FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hele byen i flammer - og turistene strømmer til

Av Dag Fonbæk 11.05.13 22:12 | Oppdatert: 23.07.13 12:02

Del saken på:

VALENCIA (VG) Las Fallas er alle spanske gatefesters mor. Valencias folketall dobles, og alle trekker ut i gatene for å feire våren. Til slutt går alle fjorårets lyter og laster opp i flammer.

Festen er allerede i gang, ser vi fra flyvinduet: Fargesprakende fyrverkeri flerrer marshimmelen over Valencias hustak, og nede på bakken gjør taxisjåføren det klart at den årlige unntakstilstanden har inntatt byen:

- IMPOSIBLE! Hele sentrum er sperret for biltrafikk. Dere må gå den siste biten til hotellet. Det er fest!

Bombedrønn

Det siste sjåføren roper etter oss forsvinner i et øredøvende bombedrønn. Mellom bena våre slenger 8-10 år gamle unger kinaputter og «hylere» - som om vi ikke visste at Las Fallas er en fest av røyk, flammer og smell.

- Dette må være det perfekte sted å begå et mord, sier amerikaneren ved siden av oss.

- Her er massevis av politifolk, men ingen snur seg om det smeller.

Finanskrise, men fest

Selv om Valencia er blant Spanias hardest finanskrise-rammede provinser, med 45 prosent arbeidsløshet blant unge og velstuderte, holdes pyrokruttet tørt.

Finanskrisen legger ingen demper på flammefesten:

Hver dag klokken 14, gjennom hele mars måned, ble det svidd av titusener euro i heidundrende dag-fyrverkeri på rådhusplassen (Plaza Ayuntamiento).

Ildkuler spruter til værs og overdøver helt pipingen mot byens politiske ledelse som har inntatt rådhusbalkongen for å se mascletà'en gå til himmels.

Hundretusener i gatene

Nede på plassen under dem og i sidegatene er hundretusener i fyr og flamme over ildspruten.

Neste dag er det på'an igjen. Samme tid, samme sted.

Valencianerne feirer det meste: Solen, vinen, jomfru Maria, vårens velkomst - og når byens fotballklubb vinner i europacupen.

Feirer våren

Las Fallas er fremfor alt en feiring av våren. Ved å antenne Falla-figurene ved midnatt 19. mars, kvitter man seg med fjorårets slagg og kan for alvor ta fatt på det nye året.

Men feiringen symboliserer også samhold og nabolagsbygging, forklarer David Gómes oss.

- Hver bydel har sin egen falla-figur, som de har gått sammen om å bygge. Når den til slutt brennes, knyttes sterke naboskapsbånd, sier David, som er deltager i nabolagets lokale paella-konkurranse kvelden før kvelden.

Kunstverk

Falla-skulpturene, eller «ninot»-figurene som de også kalles, er riktig flotte kunstverk. 12-15 meter høye, svært detaljrike og forseggjorte.

Figurene står på torv og i gatekryss over hele byen, og speiler spanjolenes sans for politisk satire. Alt er lov, også nakenhet. Naturlig nok var finanskrisen et sterkt fremtredende tema i år; Angela Merkel så vi flere steder - gjerne med øksen hevet over forsvarsløse spanske politikere.

- Er det ikke trist å brenne ned så flotte skulpturer?

- Ikke i det hele tatt, svarer David bestemt. Med dem forsvinner fjoråret. Nå kan vi se det nye året blidt i møte.

Sterke følelser

Las Fallas er ingen religiøs feiring, men opptoget gjennom gamlebyens trange gater mot den blomsterpyntede jomfru-statuen på Plaza de la Virgen (ved katedralen), vekker sterke følelser blant festpyntede falleros og falleras som slutter rekkene i prosesjonen.

Klappsalver ledsager dem inn på jomfruplassen, mens et ikke helt velstemt hornorkester spiller Jesse Crawfords udødelige «Valenciaaaaa!»

Alle er ute

Hele familier, lokale lag og foreninger deltar i offermarsjen.

Stemningen er høytidelig. Befriende fritt for kruttrøyk og smelling.

Mange gråter hemningsløst ved synet av jomfru Maria.

En mor korser seg og holder minstebarnet fram for helgenfiguren, som for å motta velsignelsen.

Et par andre må ha førstehjelp ute på torget, så sterkt er møtet med Maria-figuren som får sin kappe pyntet av blomstene de festkledde bærer med seg.

Direkte med SAS

Med direkteflyruter fra et utall europeiske byer - også SAS starter rute fra Oslo 24. juni - er Valencia for alvor i ferd med å ta skrittet ut av Barcelonas skygge. Ryanair flyr allerede til Valencia fra Rygge.

Få europeiske storbyer med 300 soldager i året kombinerer historiens sus med blåflagg-strender, moderne arkitektur i verdensklasse, hyggelig folkeliv og ung-puls.

«Appelsinbyen» kjennes også trygg, sammenlignet med turistgatene i Barcelona lenger nord.

Festival-region

Med tomat-kaste-festivalen La Tomatina i august, som finner sted bare 3-4 mil utenfor Valencia, er området sterkt hjemsøkt av festival-turister. De langt fleste kommer for å se byen brenne ...

Klimakset under Las Fallas er uomtvistelig cremà, nedbrenningen av de over 100 Falla-skulpturene over hele byen. Det skjer samtidig, ved midnatt 19. mars.

På forhånd har brannvesenet fuktet 600 år gamle husfasader og trærne rundt, som etter vårt ringe skjønn står faretruende nær de armerte Fallas-figurene.

- Ingen fare, det går alltid bra, beroliger vår sidemann i folkehopen.

Mektig syn

Fyrverkeriet går til værs så det rister i glassrutene. Lunten bort til falla-en freser. Det spraker illevarslende innunder pappmarcheen, der tre-reisverket har tatt fyr. Sekunder senere slår flammene ut og sluker den flotte skulpturen i en jafs.

Et års kunstnerisk arbeid.

Borte!

Merkel med øksa.

Sidemannen smiler:

- Våren kan komme. Buenas noches!

MER Å GJØRE I VALENCIA:

* Valencia er paellaens hjemby. Test ut den originale paellaen på en taverna - den uten sjømat, men med kaninkjøtt, kylling og grønnsaker.

* Lei sykkel og utforsk Jardin del Túria - den 12 kilometer lange grønne parken som er anlagt i det tørre elveleiet. Supert for sykling.

* Besøk Oceanografic - Europas største akvarium i Túria-parken. Her finnes 45000 ulike sjødyr. Du kan gå i en 70 meter lang glasstunnel med haifisk rundt deg.

* Valencia har også zoologisk hage, Biopark Valencia, med spesielt mange afrikanske dyr som elefanter, løver, giraffer, neshorn og sebraer.

* Museet for kunst og vitenskap i Túria-parken er verd et besøk. Spanias best besøkte kulturinstitusjon i 2012. Svært interaktivt! Her er det forbudt ikke å berøre ting.

* Historiske Valencia - gamlebyen - har mye fint å se: Katedralen (Plaza la Reina) bygget i årene 1300-1800 er åpen. Silkemarkedet (La Lonja) fra 1400-tallet er også besøksverdig - som Mercado Central i Art Noveau-stil.

* Valencia har flotte strender med gode bade- og seileforhold. Få også med deg det gamle fiskeområdet Cabanyal, og spis tapas på Casa Montana!

* Bo best gjør du i «innerbyen», der alle byens attraksjoner er innen gangavstand.