FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kåret til verdens heftigste utsiktspunkt

Av Dag Fonbæk 22.10.11 12:15 | Oppdatert: 23.10.11 08:31

Del saken på:

(VG Nett) - Helt fantastisk, sier Stavanger-regionens reiselivssjef Ståle Brandshaug om at Lonely Planet kårer Preikestolen blant verdens 10 mest spektakulære utsiktspunkter.

Lonely Planet rangerer Preikestolen sammen med Victoria Falls og Grand Canyon

Det er i den nylig utkomne boken «1000 ultimate sights» at Lonely Planet rangerer det 604 meter høye fjellplatået over Lysefjorden til et av verdens heftigste utsiktspunkter - i selskap med Victoria Falls, Grand Canyon Skywalk, Aucklands Sky Tower, Iguacu Falls i Brasil og de to Petronas-tvillingtårnene i Kuala Lumpur.

- Fjord-Norges ikon

Litt av et elitelag å havne i, Ståle Brandshaug!

- Ja, dette er bare helt fantastisk, utbryter Stavanger-regionens reiselivsdirektør spontant når VG Nett ringer og forteller ham om den bokstavelig talt høythengende kåringen.

MEDALJENS BAKSIDE: 13 skadde hentet ned fra Preikestolen

- Preikestolen har lenge vært ett av Fjord-Norges fremste ikoner, kankje enda mer etterspurt av turister enn både UNESCO-fjordene Geiranger- og Nærøyfjorden og andre flotte steder langs kysten vår, sier Brandshaug.

For de aller fleste utenlandsturistene som besøker Stavanger-regionen, er det maktpåliggende å få med seg Preikestolen - å enten se den fra fjorden eller selv ta turen opp til platået med den spektakulære utsikten.

- Dette sier de selv når de er innom turistinformasjonen i byen, forteller reiselivsdirektøren.

Internasjonal presse

Mellom 60 og 80 årlige visningsturer for internasjonale journalister og reiselivsfolk gir massiv omtale av Preikestolen i utlandet.

LES OGSÅ: Preikestolen kan bli nasjonalpark

Helt til andre siden av kloden har gjetordene nådd: Den australske vinprodusenten Lindemans valgte seg tidligere i år bl.a. Preikestolen som location for sin nyeste inspirasjonsfilm.

Vin-makerne mente utsikten fra fjellplatået og basehopping fra Kjerag ville skape samme friske og luftige assosiasjoner som å drikke et glass rosévin...

Aller først

Av verdens ti mest spektakulære utsiktspunkter i Lonely Planet-kåringen er faktisk norske «Pulpit Rock» omtalt som den aller første - med Sky Tower, australske Illawarra Fly Treetop Walk, Grand Canyon og Victoria Falls på de neste sidene i boken.

- Disse stedene er ikke for svimle og høyderedde, fastslår redaktøren, som framhever at Preikestolen er formet av naturen selv, at platået har en perfekt form som skapt for turisme - og at det ikke finnes gjerder der oppe...

Les også: Helt på kanten på Preikestolen

Mange kåringer

Boken «1000 ultimate sights» inneholder en hel rekke kåringer og rangeringer av «verdens 10 beste»-steder - blant dem naturfenomener som boblende Pitch Lake i Trinidad, arkitektoniske mesterverk med Barcelonas ufullendte Sagrada Familia i spissen, samt historiske steder a-la Volubilis-ruinene i Marokko, villmark-opplevelser på Sri Lanka og masse annet.

Andre norske «ikoner» som er nevnt i boken er kaldtvanns-revene på 400 meters dyp rundt Røst i Lofoten, Pyramiden og «Troll and Jotun Hot Springs» på Svalbard, nordlyset vårt, Borgund stavkirke i kapitlet «Most amazing cathedrals and churches» samt vikingskip-museet i Oslo og viking-høvdingsetet Borg i Lofoten.

En stor svakhet med den nye Lonely Planet-boken er at de ikke inneholder nettadresser til stedene som framheves. Bildene, derimot, er spektakulære nok.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!