FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hetebølge hjemme: Vi drar til Syden uansett

Av Mona Langset08.06.18 07:12 | Oppdatert: 08.06.18 11:43

Del saken på:

Så godt som ingen har endret sommerens Syden-planer selv om Norge er truffet av tidenes varmebølge.

Tilsynelatende får vi aldri nok av sol og varme. Vi skal til Syden uansett om mesteparten av landet allerede har opplevd en lang periode med tropiske temperaturer her hjemme.

Det viser en landsomfattende spørreundersøkelse Respons Analyse har gjort for VG. Kun én prosent svarte ja på spørsmålet om de dropper Syden i sommer og tar ferie innenlands i stedet. 1000 mennesker fra hele landet deltok i undersøkelsen, som skjedde via telefon.

Spørsmålene ble stilt i slutten av mai, mens hetebølgen var på sitt aller høyeste her i Norge, samtidig som det var uvanlig kaldt lenger sør i Europa.

– For mange handler nok dette om at sydenturen allerede er bestilt. I tillegg vet man at den norske sommeren kan være lunefull og at været fort kan snu, sier direktør for Reise Utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril

Både Hovedorganisasjonen Virkes egne årlige ferievaneundersøkelse og rapporter den har fått fra bransjen, viser samme tendens som VGs undersøkelse.

– Det varme været ser ikke ut til å ha gitt utslag på lysten på utenlandsferie. I vår egen ferske undersøkelse sier 78 prosent av befolkningen at de skal ha sommerferie i år. 58 prosent av disse skal på utenlandsferie i sommer, noe som faktisk er en liten oppgang fra i fjor, sier McSeveny-Åril i Virke.

Mye vil ha mer

– For de som ennå ikke har bestilt kan det virke som om godværet har gitt en smaksprøve på et klima de ønsker å sikre seg også når de har ferie og er fri til skikkelig å nyte dagene. Så selv om Norge bader i solskinn om dagen, ser ikke dette ut til å legge noen demper på feriebestillingene til utlandet, sier direktør for Reise Utland i Virke, Sverre McSeveny-Åril.

Charterbransjen merker nordmenns reiselyst ekstra godt. Hos både Ving, TUI og Apollo er åtte av ti reiser i skoleferien allerede bestilt.

– I år satte vi salgsrekord mye tidligere enn før. Vanligvis er det høysesong for å bestille sommerferie i romjulen og på nyåret, men i år forsvant mange reiser allerede i god tid før jul. Da januar kom var mange av de mest populære hotellene allerede halvfulle, om ikke mer, sier sier PR- og kommunikasjonsansvarlig Beatriz Rivera i Apollo.

Som regel er det de store leilighetene med privat eller delt basseng som bestilles først.

Charterselskapene har ikke merket noen avbestillinger på grunn av det varme været.

– Jeg tror det er to årsaker til det. Den ene er at nordmenn vet at været fort kan endre seg, og den andre er at vi reiser på ferie ikke bare for sol og varme, men også for å oppleve og se nye ting, sier informasjonssjef Siri Rhør-Staff hos Ving.

Nora Aspengren hos TUI supplerer:

– En ferie handler om mye mer enn vær. Man kommer seg bort fra hverdagen og får koblet av, kanskje man reiser med familie eller venner, man møter en annen kultur og helt andre opplevelser enn man har her hjemme.

Større feriebudsjett

Da organisasjonen Virke la fram sin årlige rapport om nordmenns ferieplaner tidligere denne uken, konkluderte direktør Line Endresen Normann med at reiselysten er stor. 2018 ligger an til å bli et godt år både for utenlandsreiser og reisemål i Norge.

Feriebudsjettet øker også, fra 40200 per husstand i fjor, til 40650 per husstand i år.