FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norwegian vil legge begrensninger i nettbruken på flyene

Av Gjermund Glesnes02.08.12 15:42 | Oppdatert: 04.08.12 09:23

Del saken på:

VG Nett) Erfaringer med at bredbåndet om bord går tregt, gjør at Norwegian jobber med å sperre enkelte tjenester.

Og bredbånd-avgangene koster mer - selv om de hevder det er gratis

De første flyene til flyselskapet fikk trådløst bredbånd i fjor vinter. Siden har stadig flere fly fått dette installert, slik at 46 av selskapets fly i dag har bredbånd, ifølge Norwegian.

Samtidig opplever mange passasjerer at Internett-tilgangen går sent eller stopper helt opp. Derfor jobber Norwegians teknikere nå med å sperre adgangen til enkelte tjenester som stjeler mye båndbredde.

- Konkret ønsker vi å sperre for oppdateringer av operativsystemet til PC-en, mobilen og iPad-en. Vi
ønsker også å blokkere for bruk av fildelingssystemer, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til VG Nett.

Stenger ikke Youtube

Andre tjenester som stjeler mye av kapasiteten om bord, er videotjenester som YouTube eller VGTV og at passasjerer laster opp bilder til Facebook.

Disse tjenestene vil ikke bli sperret, opplyser Sandaker-Nielsen.

- Vi ser at dette er populære tjenester. Hvis vi sperrer for dem, vil mye av hensikten med å tilby Internett om bord bli borte, forklarer han.

Han understreker at begrensningene legges nettopp for å bedre passasjerenes brukeropplevelse.

Ti kroner dyrere

Aftenposten skriver i dag at avisens stikkprøver viser at alle Norwegians avganger med trådløst Internett om bord, konsekvent er ti kroner dyrere enn de samme avgangene uten.

Forbrukerombudets fagdirektør Jo Gjedrem mener dette gjør det naturlig å stille spørsmål ved om Norwegian da i realiteten tar seg betalt for denne tjenesten. Han understreker også at markedsføringsloven er klar på at man ikke kan kalle noe gratis hvis det ikke er nettopp det.

Sandaker-Nielsen avviser overfor både Aftenposten og VG Nett at prispåslaget realiteten er et gebyr.

- Avgangene med wifi er mer populære enn avgangene uten. Derfor justerer vi prisene opp. De øker i henhold til etterspørselen, akkurat som at det er dyrere å reise fredag til søndag enn tirsdag til torsdag, sier han.

Han opplyser videre at flyselskapet i juli doblet kapasiteten til de trådløse nettverkene, og at de senere vil øke fra én til to satellitter. Dette vil igjen øke kapasiteten. Helt som hjemme kan man likevel ikke forvente at nettilgangen er.

- Passasjerene er tross alt 30.000 fot over bakken i en metalltube, sier informasjonssjefen.