FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Sikkerhetskontrollen stoppet blåbær

Av Rune Thomas Ege18.09.08 14:01 | Oppdatert: 18.09.08 14:12

Del saken på:

(VG Nett) Lornts Mørkved skjønte ikke bæret da sikkerhetskontrollen på Værnes nektet ham å ta med blåbær til svigerfar.

...og stortingsrepresentant ble fratatt ost!

Begrunnelse: Blåbærene kunne bli flytende.

- Alle skjønner at dette er latterlig. Jeg kan sikkert få en brunost til å bli flytende om den bare trykkes hardt nok, sier Mørkved til VG Nett.

HVA MENER DU OM SIKKERHETSREGLENE?

Og tro det eller ei, sikkerhetskontrolløren var ikke helt på bærtur da han blånektet Mørkved å ta med gaven til svigerfar.

- Rørte eller moste bær, syltetøy eller saft er definitivt ikke tillatt som håndbagasje siden det regnes som flytende væske. Men det finnes alltid en gråsone. Har bærene eller frukten blitt skadet eller most underveis, må det tas en fornuftig vurdering på stedet, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet til VG Nett.

Det var Trønderavisa som først brakte historien om Lornts Mørkved som var på vei til et møte på Østlandet. Med seg på turen tenkte Mørkved å ta med seg nyplukkede blåbær som en gave til svigerfaren.

- Mer rullende enn flytende

- Jeg måtte rekke en buss videre fra Gardermoen, og hadde kun med meg håndbagasje for å spare tid. For å være på den sikre siden, ringte jeg sikkerhetskontrollen på forhånd for å høre om det var greit at jeg hadde med meg litt blåbær, sier Mørkved til VG Nett.

Det var det altså ikke.

- Da startet jeg en mild diskusjon, der jeg forsøkte å argumentere med at blåbærene var mer rullende enn flytende. Men de mente bestemt at blåbær var flytende og forbudt. Epler var visstnok lovlig, men jeg skal alltids klare å presse et eple til å bli flytende, forteller Mørkved.

Dermed endte det hele opp i en diskusjon om trykk.

- Merkelige regler

- Det var en diskusjon jeg åpenbart tapte. Så bærene ble hjemme, og er nå spist opp, konstaterer trønderen.

VG Nett har den siste tiden kjørt en serie artikler om stivbente sikkerhetsregler på norske flyplasser. Selv om du blir nektet å ta med deg tannkrem, sjampo, brus og nå også blåbær, har du lov til å ta med deg kniver med opp til seks centimeter lange blad.

Jan Dieset, SAS-pilot og leder av Norsk Flygerforbund, sa til VG Nett at det «er flere regler som kan oppleves som merkelige når det gjelder hva som er lov og hva som ikke er lov på fly».

Et overveldende flertall av VG Netts lesere mente at kniver på fly burde totalforbys. De fikk støtte av stortingsrepresentant Hans Olav Syversen fra Kristelig folkeparti, som har tatt opp saken med samferdselsministeren etter VG Netts artikkelserie.

Ble frattatt ost

Syversen reagerer med latter da han får høre om blåbær-nekten i Trondheim.

- Dette viser paradokset i regelverket. Jeg hadde en gang med meg en ost, som var relativt fast. Men den ble jeg nektet å ta med om bord i flyet fordi sikkerhetskontrolløren mente at den ble regnet som væske, sier Syversen til VG Nett.

Ifølge Trønderavisa, er frukt epler og bær noe av det som kastes hyppigst i sikkerhetskontrollen på Værnes. Men overfor VG Nett avviser Luftfartstilsynet at det finnes noe fruktforbud på norske flyplasser.

- Hel frukt er greit

- Når det gjelder frukt eller bær, er hovedregelen at så lenge de er hele, regnes de ikke som væske. Dermed er det full anledning til å fortsatt ta med seg frukt og eventuelt bær som snacks til flyturen - så lenge de er hele, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen, og understreker at det må utvises skjønn.

- Jeg har vel inntrykk av at det skjønnet som utvises i sikkerhetskontrollen ikke alltid er like bra. Noen går tydeligvis litt vel hardt til verks, sier Hans Olav Syversen.

- Latterlig

«Blåbærterroristen» Lornts Mørkved, som er president i Norges Toillingforbund, har ingen problemer med å kalle reglene for tullete.

- Jeg klarer ikke å hisse meg opp over dette. Men det er latterlig. Når du har gått gjennom sikkerhetskontrollen og blitt fratatt tannpirkere og alle mulig andre «stikkvåpen», går du rett inn i en pizzarestaurant med en selvbetjeningsdisk full av store biffkniver. I stedet for å se på dette, velger en altså å stoppe blåbær. Da synes jeg nesten det er på tide at «Hovedkomiteen for vakt og sikring ved norske flyplasser» setter seg ned og ser litt på regelverket sitt, sier Mørkved.