FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Se hvilken storby som passer for deg?

Av Dag Fonbæk 24.04.10 12:55

Del saken på:

Skal du på storbytur med barn? Eller med vennegjengen? Eller en rolig voksentur? VG hjelper deg å velge.

For kjærestepar - for barnefamilier - for ungdom

** LONDON... om du reiser med barn

Tar du med ungene til London, får dere i hvert fall ikke trøbbel med å fylle dagene. Få storbyer har så mye å by de minste som nettopp London:

En av våre favoritter er Science Museum, rett ved Royal Albert Hall og Hyde Park, som alltid har noe barne-spennende på programmet - dinosaur-utstillinger, ting som har vært på månen, mye interaktivt - akkurat nå utstillingen «1001 oppfinnelser».

London har sitt Legoland vest for sentrum, ute ved Windsor Castle og berg- og dalbane-parken Thorpe Park.

Kjempe-pariserhjulet London Eye ved Parlamentet gir superutsikt over byen. London Zoo i Regent's Park er en av verdens eldste dyreparker, og på Madame Tussaud ser du verdens kjendiser i voksutgave.

Spise med barn gjør du på Rainforest Café i teaterstrøket, der du sitter i regnskogen med brølende aper, kanskje i kombinasjon med et teaterbesøk på populære Lion King i Lyceum Theatre i samme gaten som restauranten.

SJEKK UT:Fly, hoteller og billetter til konserter, fotball etc.

For de aller minste er leketøysbutikken Hamleys i mange etasjer (Regent's street) alltid en slager. Test også ut Dianas lekepark i Kensington Gdns, i år med Peter Pan som tema, og leketøysmuseet i Craven Hill (Bayswater).

Priser: Til London flyr du fra 272,- kroner en vei. Hotell i Paddington / Bayswater fra 355 kroner natten.

** RIGA ... for kjærestepar

Å tusle rundt i Rigas smale gamlebygatene, blant barokkfasader og kirkespir, er riktig så romantisk. I tillegg har Riga flere gode dag-spa for velvære i tosomhet.

GRATIS!Last ned VG-storbyguider for Europa her

På dagtid er sentralmarkedet ved hovedtogstasjonen et artig sted å rusle rundt på. Her kan dere gjøre sko- og støvelkupp + hippe solbriller.

I den grønne byparken med Operaen i ryggen, kommer dere til Rigas mest romantiske sted - Hengelåsbroen - der byens unge foreskede par har festet hengelåser med navnene sine på som symbolske løfter om evig troskap.

For bosted så har Hotel Grand Palace (øvre prissjikt) romantiske pakker med både spabehandlinger, candlelight-middag og limo-service med sjampanje. Skal dere bo enklere er Gutenberg i gamlebyen er koselig alternativ.

Rigas mange dag-spa får gode attester fra besøkende. Taka SPA vest for gamlebyen er elegant. Shakti (Palidzibas 6) er også populært.

SJEKK UT: Rigas turistinformasjon

Skal det shoppes anbefaler vi kjøpesentret Origo ved hovedtogstasjonen, som har 170 butikker (mye merkevare) og ligger mest sentralt i byen.

Mange vil synes at middelalderrestauranten Rosengrals i gamlebyen har en romantisk setting (viltmat). Sumo i Kungu Iela 8 er også liten, intim og populær.

På kveldstid søker dere opp til byens beste utsiktspunkt - Skyline Bar i 26. etasje av høyhushotellet Reval (snart Radisson), like ved Frihetsmonumentet.

Priser: Du flyr til Riga fra kr. 206,- en vei. Hotellrom i gamlebyen fra ca. 370 kroner natten.

** AMSTERDAM... med ung puls

Mens Ola på Amsterdam-tur gjerne vaser rundt i Red Light og turistmylderet på Rembrandtplein, finner du Amsterdams virkelige sjel i bydelen Jordaan - et kvarter fra Dam-plassen.

Jordaan er en by i byen - med ung puls. Her er kanalene smalere og husene mindre. Nesten ikke turister å se, unntatt de som køer for å komme inn i Anne Franks Hus.

I Jordaan finner du cafeer, lunsjbarer og gallerier på annethvert hjørne. Her opplever du at folk går og synger i gatene. Folk nikker og smiler og har tid til hverandre.

Hyggelige Jordaan står i grell kontrast til det andre ungdommelige Amsterdam - bar- og discostrøket rundt myldrende Leidseplein.

SJEKK UT:Amsterdams turistkontor

De pussige Jordaan-navnet skal være avledet av franske «jardin» (hage), etter strøkets mange grønne plasser og parker.

Også Jordaan har sine kanaler. Langs Brewersgracht (bryggerikanalen) fornemmer du eimen av genever fra det lokale destilleriet.

FLERE TIPS:Les hvor VGs reisereportere synes du bør dra

En kanaltur er en svært behagelig måte å se inner-Amsterdam på. Eller du kan leie sykkel. Byen er svært godt tilrettelagt for sykling med egne, bilfrie trasseer. Legg for eksempel sykkelturen utover langs Amstel-elven. På få minutter er du ute på landet. Fredelig og behagelig, og med små vannhull langs veien.

Priser: Fly fra 199,- en vei. Hotell fra 554,- natten.

** LJUBLJANA... om du liker stilhistorie

Har du sans for gammel-arkitektur og stilhistorie er Slovenias hovedstad byen du bare må komme deg til.

Vi dro i utgangspunktet for å finne byens ungdomspuls, som vi hadde hørt så mye om - men fant i stedet en «barokkby» få europeiske hovedsteder kan vise maken til.

Og det på tross av at Ljubljana er en av de mest flom-, brann- og jordskjelvhjemsøkte hovedstedene i Sentral-Europa.

I UNESCO-byen Ljubljana rusler du gjennom stilhistorien på to timer, takket være byarkitekt Joze Plecnik (1872-1957). Selv om han var et ektefødt barn av jugendtiden, skjenket han sin by broer, bygninger og monumenter i alle stilarter.

Start den arkitektoniske rundturen på torget foran den røde, barokke fransiskanerkirken fra 1650-årene, som fikk hard medfart under et voldsomt jordskjelv i 1895.

Hjørnegården Hauptman House i hvitt og grønt til venstre for kirken har en av byens flotteste art nouveau-fasader.

SJEKK UT:Ljubljanas turistkontor

Baldakinen over døren på byens første varehus (fra 1903) rett over plassen er selve symbolet på art nouveau-Ljubljana, inspirert av byer som Graz, Wien og Paris.

Andre art nouveau-godbiter er Hotel Union - byens beste hotell og Dragebroen signert Plecnik.

LES OGSÅ: Ryggsekkturistenes Ljubljana

Hele området mellom dragebroen og Trippelbroene ved bytorget er utformet av Joze Plecnik, elev av jugendmesteren Otto Wagner som har satt sterke spor etter seg i bl.a. Wien.

Priser: Fly fra 2428,- t/r. Hotell fra kr. 510,-

** MÜNCHEN... for voksen hygge

Bayern med delstatshovedstaden München er den delen av Tyskland som har flest besøkende fra Norge - flere enn Kiel og Hamburg til og med.

Takket være Lufthansas tidlige morgenfly fra Oslo kan du være ved foten av alpene før klokka 10 på formiddagen. München ligger bare en snau time unna praktfulle alpeveier med snøkledde tinder og koselige små landsbyer.

DRA PÅ OKTOBERFESTIVAL I MUNCHEN!

Det må være en grunn til Münchens popularitet. Rett nok bruker mange byen som utgangspunkt for skiferier og kjøreturer i de flotte Alpene - men München byr i seg selv på mange flotte opplevelser - som Oktoberfestivalen der det settes til livs mer enn 5 millioner liter øl og 650 000 pølser.

«Europas største landsby» kalles ofte den utypiske millionbyen med sine mangfoldige historiske «forsteder» som middelalderbyen Landshut, Augsburg og Dachau m.fl.

SJEKK UT:Mer om München

Du kan dra på piknik i Englischer Garten og besøke Nymphenburg-slottet ved Münchens egen «svanesjø».

Eller ta lang lunch i byens historiske Hofbrauhaus. Rathauskeller er en annen av våre favoritter med sin utsøkte pølsetallerken!

BMW-museet er populært for bilinteresserte. Nåtids-kunstmuseet Pinakotek er eksponent for kulturbyen München med 71 teatre, 3 store orkestre og 53 museer og samlinger...

GRATIS!Last ned VGs storbyguide for München her

Gamlebyen er i seg selv en attraksjon med sine torg, trange «gasser» og nesten bilfrie miljø.

Priser: Fly fra 928,- Sentralt hotell fra ca. 500 kroner natten.

** MADRID ... for kulturelskere

Madrid er en stor by - men sentrum er nokså konsentrert. Der finner du også mange av kunst- og kulturbyens største attraksjoner.

Alle skal innom Prado-museet, bygget i 1785. Byens mest kjente kunstsamling har 2200 malerier av bl.a. Goya, El Greco, Rembrandt, Velazquez og Rafäel. Goyas skildring av starten på den spanske borgerkrig er ett av høydepunktene, i tillegg til Velazquez berømte «Las Meninas».

Året rundt er det kjempekøer for å komme inn i Prado-museet. Et godt tips er derfor å forhåndskjøpe billett på nettet (www.museodelprado.es) Da kan du gå rett inn.

Thyssen-Bornemisza er museet for moderne kunst (bl.a. Monet), mens Reina Sofia (for samtidskunst) er det tredje store museet i området - bl.a. med Picassos «El Guernica». Bildet hang lenge i New York, og skulle ikke skulle sendes til Spania «før landet var blitt et demokrati».

SJEKK UT:Mer om Madrid

Retiro-parken er hele Madrids frilufts-tumlepass, med gjøglere, salgsboder, piknik-utflukter og flotte monumenter rundt i parken. Du kan også leie tråbåt i parkens lille sjø.

En del gallerier og kunstbutikkler finner du også oppe i Chuega-området, Madrids homsestrøk omgitt av barer og cafeer.

Ellers er Madrid en sjelfull by der du bare skal rusle rundt i sentrum mellom Sol-plassen, Plaza Mayor, Gran Via og Plaza de Espana med Don Quijote-statuen og Francos symbol på det moderne Spania: Mammutbygningen Edificio Espana.

Priser: Fly fra 1338,-. Sentralt hotell fra 425,- kroner natten.

** KØBENHAVN... med vennegjengen

Om dere kommer med ferge eller fly - København er en by å nyte i lag med andre. Byen er et funn for venneturer.

LES OGSÅ: Guide til Københavns lune, brune kroer

Mange vennegjenger på København-tur kommer aldri lenger enn til Hviids vinstue på Kongens Nytorv. Derfor: Her er noen tips til hva man kan gjøre sammen i Kongens By:

Ta kanalbåten i Nyhavn eller på Gammel Strand rundt i strøk København-turistene sjelden får med seg - som Operaen på Holmen, trivelige Christianshavn, forbi Den sorte diamant og inn i Frederiksholms Kanal bak Folketinget.

SJEKK UT:Københavns turistonformasjon

Langbord-frokost booker dere f.eks. på Kanal Cafeen nær sistnevnte attraksjon - ett av Københavns lune vannhull som siden 1852 har gledet borgere og tilreisende med fyldige platter og lang smørrebrødmeny inneholdende bl.a. husets spesialitet kokt syltet sild.

Et annet sted å innta med vennegjengen er Nørrebro Bryghus (Ryes gade 3 ved søerne), der man kan booke «smagsoplevelser med masser af lækkerier fra øluniverset» i form av smaksprøver, øl-foredrag, intimkonserter og mat.

Jentegjenger på København-besøk bør få øynene opp for Chp:cool, som bl.a. tilbyr guider som vet hvor du finner snacksy motebutikker og spenstige barer/kafeer i hyggelige bakgater - ofte bare et steinkast fra Strøget.

Følg VG Reise på Facebook!

Priser: Vennehelger med DFDS fra 1348,- pr. person. Fly fra 299,- en vei. Hotellnatt fra 588,-