STILFULLT: Ettermiddagsteen på The Langham Hotel i London er kåret til byens beste. Her plassererer servitør Jennifer konfektkaker på te-stativet. Diskresjon er viktig, så vi fikk ikke lov til å fotografere andre gjester. Her er VGs journalist Anne Bergseng klar for å ta del i den erkebritiske tradisjonen. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Trendy med ettermiddagste i London

LONDON (VG) Vi dro av oss dongerijakkene, rettet på sveisen og inntok erkebritisk ettermiddagste på stedet som er kåret til det beste i London.

Det er fort gjort å bli litt småsulten på ettermiddagen, spesielt når man farter rundt med handleposer i travle London-gater. Vi hadde forhåndsbestilt bord og tok en drosje til The Langham Hotel. Med beliggenhet i West End, nær Regent Street og BBC, er adressen Portland Place både eksklusiv og midt i blinken for en pause fra storbypulsen.

Her ble vi tatt imot av den elegante portieren Peter i kjole og hvitt, som geleidet oss som hertuginner opp trappen.
Vi var klare for litt eleganse, og ble ikke skuffet.

VELKOMMEN: Portieren Peter tar oss i mot ved ankomsten til The Langham Hotel, og fører oss som grevinner opp trappen til hotellet. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

En fryd

Det var nettopp her i salongen Palm Court på Langham i London at tradisjonen med å servere te og småmat for «offentligheten» på ettermiddagen ble etablert i 1865.

Den gang var det kremen av Londons sosietet som stilte. I dag er det en miks av familier, venner, forretningsforbindelser og turister som gjør entré i tesalongen.

Og nå, mer enn 140 år senere, er ringen sluttet ved at nettopp dette stedet har vunnet selve teverdenens «Oscar».

Langham Hotels versjon av ettermiddagste er kåret til byens beste av ærverdige «The Tea Guild», telauget i Storbritannia.
Dommerne brukte flere måneder på å drikke te på hoteller og i tesalonger rundt omkring i hovedstaden for å finne fram til de aller beste stedene.

- Å nyte teen i Palm Court på The Langham er intet mindre enn en fryd, med en vakker, luksuriøs og rolig atmosfære, kombinert med meget høy kvalitet på teen, maten og servicen, sier leder for telauget, Irene Gorman.

Dommerne ga poeng for utvalg, kvalitet og kunnskap om te, og for kvalitet på mat, service, utsmykning, atmosfære og presentasjon.

- Vi er kjempestolte, og er tilbake der vi skal være, etter at hoteller som The Ritz og andre har fått æren noen år, sier Petra Theart, leder for Palm Court og teserveringen ved hotellet.

ELEGANT SERVERING: Teen serveres i britisk porselen, og tesilen er av sølv. Prisen for te og mat starter på 340 kroner per person. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Smaker fantastisk

Pågangen er stor, som en følge av den gjeve prisen, men også av andre grunner:

- Det er blitt trendy å drikke ettermiddagste. Vi får stadig flere yngre gjester som synes det er kult å gjenoppta den gamle tradisjonen, sier Petra Theart.

Menyen byr på tretti sorter te og forskjellige utgaver av det lille måltidet som hører med.
Pianisten setter seg ved det blå flygelet og spiller «The Days of Wine and Roses» av Henry Mancini. Det er bare å lene seg tilbake og vente på at te og andre godsaker skal trylles frem.

Teen serveres i porselen fra britiske Wedgwood.
Smørbrød, scones og konfektkaker som minner om fargerike smykker, er dandert på et testativ i flere etasjer som står ved siden av bordet.

Det smaker fantastisk, men det er likevel godt for oss at ettermiddagste ikke er en del av vår daglige rutine.
Skal du hit en lørdag eller søndag, må du bestille bord minst fem uker i forveien. I ukedagene holder det som regel å melde sin ankomst noen dager i forveien.

ERKEBRITISK: Teen serveres selvsagt i britisk porselen, og lekre småkaker følger med når man inntar ettermiddagste på The Langham i London. Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Ikke sprik med lillefingeren!

Her er noen gode tips å ta med seg på vei til ettermiddagste, til hva du skal gjøre og hva du absolutt ikke skal gjøre:

  • Teen skal trekkes i to til fire minutter.
  • Tevannet skal alltid i koppen før melk tilsettes. I Victoria-tiden var dette selve testen som viste om du serverte i ekte porselen. Ekte vare sprekker ikke når kokende vann helles i koppen.
  • I motsetning til hva mange tror, skal ikke lillefingeren på noen som helst måte stikke ut når du holder i tekoppen. Den skal holde mykt rundt koppen, som de andre fingrene.
  • Ikke lag klirrelyder med skjeen når du rører i koppen.
  • Tuten på tekannen skal stå vendt mot vertinnen eller den som serverer teen.
  • Ikke under noen omstendighet skal du dyppe hverken småkaker eller sukkerbiter i teen. Dette er en stor sosial blemme.
  • Sitron til te skal serveres i skiver, aldri i båter. Og ha for all del aldri melk i te med sitron.
  • Sandwichene skal serveres uten skorper, slik opphavskvinnen til ettermiddagsteen, hertuginnen av Bedford, likte dem best.
    Kilde: Palm Court, The Langham Hotel

SCONES HØRER MED: Det er når sconesen skal til pers at turistene går i fella. Den rette måten å håndtere dem på, er å dele dem i to horisontalt før man legger på krem og syltetøy Foto: Karin Beate Nøsterud / VG

Hertuginne Anna Maria Russell (1783-1857) av Bedford skal ifølge historien være den som innførte ettermiddagste i Storbritannia.
Hun var venninne av dronning Victoria, og bodde på Woburn Abbey i Bedforshire.
Hertuginnen ble sulten mellom frokost og middag, og ba tjeneren sin om å servere henne te og litt mat.
Etter hvert inviterte hun vennene sine, inkludert dronningen, til ettermiddagste.
Dermed ble dette fort veldig populært.

Kilde: Wikipedia

Her er flere anbefalte hoteller hvor man kan nyte ettermiddagste i London, anbefalt av det britiske telauget:
Brown's Hotel
Mandarin Oriental
Hyatt Regency - The Churchill
The Landmark
Sofitel London St. James
The Goring
The Milestone
Grosvenor House
The Ritz
The Athenaeum
The Lanesborough
The Park Lane Hotel
The Dorchester

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder