FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Rekordsterk krone skaper feriefest

Av Karoline FlåmAv Egil Svendsby05.03.12 10:25 | Oppdatert: 05.03.12 19:13

Del saken på:

Årets sommerferie kan bli fetere enn på lenge. En familie på fire kan spare over 9000 kroner sammenlignet med for tre år siden.

Årsaken er valutakursen: Den norske kronen er supersterk, mens både euroen, dollaren og den danske kronen er svakere enn på lenge.

- Det betyr mer å rutte med for nordmenn som har tenkt seg på utenlandsferie. For mange vil ferien i år bli langt billigere enn for noen år siden, sier redaksjonssjef Geir Ormseth i Dine Penger.

- Spar tusener

Et regnestykke han har satt opp for VG, viser at en gjennomsnittsfamilie vil spare drøye 9000 kroner på ferieturen til USA i år, sammenlignet med 2009, da kronen var rekordsvak i kjølvannet av finanskrisen.

Sammenlignet med i fjor, blir USA-ferien drøye 1100 kroner rimeligere. For en ferietur til Danmark, Storbritannia eller til et euroland, sparer man fra 5000 til 7000 kroner sammenlignet med 2009 (se egen oversikt).

Men går det som rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsdbanken tro, kan ferien bli enda billigere.

- Vi har et kursmål på euro på 7,45 i et tre måneders perspektiv. Med andre ord forventer vi ytterligere nedgang, sier Nils Kristian Knudsen.

Men husk: Reiser du på charterferie, er prisen for fly og hotell som regel satt for lenge siden, så da vil du kun spare på det du måtte forbruke mens du er der. Bestiller du derimot fly og hotell selv, vil du spare mye også på Syden-reiser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Unngå inflasjon

Ormseth i Dine Penger minner også om at det ikke er like mye å spare i alle euroland:

- Du må passe på å styre unna land hvor inflasjonen har steget mye, da blir jo mye av valutasvekkelsen spist opp. Det gjelder Estland, Belgia, Slovakia. Alle øvrige euroland er ok.

- Er valutakursen såpass god at det kan være lurt å ta ut ferievaluta allerede nå?

- Nei, jeg ville ikke ruget på flere tusen kroner i kontanter i håp om å vinne noen små prosenter i valutagevinst. Du taper jo også rente. Dessuten oppnår du stort sett bedre valutakurs ved å ta ut kontantene i utlandet, sier Ormseth.

Men ferien er ikke det eneste du kan spare store penger på. Også feriebolig, bil og båt kan være gunstig å kjøpe i utlandet nå:

- Kjøp feriehus

- Nå er et svært gunstig tidspunkt å kjøpe feriebolig i utlandet. Det har jo vært store prisfall mange steder lenge - og nå får du valutaeffekten på toppen av det, sier redaktør Tom Andersson i bladet Reis & Bolig i utlandet.

Han trekker særlig fram populære ferieområder i Spania, som Costa Blanca og Costa del Sol, der prisfallet stort sett har vært på rundt 20-40 prosent.

- Men jeg vet jo også om eiendommer som har blitt solgt med 80 prosent rabatt i forhold til i 2007. Og nå kommer en valutagevinsten på toppen, sier Andersson.

Også partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye, sier timingen er god for ferieboligkjøp i utlandet.

- Er man ute etter et rekreasjonssted som man skal eie over en viss tid, er tidspunktet for å finne noe i utlandet svært godt nå, sier Øye. Han påminner samtidig:

- Ikke regn med at du nødvendigvis tjener penger på det. Boligmarkedet er fortsatt høyst usikkert, og prisene kan fortsette nedover.