FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Het, hetere Hellas: Grekerne tror på turist-rekord i sommer

Av Mona Langset05.07.14 06:30

Del saken på:

PELLOPONES (VG) Etter flere år med krisestemning i gresk turistindustri, er det igjen optimisme. Nå vender turistene tilbake, og mange tror det blir et rekordår i 2014.

For norske charterturister er Hellas det mest populære reisemålet denne sommeren.

VG har flere ganger skrevet om den fortvilte situasjonen i Hellas: Økonomisk krise, turister som sviktet, og grekere ville gi opp alt og flytte ut av landet, gjerne til Norge.

- 2011 og 2012 var spesielt vanskelige år, sier Daphne Giannakoka som driver en stor familiecampingplass i Lakonia på Peloponnes.

- I Athen måtte flere hundre hoteller stenge fordi de ikke hadde nok kunder til å drive videre. Vi merket det godt her hos oss også. Særlig tyske og britiske gjester uteble, sier hun.

Også de greske familiene som pleide å være på campingen i 15 dager hvert år i juli eller august, ble borte. De som kom, bodde der i maks fem dager.

- De greske familiene hadde ikke penger, og de utenlandske gjestene ble skremt av medieoppslag om opptøyer i Athen, og mangel på penger i minibankene, sier hun.

Men nå kommer turistene tilbake. Ikke bare til familiecampingplassen i Lakonia, men i hele Hellas er det nå en ny optimisme i turistnæringen.

Allerede i fjor ventet gresk reiselivsbransje et rekordår etter flere år med synkende turisme. Særlig tyske, britiske og russiske turister begynte å vende tilbake da. Og i år peker alle prognoser videre oppover.

- Turistindustrien står for rundt 15 prosent av Hellas’ brutto nasjonalprodukt. Men i år kan det blir 16 prosent, og de neste årene 17 eller 18 prosent, sier generalsekretær Panayiotis Livadas i den Greske Nasjonale Turistorganisasjonen til NRK.

- For oss ser det ut til at 2014 blir like bra som årene før finanskrisen, sier Daphne Giannakoka på Camping Meltemi.

Det samme spår den greske turistorganisasjonen, SETE, for hele landets turistnæring.

Nordmenn svikter ikke

Nordmenn har aldri i samme grad som en del andre europeere sviktet Hellas mens landet har vært i krise.

- Vi hadde en liten nedgang i fjor, men det hang nok mest sammen med den gode sommeren hjemme. Når det er fint vær i Norge reiser færre nordmenn til Syden. Vi merket ikke den samme nedgangen da turistene fra de andre landene uteble, sier plassjef for Lilleputreiser på Peloponnes, Bjarne Aaserød.

Det samme bekrefter alle de tre største norske turoperatørene, Ving, Apollo og Star Tour.

Men selv om nordmenn ikke sviktet Hellas i de vanskeligste årene, var det mange andre som gjorde det. Noe Bjarne Aaserød så på nært hold der han jobber på Peloponnes, i et område med tradisjonelt mange britiske turister.

Ifølge hotelleier Fotios Paliatseas i Kardamili på Peloponnes er 2012 et år han aldri ønsker å oppleve igjen.

- Opptøyene som var begrenset til et par gater i Athen kostet hele den greske turistindustrien dyrt, sier han.

Paliatseas mener grekerne gjorde det eneste rette da det så som mørkest ut: Senket prisene og viste de turistene som likevel kom, at servicen var like god som før.

Nå ser han på bookingen for 2014 at dette kommer til å bli et veldig godt år.

- Det blir godt både for oss på hotell Anniska, og for alle andre jeg snakker med som jobber med turister, sier han.

Rekordmange til Hellas

For turoperatøren Star Tour ligger det an til å bli et nytt rekordår for hellasturisme med 75.000 gjester til greske øyer.

- Jeg har gått tilbake så langt som til 2004, og jeg kan ikke se at vi på langt nær har hatt så mange Hellas-reiser noe år tidligere. Det er noe med de greske øyene som appellerer til den norske folkesjela, sier informasjonssjef Elisabeth Larsen-Vonstett i Star Tour.

En helt ny undersøkelse som Norstat har gjort for Finn Reise, viser at Hellas er det landet flest nordmenn foretrekker som sydendestinasjon i sommer.

19 prosent av de 1000 som ble spurt i undersøkelsen, oppga at de helst ville på sydentur til Hellas i år, mens 13 prosent ville til Spania, som var land nummer to i denne undersøkelsen.

Allerede tidlig i år kunne Star Tour fastslå at Hellas kom til å bli det mest populære charterreisemålet for nordmenn denne sommeren, ikke bare for eget selskap, men for alle de fem største samlet.

- Hellas har i flere år knivet med Tyrkia om å være det største reisemålet for charterkunder i sommerhalvåret. I år kommer grekerne til å ta et stort forsprang, sa informasjonsdirektør Lena Petersson i forbindelse med at selskapet gikk igjennom sommerprogrammet til de fem største reiseaktørene som dekker rundt 98 prosent av det norske pakkereisemarkedet.

Oversikten viste at rundt 300.000 nordmenn kom til å reise på en chartertur til Hellas denne sommeren. Det er 20 prosent flere enn til Tyrkia, som er nummer charterlisten.

Hit reiser nordmenn på charterferie sommeren 2014

1. Hellas : 300 000

2. Tyrkia : 253 000

3. Spania: 156 000

4. Kypros: 50 000

5. Bulgaria: 48 000

6. Kroatia: 25 000

7. Italia: 10 000

8. Egypt: 4 500

9. Portugal: 4 000