FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Irriterende medpassasjerer?: Her er flyplassens 10 verstinger

Av Mona Langset10.02.15 20:27

Del saken på:

«Viktigper-en,» «mobil-brøleren» og «mange-seter-brukeren.» De kan alle gjøre flyplassoppholdet til en prøvelse for sine medpassasjerer.

Nesten alle norske flypassasjerer har irritert seg over sine medreisende, viser en undersøkelse TNS Gallup tidligere har gjort for Europeiske reiseforsikring.

Den amerikanske reisenettsiden Smarter Travel har laget en ti-på-topp-liste over irriterende medpassasjerer på flyplassen.

De fleste som reiser med fly fra tid til annen har trolig møtt en eller flere av dem.

Eller kanskje du er en av dem selv?

Ombordstignings-førstemannen

Først i køen. Alltid. Han stiller seg gjerne opp en time før ombordstigningen starter, sammen med sin overdimensjonerte håndbagasje.

Det spiller liten rolle at han har et setenummeret som tilsier ombordstigning helt til slutt. Han blir stående på samme sted, i veien for alle de andre som skal inn i flyet før ham.

Stikkontakt-okkupanten

Mange skulle gjerne ladet mobilen på reisen, men strømuttak er gjerne mangelvare ved gaten.

Da klarer enkelte å okkupere én stikkontakt til sin egen mobiltelefon, en annen til nettbrettet og en tredje til den bærbare PCen. Og når et av apparatene er fulladet, bytter hun det fort ut med barnets Gameboy eller DS.

Barna ingen passer på

De løper i full fart på korte ben rundt medpassasjerer og deres bagasje. Boms, så krasjer de i alt og alle. Tilsynelatende er det ingen som passer på dem eller lærer dem disiplin.

«Smarter Travel» gjetter på at foreldrene har gått til nærmeste kaffebar for å få litt fred og ro.

Barn toppet også listen over ting norske passasjerer irriterer seg over på flyturen. Men da dreier det seg om de som sparker i setet foran seg på flyet.

Mobil-brøleren

Enten han snakker om krise i ekteskapet, medisinske testresultater, eller et konfidensielt jobbproblem, kan du være trygg på å få med deg hver minste detalj. Denne personen snakker gjerne på ut- og innpust, lenge, og med høyt volum.

Smarter Travel har et tips: Hvis han tilfeldigvis gir ut sitt eget mobilnummer, sender du en tekstmelding og ber ham holde munn.

Spilleren uten hodetelefoner

Det er helt greit at du laster ned spill på mobilen. Men kan du være så snill å sette telefonen på lydløs, eller ta på hodetelefoner når du bruker det?

Det er ingen andre enn deg selv som har glede av alle piipene og blooopene som kommer fra spillet.

De aller verste synderne i så måte er foreldre som overlater telefonene sine til barna for at de skal holde seg i ro, men lar være å slå av lyden, mener Smarter Travel.

Fylliken

Har noen åpenbart fått for mye å drikke i flyplassbaren? Og er hun nå i ferd med å gyve løs på flaskene hun kjøpte på tax-free?

Slapp av, du trenger neppe sitten ved siden av henne på flyet. Sjansen er stor for at sikkerhetsvaktene tar hånd om henne lenge før hun får gå om bord.

Berusede passasjerer var det som kom som nummer to - etter barn som sparker i setet - på topp ti-listen over nordmenns irritasjonsmomenter på flyturen.

Viktigperen

«Vet du ikke hvem jeg er? Jeg er et dobbelt Platinum Elite-klubbmedlem!»

Uansett hvem raseriet hans er rettet mot, er det fullt av selvtillit og tomme trusler.

Smarter Travel synes synd på flyplasspersonalet som må fortelle vedkommende at «nei, flyet ble ikke holdt igjen i timevis bare for å vente på deg.»

Mange-seter-brukeren

Gaten er full av passasjerer, og de alle fleste står mens de venter. Men ikke mange-seter-brukeren. Han klarte å kapre ett sete til seg selv, ett til håndbagasjen og et tredje til brettet fra Burger-King.

Den utålmodige

Du kan identifisere personen på like lang avstand som lyden av de høylytte sukkene hennes bærer.

Smarter Travel antar at hun tenker «Hvordan våger de andre passasjerene å bruke mer enn to sekunder på å ta av seg skoene? Vet de ikke at jeg har et fly jeg må rekke?»

Den syke

Smarter Travel skjønner at du ikke kan avbryte flyturen bare fordi du er forkjølet. Likevel er det ikke OK å være i nærheten av personer som nyser uten å dekke munnen, hoster inn i ansiktene til folk rundt seg og berører alle flater med bakteriebefengte hender. Vi vil huske deg når vi blir syke om noen dager.

Mange kommentarer

– Finnes disse irriterende typene også på Gardermoen?

Medeirådgiver Lasse A. Vangstein ser ikke bort i fra det.

– Hver dag reiser i gjennomsnitt 65 000 mennesker til og fra Oslo Lufthavn, og det sier seg selv at de fleste mennesketyper er representert blant så mange. Vårt inntrykk er likevel at de fleste passasjerene tar hensyn til sine omgivelser og er flinke til å tilpasse seg, påpeker han.

Listen over irriterende folk på flyplassen ble første gang presentert på Smarter Travels nettside i januar, og er senere gjengitt på flere andre engelskpråklige nettsider, blant annet Huffington Post Reise.

Og kommentarene har ikke latt vente på seg, både fra passasjerer som har møtt de typene som er beskrevet her og fra de som har møtt andre irriterende som irriterer enda mer.

- Jeg vil legge til mennesker som står så tett inntil bagasjebåndet at det nesten er umulig å se når din egen koffert kommer. Og når den plutselig dukker opp, må du albue deg fram for å få tak i den. Jeg hater det, skriver en.

En annen mener at det som er verre enn den utålmodige passasjeren, er han som venter helt til han står foran plastbrettene i sikkerhetskontrollen med å ta lap-topen opp av håndbagasjen og ta av seg beltet og skoene. Det skaper unødvendig kø.

Flere kommentatorer har nevn dyr og barn om bord som et store irritasjonsmomenter.

Andre igjen har skrevet at de heller sitter ved siden av både veskhunder og bråkete unger, enn en surpump av en medpassasjer.

Irriterer du deg over mennesker på flyplassen eller i flyet?