FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slik kan du «snike» i familiepark-køen

Av Mona Langset14.06.18 17:40 | Oppdatert: 28.06.19 15:46

Del saken på:

Køene i de store familieparkene kan være en tålmodighetsprøve på de mest populære dagene. Noen steder er det lov å snike.

En del av de store parkene har ulike former for «fast-track-system» som gjør at du kan gå forbi køen. Hos noen må du betale for det, mens andre har det som et gratis tilbud til gjestene. Du må bare vite om det.

VG reise gir deg oversikten.

Kongeparken har fast-track på to av sine mest populære attraksjoner for yngre gjester: Sjokoladefabrikken og Barnas Brannstasjon, hvor barna blant annet kan lære livreddende førstehjelp. Systemet er gratis.

– Da vi utviklet disse to attraksjonene var vi opptatt av at barna ikke skulle stå i lange køer. Når gjestene ankommer parken kan de hente billett til ett bestemt klokkeslett i Sjokoladefabrikken og Brannstasjonen. Dermed kan de gjøre andre ting imens, og så gå rett på attraksjonen når de kommer dit til oppgitt tidspunkt, forklarer lekemester Håkon Lund.

– Dette systemet gjennomføres hele dagen, slik at barn og foreldre aldri opplever å stå i kø. Kongeparken var lenge den eneste parken i Skandinavia med et slikt system, og har nå blitt kopiert av flere andre parker, sier Lund.

På Liseberg har de Express-pass. Med dette kan du bruke Express-inngangen til fire attraksjoner som du velger ut på forhånd. Mange velger Helix, som er rangert som en av verdens beste berg-og-dal-baner.

Express-pass er gratis, men det er bare de som kjøper Alt-i-Ett-billett eller Stora Åkpasset på Lisebergs nettside som kan få dette.

Kjøper du en av disse billettene på nett, kan du legge Express-passet i handlekurven samtidig.

Et annet alternativ er å velge Prio. Fra 6. juli til 11. august er det mulig for dem som kjøper dagsbillett på nett å tilleggsbestille tidliginngang i parken. For 50 kroner ekstra slipper du inn en time før den åpner for andre. 19 av attraksjonene i parken er åpne for tidlig-gjestene.

Tidligbillett kan også bookes samtidig med hotellbestillingen hvis du bor på et av hotellene i Göteborg som har PRIO-samarbeid.

Dyreparken i Kristiansand strekker seg over et så stort område at det er lite kø ved de fleste attraksjonene. Men noen steder hoper det seg opp.

– Vår populære tur i Hakkebakkeskogen har begrenset kapasitet. Her har vi et reservasjonssystem hvor cirka halvparten av plassene kan forhåndsreserveres på nett. Det koster 50 kroner frem til dagen turen går, men samme dag er det gratis å reservere, forklarer markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken Bjørnstad Schjøtt.

Det samme systemet finnes i nyhet fra 2017, Hakkebakkeskogen Filmstudio. Her blir gjestene guidet av Klatremus som forteller hvordan animasjonsfilmen om dyrene i Hakkebakkeskogen ble laget.

Men du må likevel regne med kø på de mest populære attraksjonene. Det er ikke noe bookingsystem på Vannrenna Nilen eller JungelBob.

– Derfor oppfordrer vi gjester til å planlegge dagene sine på forhånd. Det er lurt å komme tidlig til noe man vil få med seg, samt utnytte hele åpningstiden. Det er ofte mindre kø tidlig og sent på dagen, sier Anniken Bjørnstad Schjøtt.

De som bor på ett av dyreparkens egne overnattingssteder, sjørøverhotellet Abra Havn, Dyreparken Hotell og Kardemomme by, kommer inn i Dyreparken én time tidligere enn alle andre. Det er et eget opplegg for tidliggjestene, som gir mulighet til å se mange av dyreartene fra Afrika, kjøre Vannrenna Nilen eller JungelBob før det blir fullt i parken.

I Legoland i Danmark er det mulig å få utdelt tidspunkt på utvalgte attraksjoner hvis du leier en liten elektronisk sak de kaller Q-bot, like innenfor inngangen.

Denne er ikke gratis. Den finnes i tre ulike kategorier, og jo mer du betaler, jo kortere blir ventetiden ved attraksjonene.

Den fungerer slik at du går til den utvalgte attraksjonen på gitt klokkeslett, akkurat som i Kongeparken.

Har du en sølv-Q-bot til 179 kroner, får du en melding når det er din tur til å ta attraksjonen. Du kan dermed gjøre andre ting i parken mens du venter.

Har du en gull-Q-bot til 249 kroner, kan du gå til attraksjonen akkurat når du vil, og stille deg i en annen kø enn de andre. Her er det som regel halvert ventetid sammenlignet med den ordinære køen.

Med en Platina Q-bot kan du gå rett til attraksjonen, uten ventetid når du vil. Med den kan du også kjøre så mange ganger du vil. Den koster 649 kroner per person.

Men det er gratis å laste ned Legolands app. Med den ser du hvor lang ventetid det er ved de ulike attraksjonene, slik at du har mulighet til å velge den hvor det er minst kø.

Tusenfryd har ikke noe snike-system. Men markedssjef Erik Røhne Andersen har noen råd:

– Generelt er det minst kø helt i starten på dagen når vi åpner portene, så kom tidlig.

– Dersom du har kjøpt billett på forhånd slipper du å stå i kø ved billettlukene.

– På dager med litt grått vær – eller på dager med sterk varme er det færre folk i parken og dermed generelt mindre køer.

Hunderfossen har heller ingen form for fast-track.

Ifølge direktør Hogne Høstmælingen lønner det seg å besøke parken på søndag eller mandag hvis du skal dit i fellesferien.

– Det er typiske ankomst-- og avreisedager i regionen, med mindre folk i parken. På toppdagene, tirsdag til torsdag, når det er godvær i fellesferien, kan det være kø, sier han.

– Normalt er køtiden i skoleferien fra ti til 30 minutter på de best besøkte attraksjonene, men på toppdagene kan det være opp mot 45 minutter. I de store parkene internasjonalt er standarden at man skal rekke fire til fem attraksjoner på en dag, det vil si kø på en og en halv time. Kapasiteten vår er langt over det, derfor har vi ikke valgt å tilby fast-track.

– Vårt råd på toppdager er å være på plass ved inngangen før kl. 10, og ikke vente til 10.30 når rushet virkelig kommer – da rekker man mest.

Bø Sommarland er også uten snike-system. Markeds- og salgskoordinator Eli Landsdal har likevel noen råd til de som vil stå minst mulig i kø:

– Besøk parken på dager hvor det ikke er strålende sol. Og kom tidligst mulig.

– De fleste ønsker å spise midt på dagen. Hvis du i stedet spiser tidlig eller sent, slipper du kø ved spisestedene, og du får bedre plass ved attraksjonene mens de andre har lunsj.

– Kjøper du billetten online slipper du å stå i kø ved billettluken. I tillegg betaler du mindre enn om du hadde kjøpt billetten ved inngangen.