stjørdalsølet har solide røtter, med malt som er røyket over grener av or. Og fremdeles er det jakten på den gode smak som driver småskala-bryggerne VG traff på runden vår i Midt-Norge.

  Det lyse, lette og nesten smaksløse sommerølet glimrer med sitt fravær.

  – Vårt mål var å skille oss ut fra de øvrige ølbryggeriene, som vi forsto det ville komme mange av, sier bryggerimester Børge Barlindhaug på To Tårn.

  Børge har gjort midt-i-livet-drømmen til levevei, og klarer ikke å brygge nok øl til å stagge etterspørselen.

  I det gamle vann- og sandtårnet til NSB på Marienborg i Trondheim, trolig byggeri-Norges mest tungvinte produksjonslokaler, fremstiller han godsakene som hoteller og restauranter ikke kan få nok av.

  Historiefortelling

  Børge, som brygget øl til kongebesøket på Frøya i fjor, er opptatt av å formidle god ølkultur.

  – Ølet skal fortelle en historie, sier den tidligere hjemmebryggeren, som gjerne øser av egen erfaring på bryggeriets pubkvelder og smakstester. Fabrikkutsalget i kjelleren er også åpent etter avtale.

  En annen god historieforteller er øl- og akevittentusiasten Frode Sakshaug på økoturisme-bedriften Øyna langs Den Gyldne Omvei på Inderøy, som vi i januar traff på inspirasjonstur til Grüne Woche i Berlin.

  Fem måneder senere er han sertifisert som akevittkjenner hjemme på gården, med fantastisk utsikt over syv (!) nordtrønderske kommuner. På Øyna serverer muntrasjonsrådet godvarer fra Inderøy Gårdsbryggeri, brygget etter gamle håndverkstradisjoner:

  – Skal det være litt Selbu-sjokolade til ølet?

  Det startet med gårdsmat-utsalg hjemme på stabburet i 2000. Så kom langhus, kjøkken og Midt-Norges flotteste utsiktsrestaurant.

  – Vi vil skape minneverdige opplevelser, enten du kommer for å smake på ølet og lokalmaten eller bare for å nyte utsikten, sier blide Frode.

  – Liker å eksperimentere

  På Tautra, ikke langt unna, huserer den hjemvendte odelsgutten Jørn Gunnarson Anderssen.

  Da han i 2009 påtok seg å ivareta og videreutvikle slektsbruket Klostergården, var ett av hjemmebryggerens ønsker å starte et kommersielt småskala-bryggeri.

  I dag klarer heller ikke Jørn å mette etterspørselen fra restaurantene i byer som Oslo, Bergen og Trondheim!

  – Vi brygger så mye vi klarer, men viktigst er det å lage godt øl og vise bredden og mulighetene som ligger i moderne ølbrygging, sier den beskjedne 36-åringen, som har høstet førstepremier i det trønderske håndbrygger-mesterskapet.

  Klostergården huser bl.a. pilegrimer på vei til Nidaros. I hagen dyrkes urter, krydderier og råvarer til matlagingen. Ølsmaking og flereretters ølmiddager inngår i programmet – og i gårdsbutikken får du kjøpt godsakene på flaske, side om side med lokalmat og håndverksprodukter.

  Ølet til Jørn er tilpasset maten – som den deilige neslesuppen med måseegg som VG fikk servert.

  60 småskala-bryggerier

  – Nå har vi passert 60 småskalabryggerier i Norge, og flere kommer til. Særlig ute i distriktene er etableringen gledelig stor., noe jeg ser på som svært positivt. Ølproduksjon med stolthet og lokal tilhørighet styrker sjansen for suksess, fastslår ølkjenner, ølbok-forfatter og kåsør Espen Smith.

  Han gleder seg stort over den kraftige oppblomstringen av ølbryggerier ute i distriktene – og tror fortsatt ikke vi har sett toppen:

  – Parallelt med tilførselen av nye pub- og mikrobryggerier øker også importen av tilsvarende øl. Også Ringnes og Hansa er i gang med nye smaker og varianter for å møte den økende interessen for variert øl i markedet, sier Smith til VG.

  Øl i mat og øl til mat

  – Øl har mange av de samme egenskapene som vin når man bruker det i mat, sier restauratør Roar Hildonen på To Rom og Kjøkken i Trondheim. Han har i mange år brukt øl som ingrediens i matlagingen.

  – Som med vin/mat velger vi øl som matcher fylden og kraften i maten. Fisk og skalldyr passer fint med lette og gjerne fruktige øl, hvor maltpreget og bitterheten er mer avdempet. Kjøttretter med kraftig tilbehør trenger øl-tilsetning med en god maltfylde, sier Hildonen – selv verdensmester i cocktailmiksing.

  – Vår utprøving av øl i mat har resultert i mange overraskende og gode smakskombinasjoner, som har beriket rettene våre.

  Desserter går veldig godt sammen med litt bitre øl med god fylde, som stout og porter, samt søtere øl som belgisk trappist-øl og strong ale, legger Hildonen til.

  Han oppfordrer folk til å teste ut øl i matlagingen hjemme på kjøkkenet.