FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nord-Norge lokker med ishavsturisme og arktisk spa

Av Anne Bergseng14.03.15 15:08 | Oppdatert: 14.04.15 15:07

Del saken på:

TROMSØ (VG) Det franske paret kysser hett før de kaster seg ut fra den gamle fiskeskøyten og ned i det iskalde havet.

Hopp i ishavet!

– Un, deux, trois, rekker de å telle, før de møter vannflaten med et brøl.

På dekk står to japanske turister med hakeslepp og glemmer helt å ta bilder.

Annonsørinnhold

Badetemperaturen i Tromsøysundet denne februarlørdagen er på rundt tre grader, så kontrasten er stor for Cecile Liénaux (29) og Alexis Herrmann (29) fra Strasbourg.

De kommer nemlig rett fra badstuen om bord på bade- og velværebåten «Vulkana». Sammen med andre tilreisende og lokale folk er de med på «Laugardagr», som oversatt fra gammelnorsk betyr badedag.

Hver lørdag formiddag tøffer den ombygde fiskeskøyten ut fra Bangsund-kaia i Tromsø med badeglade gjester.

Om bord koser de seg i den vedfyrte saltvannsstampen på dekk med utsikt til fjellet, byen og Ishavskatedralen. De ligger i badstuen med panoramavindu rett til havs, eller damper seg i den tyrkiske hammamen under dekk.

Tar den helt ut

Det er da behovet for en arktisk dukkert kan trenge seg på for flere enn en skulle tro. Det er noe med å ta den helt ut når man først har sjansen til å kjenne på kontrastene.

Cecil og Alexis vil i hvert fall ha mest mulig ut av opplevelsen, og de «dødser» fra dekk flere ganger, fyker mellom de «hotte» stedene på båten, plystrer, synger og er forelsket. De insisterer til og med på å få hoppe fra det syv meter høye tårnet akterut.

– Vi er her i Tromsø i seks dager og det eneste vi mangler etter dette er å se Aurora Borealis fyke over himmelen, sier de.

Men noen glimt av nordlyset har de heldigvis sikret seg, før returen til Frankrike dagen etter.

Paret bruker heller feriedager og penger på å reise nordover enn å oppsøke sol og strender i sørligere strøk.

– Vi liker oss så godt i nord, sier Alexis.

Og det er de ikke alene om. Stadig flere tiltrekkes av Nord-Norge for eksotiske opplevelser vinterstid, ifølge tall fra turistnæringen.

– Tromsø-regionen har opplevd en enorm vekst i vinterturisme de siste årene. Min påstand er at Tromsø er Norges vinteraktivitetshovedstad, sier reiselivssjef Trond Øverås.

Han mener blandingen av det urbane og naturen er vinneroppskriften.

Øverås synes opplevelsene om bord på den gamle fiskebåten er et godt eksempel på hva Tromsø har å tilby.

Unikt opplegg

– «Vulkana» har et opplegg som ikke finnes andre steder i Norge. Kombinasjonen mellom mat og velvære og naturopplevelser gjør dette til noe spesielt, mener reiselivssjefen.

Den 70 fot lange fiskeskøyten ble bygd på Lista i 1957, og har siden levd flere ulike liv, som både fiskebåt og hvalfangstskute.

I 2007 ble den totalrenovert etter oppskrift fra den finske arkitekten Sami Rintala, som tegnet inn både sauna, badestamp, tyrkisk bad og «Zen lounge».

«Vulkana» har fått mye oppmerksomhet, også utenfor landets grenser. I desember ble den kåret til Nordens beste spa av Finnairs Inflight Magazine. Og for noen uker siden rangerte det franske magasinet «Baron» den norske båten som nummer to på listen over spa med bemerkelsesverdig design.

Bademester, kokk og reiseleder om bord er Sverre Strømsland (33), oppvokst i Canada med norsk mor.

– Jeg er alfa og omega om bord i dag, bortsett fra skipperen da, sier han selvbevisst og med et glimt i øyet.

Lar seg friste

Og han har helt rett:

Sverre ønsker velkommen, tar sikkerhetsrunden med passasjerene, han informerer om turen, lager fiskesuppe fra bunnen av, fyrer i stampen og står parat som bademester når gjestene vil hoppe i havet.

Og de aller fleste lar seg friste, enten de svever ut fra båtripen eller foretrekker å seigpine seg ned stigen og ut i bølgene.

– Før du hopper uti forbereder du deg på å dø av kulde. Deretter er du overlykkelig for at du overlevde. Og til slutt får du en så deilig følelse i hele kroppen, forsikrer Sverre mens han står i byssa og finhakker ingefær til suppen han snart skal servere.

I tillegg til de faste badeturene på lørdager, drar skuta på utvidede spaturer og helaftener med massasje og treretters middag.

De har også egne tematurer med «Ski by Boat», hvor man med egen skiguide oppsøker fjelltopper i Lyngen. Nordlysopplevelser og fisketurer står også på programmet.

Utdrikningslag

Om bord er også et lokalt utdrikningslag med en venninnegjeng fra Tromsø.

Bruden selv, Sigrid Karine Andersen tusler rundt i kulden i sandaler, brudeslør og bikinibukse påskrevet «Whatever» midt på baken.

– Det er fint å se Tromsø fra denne vinkelen også, sier hun fornøyd og speider mot kirken hun skal vies i.

Kaptein Even Andersen fra Tromsø koser seg med å se hvor entusiastiske alle passasjerene er. Enten de kommer langveis fra eller er lokale som har lyst på en tur i eget område.

Om kvelden er det duket for en gruppe som har bestilt seg både massasje og fire retters middag om bord. Stemningen er magisk der dampen står omkring passasjerene som vandrer mellom badstue og saltvannsstampen i snøføyka.

Så samles gjengen rundt bordet, mens kroppen gradvis finner igjen sin rette temperatur med god hjelp av mat og drikke.

Priser og turer om bord på «Vulkana»

Laugardagr, med spa og fiskesuppe, avgang på lørdager koster 590 kr. per person. Utvidet versjon koster 1290 kr. per person, mens luksusspa med tre rettes middag koster 1740 kr. per person.

Vulkana drar i vinter på turer med skiturister til Lyngsalpene, for såkalt båtbasert topptur, med lommekjente guider. Både disse og andre turer skreddersys etter ønske, og det legges opp til ulike aktivitetsturer gjennom årstidene. Info: www.vulkana.no

Flere vinteraktiviteter i Tromsø

Nordlysturer er den mest populære aktiviteten i Tromsø på denne tiden av året.

Her er noen eksempler på hva man kan finne på i denne regionen i vinterhalvåret:

Opplev nordlyset: Tromsø er et av de beste stedene i verden for å se nordlyset. Man kan dra på en kveldstur, eller på en tur over flere dager, med bil, buss eller båt. Guider tar deg med til området der sannsynligheten er størst for å oppleve naturfenomenet. Koster fra 870 kr. per person.

Hundesledeturer: Flere alternativer rett utenfor byen, kortere eller lengre turer. Koster fra 1200 kr. per person.

Snøscootertur: Bli med til Camp Tamok eller Lyngenområdet. Koster fra 1700 kr. per person.

Samiske opplevelser: Her får du lære om samisk kultur, og du kan prøve deg på blant annet reinsdyrsledekjøring og lassokasting, og spise samisk lunsj. Koster 1400 kr. per person for en firetimers tur. Vil du besøke en reinsdyrflokk, kan du bli tatt med på snøscooter inn til fjellområder der reinsdyrene holder til. Koster 2900 kr. per person.

Midnattskonsert: Torsdag til søndag frem til 15. mars i Ishavskatedralen, fra klokken halv tolv til tolv på natten, hvor musikken er inspirert av nordlyset. Koster 150 kr. for voksne og 50 kr. for barn.

Prøv kafé- og restaurantlivet i Tromsø: Det er livlig, og av høy kvalitet, som f.eks. Huken pub, kaffestedet Risø eller Kaffebønna, konditoriet Aunegården, restauranten Emmas Drømmekjøkken, Fiskekompaniet eller pizzastedet Casa Inferno.

For mer info og flere aktiviteter, se www.visittromso.no/aktiviteter

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon