FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
RIDEFERIE: På rideferie får du mektig natur og god mosjon. Bildet er fra Hjerkinn, Dovre. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Nordmenn foretrekker opplevelsesturer i ferien

Av Mona LangsetPublisert: 14.11.2014

Del saken på:

Hva med trøffeljakt i Frankrike eller surfing i Portugal? Nordmenn elsker reiser med opplevelser.

Annonse

– Nordmenns drømmeferie inkluderer både naturopplevelser, kultur, lokale matopplevelser, og ikke minst en dose fysisk aktivitet, sier kommunikasjonsrådgiver Øystein Eian i NHO Reiseliv.

Se aktive høstreisetips lenger ned på siden.

Annonsørinnhold
Reise

NHO Reiseliv tar tempen på nordmenns ferieplaner flere ganger i året, og i alle undersøkelsene scorer friluftsliv, og kulturopplevelser høyt.

Den siste gallupundersøkelsen viser at mange planla å være aktive i høst.

Halvparten av dem som skulle på en høstreise oppga at formålet med ferien var friluftsliv. Samtidig svarte 32 prosent at de skulle ha kulturopplevelser.

Aktiv ferie er også det det raskest voksende området i internasjonalt reiseliv. Det kommer frem i Global Report on Adventure Tourism, ifølge Travelnews.

Dette stemmer også godt med en undersøkelse ResearchNow har gjort for reisesøkesiden Momondo.

– Der sier 35 prosent at de foretrekker aktivitet og opplevelser når de er på ferie. I tillegg svarer 83 prosent at de vil se noe nytt når de er ute og reiser sier markedssjef for nettreisesiden Momondo Norge, Camilla Moe Bogen.

I undersøkelsen som er gjennomført i flere land, kommer det også fram at vi nordmenn ligger litt foran våre nordiske naboer når det gjelder ønsket om en aktiv ferie.

– For oss virker det som om mange synes det er greit å ligge på stranden om sommeren, mens lysten på reiser med opplevelser øker utover høsten, sier Moe Bogen som selv var på en kombinert surfe- og yogaferie i Marokko sist uke.

Her er noen av hennes tips til høstreiser med aktiviteter i utlandet:

ISLAND: Landet kan oppleves med hestekrefter. Foto:Bjørn Djupvik,VG

Rideferie på Island: Fly til Reykjavik.

På Island finnes det mange muligheter til å oppleve landskapet fra hesteryggen.

Ridepakker kan skreddersys, både dagsturer og lengre rideekspedisjoner. Å se kildene og vulkanene fra hesteryggen, er en opplevelse du sent vil glemme.

Opplevelsen kan gjøres komplett ved å bo på et av verdens mest avsidesliggende hoteller, Hotel Budir. Det ligger idyllisk til, med utsikt mot Snæfjellsjøkull-vulkanen og isbreen som Jules Verne skrev om i Reisen til jordens indre.

CARCAVELOS: Mest kjent som en surefestrand utenfor Lisboa, men lokaleungdommer spiller også fotball i solnedgangen. Foto:Francisco Seco,Ap

Surfing i Portugal: Fly til Lisboa

Bare 24 kilometer utenfor Lisboa ligger stranden Carcavelos, en av byens mest populære og best besøkte strender.

De trygge bølgene på denne stranden er utmerket for å prøve surfing for første gang. For nybegynnere anbefales det å bestille surfekurs. Mer drevne surfere kan leie utstyr uten instruktør.

Om kvelden er det klart for after-surf i Lisboa med alt hva den søreuropeiske storbyen kan tilby av shopping, uteliv og kultur.

Trøffeljakt i Piemonte, Italia: Fly til Milano

Trøffelen står i fokus hele høsten i Piemonte.

Det er mange muligheter for turister til å få være med lokale trøffeljegere og deres hunder på trøffeljakt. Turene avsluttes selvfølgelig med prøvesmaking av råvarene.

Hele Piemonteområdet feirer trøffelsesongen om høsten, og det er flere festivaler og arrangementer i forbindelse med dette i oktober og november.

ROMANIA: Bran Castle i Transilvania er også kjent som Draculas slott. Foto:Bogdan Cristel,REUTERS

Fjelltur i Romania: Fly til Bucuresti

I Romania tilbyr mange operatører guidede fjellturer for nybegynnere og eksperter i de transilvanske alper.

Her finner du noe av det mest storslåtte fjellandskapet i Europa.

I tillegg kan destinasjonen friste med lavt kostnadsnivå, og at det er Draculas hjemland.

På tur i Norge

Men ifølge NHO reiseliv er det lant ifra nødvendig å reise ut av Norge for å ha en ferie med opplevelser.

Nylig arrangerte de instragramkonkurransen #HappyHøst, for å vise hvor fint det er i Norge hele høsten, og ikke bare i skoleferien.

NHO-direktør Kristin Krohn Devold satt i juryen. I den forbindelse presenterte hun noen av side egne høstreisetips.

Selv har hun reist mye i høst, både privat og i jobbsammenheng. Hun har hatt snø under beina i Alta og Kirkenes, plukket kantareller på sopptur i Flesberg, vært på elgjakt i Lyngdal og fottur i ny alpinløype i Hemsedal.

Her er flere av hennes tips:

NORDNORGE: Snø på toppene og nordlys på himmelen. Foto:Terje Mortensen,VG

Nordlysjakt

Høstener en flott tid for nordlysjakt i vakker harmoni med høstfarger, blå himmel og glo av solen. Og nå som nysnøen har falt på fjelltoppene, er Nord-Norge perfekt for dem som liker å ta bilder. Guide Gunnar er en av flere bedrifter som satser på nordlyopplevelser i Tromsø. Overnattingstilbudene i byen er mange. Bo for eksempel på Clarion Collection Hotel Aurora.

Fjordsafari

Fjordsafari med RIB i nydelige høstfarger i UNESCO-området Nærøyfjorden passer for alle aldre. Bo på Flåmsbrygga og smak på øl hos Ægir, et av Norges mest populære mikrobryggerier. Det er bare å hoppe på toget i Bergen eller Oslo, lene seg tilbake og nyte utsikten. Eller du kan sykle Rallarvegen ned til Flåm.

HOTELL UNION: Kan være utgangspunkt for både fjellturer og sykkelturer. Foto:Tom-Egil Jensen,VG

Kompakt action ved Ålesund

Ifølge Destinasjonsselskapet 62 grader nord, kan den ultimate opplevelseshelgen i Norge med fjord, sjø og fjell, se slik ut:

Kjør RIB fra Ålesund til fugleøynene Runde. Her kan du snorkle, dykke, eller bare fiske.

Senere samme dag kan du få servert fangsten til middag på restaurant Maki på Brosundet hotell.

Neste dag tar du båt til Øye i Hjørundfjorden. Der kan du spise lunsj sammen med spøkelset på Hotel Union før du reiser tilbake til Ålesund.

Et alternativ er å overnatte på hotellet og kombinere oppholdet med en fjelltur på Slogen, eventuelt en sykkeltur inn til Norangsdalen og se på bygda som forsvant i vannet.